Америка Пољској шаље ракете и гас

Amerika Poljskoj šalje rakete i gas

8 jula 2017

Posetom Varšavi Donald Tramp je prvo razljutio Brisel, a sada i Moskvu: Poljskoj, jednoj od evropskih zemalja s najtvrđim antiruskim stavom, SAD će prodati rakete „patriot” poslednje generacije.

Udar na ruske interese je i najava Poljske da je spremna da potpiše dugoročni ugovor o nabavci američkog prirodnog tečnog gasa. Time bi smanjila svoju zavisnost od isporuka tog energenta iz Rusije, koju optužuju da bogatstvo u prirodnim resursima koristi kao sredstvo pritiska na evropske države.

Memorandum o prodaji odbrambenog sistema „patriot”, za koju se, piše Rojters, očekuje da će biti vredna do 7,6 milijardi dolara, američki predsednik je potpisao po sletanju u poljsku prestonicu. Iz ministarstva odbrane je saopšteno da će ti presretači projektila – kakve Rusija ima s druge strane granice – 2022. godine početi da pristižu u Poljsku.

U toj zemlji je odnedavno raspoređeno i oko 1.000 vojnika NATO-a, koji su deo jačanja istočnoevropskog krila alijanse pred pretnjom koju bi, kako se tvrdi na osnovu ukrajinskog iskustva, mogla predstavljati Rusija. Ukupno 4.000 dodatnih vojnika je NATO uputio u istočnu Evropu po principu rotacije, što znači da nijedan od tih kontingenata neće tamo biti stalno prisutan pošto bi time prekršio raniji sporazum Vašingtona i Moskve.

Međutim, planiranom neprekidnom rotacijom trupa svejedno će biti postignuto trajno pojačanje NATO-a u tom regionu. Poljska ne namerava ni na tome da se zaustavi, jer je njen predsednik Andžej Duda, kako je preneo Blumberg, izjavio da će s Trampom razgovarati o mogućnosti da SAD i formalno uspostave stalno vojno prisustvo u Poljskoj.

Mada je o tome izbegao da se izjasni, Tramp je Dudu obradovao onim što nije želeo da usliši liderima EU na poslednjem samitu NATO-a. Tada su se evropske članice našle skandalizovanima zato što vođa najmoćnije armije alijanse i sveta nije potvrdio privrženost članu 5 povelje NATO-a, prema kojem svaka članica ima dužnost da pomogne onoj koja je napadnuta. Ovog puta je Tramp spomenuo taj član i, prenosi Radio Slobodna Evropa, dodao da „naš snažni savez sa NATO-om i Poljskom ostaje ključan za odvraćanje sukoba i osiguravanje toga da rat između velikih sila više nikad neće opustošiti Evropu”.

Tramp je i poimence prozvao Moskvu, rekavši da, izveštava Rojters, „radi s Poljskom kako bi se postavili prema destabilizujućem ponašanju Rusije”, od koje je zatražio da prestane s takvim ponašanjem u Ukrajini i Siriji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je uzvratio da se Moskva „ne slaže s takvim pristupom”, te da je „nedostatak razumevanja” između Rusije i Sjedinjenih Država „upravo ono zbog čega iščekujemo prvi sastanak” dvaju predsednika, Trampa i Vladimira Putina, koji bi trebalo da bude održan danas u Hamburgu, na samitu G-20.

„Biće to prilika da se oni upoznaju i konačno razumeju jedan drugog oko njihovog istinskog pristupa bilateralnim odnosima, ne onog pristupa o kojem izveštavaju masovni mediji”, kazao je Peskov.

Samo delimično u sličnom pomiriteljskom tonu, Tramp je na konferenciji za novinare sa Dudom rekao da misli da se Rusija jeste mešala u američke predsedničke izbore prošle godine, za šta ga opozicija kod kuće optužuje da žmuri pred time. Ali, napomenuo je Tramp, „niko nije zaista siguran u to”.

Sasvim nedvosmisleno je, pak, ruske uši morala zaparati Trampova potvrda da i on, kao i Duda, očekuje da će „još mnogo” američkih pošiljki prirodnog tečnog gasa stizati u Poljsku, premda „možda po nešto višoj ceni”. Većinu od 16 milijardi kubnih metara gasa koji joj je nužan svake godine Poljska uvozi iz Rusije, ali njen ugovor s energetskim gigantom „Gaspromom” ističe za pet godina, a prošlog meseca je Varšava primila prvu isporuku američkog gasa. Pred dolazak u Evropu Tramp nije krio da mu je ambicija da što više američkog gasa ubuduće prodaje u Evropi, što direktno ide nauštrb ruskog budžeta, ali slabi i spoljnopolitički uticaj Kremlja.

Poljska, štaviše, ima nameru da gas, kada bude primala dovoljno da zadovolji svoje potrebe, i prodaje, naročito Ukrajini i južnoj Evropi. Duda je kazao kako je namera Varšave da se postara da „nijedna zemlja u regionu više ne bude žrtva gasnih ucena”. Takođe je, prenosi Rojters, podržao plan da se izgradi gasni cevovod između poljskog terminala za prijem energenta iz SAD i Hrvatske.

Osim Poljske i Hrvatske, Tramp je pozvao i ostale države koje su pristupile inicijativi „Tri mora” – povezivanju prostora između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora – da kupuju ne samo američki gas nego i oružje koje proizvodi SAD, tvrdeći da se niko ne može ni približiti nivou američke vojne opreme, kao i da Vašington „nikada neće koristiti energiju da bilo koga tera na nešto”, niti će „dozvoliti da to rade drugi”.

V. Vukasović / Politika

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    I nama Rusi salju Migove i gas, ha ha ha ha ha ha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *