АМЕРИКА ОТВОРЕНО НАЈАВЉУЈЕ РАТ У УН: Сваке године нова земља на удару…

AMERIKA OTVORENO NAJAVLJUJE RAT U UN: Svake godine nova zemlja na udaru…

13 decembra 2018

– SAD će nastojati da ubede Savet bezbednosti UN da zauzme čvršći stav kako bi sprečio Iran da radi na balističkim raketama koje mogu da nose nuklearno oružje i da izvodi probna lansiranja – izjavio je juče šef američke diplomatije Majk Pompeo.

On je, pred Savetom bezbednosti, rekao da bi embargo na oružje Iranu ne bi trebalo da bude ukinut 2020. godine i pozvao članice tog tela UN da uspostave mere kontrole u lukama i na otvorenom moru, kako bi se sprečili napori Teherana da zaobiđe embargo, prenosi Rojters.Pompeo je, nakon sednice Saveta bezbednosti, rekao novinarima: „Ova pretnja je realna i nad nama je. Jasno smo videlii da nuklearni sporazum sa Iranom nije bio uspešan u zaustavljanju ovog štetnog delovanja“, prenosi Rojters.

Pompeo je i dodao da Savet bezbenosti UN ima odgovornost da zaštiti stanovništvo Bliskog istoka, Amerikance na proputovanju Bliskim istokom i Evropljane, koji su svi sada izloženi riziku od iranskih raketa: „Pozvali smo svaku članicu Saveta bezbednosti da preduzme mere kako bi postigli ovaj cilj“, rekao je na kraju američki državni sekretar.

Američki predsednik Donald Tramp je 5. novembra obnovio sankcije Teheranu, nakon što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama. Rojters dodaje da Rusija i Kina, koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta, verovatno neće podržati mere koje Pompeo predlaže.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Baracuda says:

  Ovako su nekada dokazivali da Irak ima oružje za masovno uništavanje, tj. kemijsko oružje, napali ga, devastirali, opljačkali i objesili Sadama ! Od 142 godine postojanja, oni 122 godine vode ratove ! Šta reći !

 2. Miraš says:

  Ako bi još ograničili balistički program Irana onda bi bila uspešna i vojna intervenija SAD protiv Irana. Jednostranim izlaskom iz nuklearnog programa sa Iranom SAD su uvele sankcije Iranu. Američko nastojanje da to urade i drugi potpisnici sporazuma ima za cilj teško i sveobuhvatno ekonomsko davljenje Irana. Nakon više poteza kojim bi oslabili Iran, jasno je da SAD još uvek računa sa padom Sirije i naravno sa svojim zadržavanjem u Siriji. Sirija je ključna na putu svih varijanti gasovoda IIranski, katarski, izraelski), a i naftovoda. Reč je o cilju američkog preuzimanja kontrole nad naftom i gasom na Bliskom Istoku. Iranske rezerve gasa su druge po veličini na svetu posle Rusije, po rezervama nafte Iran je četvrti na svetu. U pitanju je i američko prisustvo na duže staze u Iraku koji je treći na svetu po rezervama nafte, a važno je da iranski gasovod išao bi preko teritorije Iraka, Sirije i Libana. Sirija je tek na 32-om mestu u svetu po rezervama nafte te i po tome se vidi da je u pogledu nje nešto drugo važnije. Zatim Sirija je nekad bila izvoznik nafte, a sada je postala uvoznik nafte i to baš iz Irana od koga prima i drugu značajnu materijalnu i finansijsku pomoć.

 3. Miraš says:

  Kako bi eliminisali Rusiju kao zaštitnika Sirije? Treba zaustaviti kretanje ruskih brodova iz Crnog mora kroz Bosfor, a u slučaju rata crnomorskih zemalja, u ovom slučaju rat bi izazvali izmedju Ukrajine i Rusije, sproveli bi to u skladu sa pravilima konvencije iz Montrea. Bitno je ovo postići, a nije im bitno što bi Ukrajina bila gubitnik. Da li zato sve više rade na eskalaciji sukoba Ukrajina-Rusija? Oružane snage Ukrajine ubrzo će napasti Donbas, ali Ukrajina je stvorila uslove i za otpočinjanje sukoba sa Rusijom na Crnom moru. Dana 06.12. Ukrajinska rada izglasala je zakon o povećanju svog priobalnog pojasa sa 12 morskih milja na 24 milje (što je ukupno više od 44 km) i od tada bilo kada moguće je napraviti nove opasne provokace prema Krimu, posebno u delu Kirkinitskog zaliva severozapadno od Krima. Izgleda da čekaju dolazak šeste flote u Crno more. Ne sumanjam da Rusija i na ovo ima odgovor, ipak biće složenije nego danas.

 4. Branicevac says:

  Mala digresija Amerija postoji od "Bostonske cajanke"1776 do danas 2018 godine a to je 242 godine i i smao 17 godina nisu vodili rat!Ni jedan predsednik SAD nije bio mirnodopski predsednik, već je svaki od 44 dosadašnja prva čoveka SAD barem deo svoje vladavine proveo vodeći zemlju kroz rat.Najveća svetska sila nije povezala ni jednu celu deceniju u svojoj istoriji, a da nije negde i protiv nekoga ratovala. Najduže što su SAD bile u miru bile su godine izolacije za vreme velike depresije, između 1935. i 1940.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *