Amerika počinje da gubi vojnu superiornost nad Kinom i Rusijom

Amerika počinje da gubi vojnu superiornost nad Kinom i Rusijom

29 januara 2014

kendall700Zamenik američkog ministra odbrane Frenk Kendal izjavio je da „SAD u poslednje vreme počinju da u vojnoj oblasti gube tehnološku nadmoćnost i da zaostaju za Kinom, Rusijom i nekim drugim zemljama“.

Posebno je ukazao da je Kina svojim „brzim razvojem bacila takav izazov američkoj superiornosti kakvog nije nije proteklih decenija, naročito u Azijsko-Pacifičkom regionu“.

Prema Rojtersu, Kendal je istovremeno priznao da „tehnološka superiornost nikome nije garantovana“, pa upozorio Belu kuću i američku javnosti: „Ovo što već imamo kao problem – to nije problem budućnosti. To je današnji problem“.

Da bi bio uverljiviji, Kendal je ukazao: „Kineske investicije u vojnu sferu godišnje rastu najmanje 10 odsto. Da, istina je da je vojni budžet Kine i dalje znatno manji od našeg, ali su i kineski rashodi na vojni personal takođe znatno manji od naših“.

Zamenik Čaka Hejgela ocenio je da je za Pentagon teško ostvariv postavljeni zadatak: da istovremeno poveća vojno prisustvo u Azijsko-Pacifičkom regionu i da – parirajući rastu vojnog potencijala Kine – modernizuje američke vojne arsenale.

„Za svojih 40 godina službe, još nikad nisam video da je ovolik razlika između onoga Oružane traže od državnog budžeta i onoga što mogu dobiti od Kongresa. Jer, fali nam 50 milijardi dolara, a mi novac tražimo za realizaciju planova. Sekvestar budžeta dovodi u pitanje i brojnost Oružanih snaga u budunosti. Sve u svemu, u neizvesnosti koja traje – gubimo vreme i za razvoj novih tehnologija koje nikad više nećemo vratiti“.

Kendal je još jednom poručio Beloj kući i kongresmenima da SAD mogu izgubiti superiornost u vojnim tehnologijama koju su imale u proteklih četvrt veka.

Pri tom je izrazio uverenje da neće doći do rata sa Kinom ili Rusijom, ali da one svoje sve modernije oružje prodaju drugim zemljama u kojima se sa njim mogu suočiti Amerikanci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *