АМЕРИКА ОТВОРЕНО ЗАПРЕТИЛА РУСИЈИ: Ако Руси направе базу у Венецуели, БИЋЕ…

AMERIKA OTVORENO ZAPRETILA RUSIJI: Ako Rusi naprave bazu u Venecueli, BIĆE…

14 februara 2019

SAD su stavile šapu na pola sveta, pošto je predsednik Odbora za oružane snage Senata SAD Džim Inhof izjavio da bi Vašington možda morao vojno intervenisati u Venecueli, ako se Rusija usudi da uspostavi vojnu bazu, ne samo tamo, već i “u našoj hemisferi”.

“Mislim da bi se to moglo dogoditi”, rekao je Inhof grupi novinara.

“Tamo dole imate čoveka koji ubija sve (Maduro). Možete da ga spojite sa bazom koju bi Rusija imala na našoj hemisferi. I ako se te stvari dogode, možda će doći do tačke u kojoj ćemo morati da intervenišemo sa trupama i da odgovorimo”, rekao je Inhof.“Ako se Rusija usudi da posegne na američki vrat, moramo preduzeti sve potrebne mere da ih sprečimo da to učine”, naglasio je Inhof.

Dok se lider opozicije Huan Gvaido bori za vlast, ruska vlada podržava predsednika Nikolasa Madura. Šef ogranka za Južnu Ameriku pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Aleksandar Ščetinin je saopštio da Venecuela nije zatražila vojnu pomoć od Moskve.

Nakon što se Gvaido prošlog meseca samoproglasio “privremenim predsednikom” Venecuele, američki predsednik Donald Tramp ga je odmah prepoznao kao “legitimnog predsednika” ove zemlje. Od tada, SAD su obećale humanitarnu pomoć Gvaidu, te uvele Madurovoj vladi nove ekonomske sankcije. Maduro je osudio sponzorstvo Gvaida od strane Vašingtona kao pokvareni pokušaj državnog udara, ali je ipak pozvao na razgovore s liderom opozicije. SAD su potpuno odbile da učestvuju u bilo kakvim razgovorima sa Madurom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Države protiv vojne intervencije.

“Lavrov je upozorio protiv svakog uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele, uključujući upotrebu sile kojom preti Vašington i koja krši međunarodno pravo”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

“Naša hemisfera”

Inhof je rekao da bi dolazak ruskih trupa ili oružja u zapadnu hemisferu bio “pretnja za Sjedinjene Američke Države”, ali Sjedinjene Države izgleda da čitaju iz drugog pravilnika.

SAD imaju skoro 800 vojnih baza u preko 70 zemalja širom sveta, sa uporištima na svim kontinentima. I dok Inhof želi da zadrži celu hemisferu bez ruskog uticaja, SAD trenutno razgovaraju o uspostavljanju trajne vojne baze u Poljskoj, na samom pragu Rusije. S obzirom na dugu istoriju neprijateljstva između Poljske i Rusije, poljska vlada je ponudila da isplati dve milijarde dolara za uspostavljanje baze.

Nadalje, nijedna hemisfera nije izvan dosega Sjedinjenih Država. Američka vojska deli globus sveta na šest borbenih komandi – “područja odgovornosti”, koja održava u vreme mira i rata. Rusija u međuvremenu deli svoju teritoriju na četiri vojna okruga – svi unutar njenih granica.

(Vostok,RT)

KOMENTARI15 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ako Rusija dođe u Venecuelu,nadam se da hoće,ima da popijete iste batine kao i u Siriji! Na goloj sili izgrađujete baze po svetu,protivno volja naroda u tim državama,pa valjda Rusija ima pravo to isto da radi,pogotovo u onim državama gde narod te države to želi! Znam da po vama nema,ali vi ste imperija u opadanju GOTOVI STE,pa vas niko više ne zarezuje ni za suvu šljivu!

 2. milorad2 says:

  i sad će i rusi i kinezi da otvore bazu, prvo kinezi :)

 3. milorad2 says:

  i to PRONTO, za dve nedelje ća da počne haos.

 4. petrovgrad says:

  Amerima su toliko oslabeli da im Šiptari otkazuju poslušnost, o ostalima neću da komentarišem.

 5. Slobodanka says:

  SAD samovoljno izlazi iz Sporazuma sklopljenog sa Rusijom 1987 godine o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Rusiji su 02. februara ove godine uputili zvaničnu notu kojom obaveštavaju o odluci SAD da obustavljaju svoje učešće u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da započinju proceduru istupanja iz njega. Ta procedura traje 6 meseci. Sada već "pokojni sporazum" odnosio se na rakete od 1.000 do 5.500 km (srednji domet) i od 500 do 1.000 km (mali domet). Od Venecuele do najbliže teritorije SAD ima oko 2.000 - 2.200 km! BAŠ NEZGODNO AKO RUSIJA U NAREDNIH 6 MESECI U VENECUELI ILI NA KUBI OTVORI SVOJU VOJNU BAZU. Do 02. avgusta SAD zadržavaju pravo da opozovu svoju objavu o istupanju iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, to bi bilo jedno manje verovatno rešenje takvog problema. Ili drugo rešenje je da otpočnu svoj direktan sukob sa Rusijom jer SAD već ima ogromnu prednost da imaju svoje vojne baze u blizini granica Rusije. Po SAD-istima Rusija ne sme da ima vojnu bazu čak ni na drugom kontinentu u odnosu na SAD. ... Procenjuju da SAD ima oko 800 vojnih baza u čitavom svetu. U članka od 15 12 2013 godine (Mondo portal) "Web programer otkrio svetu američke vojne baze" -Web programer i data artist Džoš Bigli predstavio je na karti sveta sve poznate američke vojne baze, i to na osnovu fotografije putem Google i Bing Maps satelita i objavio ih na internetu. Kad kliknete na crveno obojena slova u tom tekstu "mapama i podacima poigrao" dobijate tadašnju mapu američkih baza i u SAD i u celom svetu.

 6. Slobodanka says:

  Predsednik Odbora za oružane snage Senata SAD Džim Inhof izjavio je da bi Vašington možda morao vojno intervenisati u Venecueli, ako se Rusija usudi da uspostavi vojnu bazu, ne samo tamo, već i “u našoj hemisferi”. ON NIJE POMINJAO KAO MOGUĆNOST NAPAD NA RUSIJU, ALI SAD SU SEBI VEĆ STVORILE TAKVU MOGUĆNOST U MAJU 2016 GODINE KADA JE PRORADILA RAKETNA BAZA PRO U DEVESELU U RUMUNIJI, ITD. Time i odlukom iz povlačenja iz Sporazuma INF ostvarili su prednost za sebe, praktično stavili su nož pod grlo Rusiji i ne bi da se to i njima desi, te zato prete napadom na Venecuelu. ... Osim toga ako bi preuzeli bogate venecuelanske izvore nafte sačuvali bi dugu stabilnost za njihov petrodolar. Ali Venecuela se već od ranije pripremila, ta država je u celini dobro opremljena i velika vojna baza koja je sposobna da se brani.

 7. A akoM says:

  Kao što sam i rekao-USA neće nikome dozvoliti da radi njoj opasne vojne baze u njenom dvorištu,zato što je dovoljno jaka i odlučna da to spriječi!Rusija i Kina to nemogu izmijeniti,ali mogu-moraju naučiti neke važne stvari!A Rusi još uvijek gledaju kako ih na granicama USA-Zapad okružuje A-bombama,itd.! I što misle Rusi da će vidjeti kad ih USA-Zapad okruži na granicama,i završi taj proces?!?

  • Milan says:

   Ali u Venecueli već postoje jake venecuelanske vojne baze i to SAD nikako nije mogla niti će moći da spreči. Na ovo što Veecuela već ima smešno je dodavati ruske vojne baze. Priča nije realna, ona odslikava američku histeriju i paranoju zbog najavljenog američkog povlačenja iz Sirije. Još je smešnije kada se pogleda da u Avganistanu moraju da se povuku pred Talibanima koji imaju samo pešadijsko naoružanje, i pretežno je to lako naoružanje.

 8. Rale says:

  Smešno je pretiti Rusima...

 9. samostalan says:

  Ako sad Rusi i Kinezi ne izgaze fasiste, posle ce biti kasno.

 10. Baracuda says:

  Poljska zaslužuje dobru lekciju od Rusa ! Iskreno se nadam uskoro ! Prvo, kada se završi "sjeverni tok 2", nema više tranzita kroz Ukrajinu i Poljsku ruskog gasa, tako da nema ni premija od protoka, a onda može i mala intervencija....

 11. padre says:

  S obzirom, da izjava dolazi od eksperata za ubijanje svih, mora da je istina, jer, ako neko zna,šta to znači, onda su to oni!

 12. Stevan says:

  Nadobudni ameri samo razumeju batinu. Vreme je da se uspostavi stalna baza Rusije u Venecueli i na Kubi.

 13. Karital says:

  Još ne shvaćate da za pedesetak dana Madura neće biti.

  • Milan says:

   Ili Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *