АМЕРИКА ПОКЛЕЛА ПРЕД КОРОНАВИРУСОМ, а кривац за све је – ПУТИН

AMERIKA POKLELA PRED KORONAVIRUSOM, a krivac za sve je – PUTIN

27 jula 2020

Koncept američke izuzetnosti kriv je za nesposobnost vlade SAD da se uhvati u koštac sa pandemijom, a želja članova Demokratske partije da odgovornost za gotovo svaki politički problem u zemlji prebaci na ruskog lidera Vladimira Putina predstavlja pokušaj zatvaranja očiju pred evidentnim činjenicama, izjavio je pisac Dejvid Masiotra za „Salon“.

Američka kultura izgrađena je na ideji izuzetnosti. Međutim, ta ideja, zajedno sa konceptima moći, nadmoći i nepobedivosti koje su decenijama propagirali američki lideri, nije ništa drugo do zabluda i iluzija, piše Masiotra u svom članku za „Salon“.Kako Masiotra kaže, čini se da je ta ideja prvi put potkrepljena ubedljivim argumentima. Pisac ističe da su Sjedinjene Američke Države „izuzetne“ među razvijenim zemljama u smislu nesposobnosti da „kompetentno, disciplinovano i savesno“ odgovore na pandemiju virusa korona.

Stigao račun na američka vrata

Broj obolelih od korone i dalje raste u zemlji, a bolnice u brojnim državama, poput Arizone, Teksasa, Misisipija i Floride, preplavljene su pacijentima. Štaviše, sve veći broj Amerikanaca pati od ekonomskih posledica pandemije, dok se istovremeno Japan, Island, Novi Zeland, Italija, Nemačka i druge razvijene zemlje postepeno vraćaju u normalan život.

Prema mišljenju autora, zbog višedecenijskog zanemarivanja javnih zdravstvenih ustanova i infrastrukture i biranja „nekompetentnog i nedoslednog“ lidera, „nezamenljiva nacija“ će morati da plati ne samo „blagom, već i krvlju“.

Putin je 2013. godine upozoravao Sjedinjene Američke Države na opasnost od takvog pristupa. Na stranicama američkog lista „Njujork tajms“, ruski lider se obratio američkom narodu, upozorivši na opasnost napada na Siriju.

„Veoma je opasno nadahnuti ljude da sebe smatraju izuzetnim, bez obzira na motivaciju“, istakao je Putin, izražavajući sumnju u postupke bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, koji je pokušao da naglasi izuzetnost američke nacije.

Poznata američka taktika: „Putin je to uradio!“

Međutim, 2016. godine, kada je osećaj nadmoći bio ugrožen ishodom američkih predsedničkih izbora, vodeći predstavnici Demokratske partije i poznati novinari izabrali su drugačiju taktiku preživljavanja umesto kritičke analize američkog društva, izjavivši: „To je uradio Putin!“

U Sjedinjenim Američkim Državama opšte je prihvaćeno smatrati da je Putin odgovoran za gotovo svaki politički problem u zemlji, počev od biranja Donalda Trampa za predsednika, sve do rastućeg raskola u društvu. Paranoja je kulminirala kada je Trampova suparnica Hilari Klinton optužila kongresmenku iz redova Demokratske partije Tulsi Gabard da deluje u ime Putina u sklopu svoje predizborne kampanje.

Iako Rusiju smatra slabom zemljom koja zavisi od naftne ekonomije, autor ističe da „Vladimir Putin nije odgovoran za formiranje 800 američkih baza i bacanje 6,4 biliona dolara na ratove posle 11. septembra (2001. godine kada je izvedena serija koordinisanih terorističkih napada protiv SAD)“.

Realnost u SAD: protesti, preopterećeno zdravstvo i gomilanje oružja

Masiotra se osvrnuo i na proteste u Americi protiv rasne diskriminacije i policijske samovolje u Portlandu, rekavši da je Trampovo slanje federalne vojske u grad bilo omogućeno samo zahvaljujući zakonu o nacionalnoj bezbednosti iz 2002. godine, koji su obe partije odobrile. Zakon sadrži odredbu prema kojoj je bivši američki predsednik Džordž Buš ovlastio predstavnike svih federalnih agencija da upotrebe silu u cilju zaštite federalne svojine.

„Vladimir Putin nije pisao, sponzorisao niti glasao za taj zakon“, piše Masiotra.

On dodaje da „mane američkog društva“ i nepromišljeni prioriteti“ postaju potpuno evidentni, jer vlada i dalje troši stotine milijardi na oružje, dok radnici u zdravstvu leče pacijente sa kovidom 19 u uslovima nedostatka lične zaštitne opreme.

Pisac zaključuje da oni koji tvrde da se u Sjedinjenim Američkim Državama sve odvijalo po planu pre nego što su Putin i osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž sve „upropastili“, samo zatvaraju oči pred očiglednim činjenicama.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad2 says:

  bilo bi super da je rusija tako moćna da im radi ovo što im se dešava,nestali bi za manje od god.dana i svet bi bio mnogo mirnije i sigurnije mesto.Ovako ima da umiru polako i usput će još krvoprolića da naparave i mnogo novih nevinih žrtava.Američki SCORE CIVILNIH žrtava u raznim ratovima po svetu se popeio na PREKO PETNAEST MILIONA do sada što direktnih što indirektnih civilnih žrtava njihovih državnih udara , pobuna i direktnih ratova i bombardovanja svuda po svetu.To je ZLOČINAČKA država koja se ubrzano približava terćem rajhu po efikasnosti civilnih razaranja i ubijanja nevinih i nemoćnih.

  • KOMSIJA says:

   MENI SE CINI DA PUTIN VISE SMETA BEOGRADU NEGO AMERICI TITO ZAJEBA STALJINA I BEOGRAD CE PUTINA

 2. Kremenko says:

  Sreća da ovog puta nisu optužili da im je kriva Srbija, verovatno smo mi sledeći krivci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *