AMERIKA PORUČILA RUSIJI: Pazite šta radite

AMERIKA PORUČILA RUSIJI: Pazite šta radite

27 februara 2014

130107122338-09-chuck-hagel-story-topSekretar odbrane SAD Čak Hejgel poručio je Rusiji da „ne vuče nikakve poteze u Ukrajini koji bi mogli biti pogrešno protumačeni“, javlja AP.

Hejgel je posle sastanka ministara odbrane u NATO izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla da reaguje na način koji bi doveo do pogrešnih procena u „ovom veoma delikatnom trenutku“. Hejgel je rekao da SAD pažljivo motre na ruske vojne vežbe koje se odvijaju blizu granice sa Ukrajinom i podvukao da se američka administracija čvrsto zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine.

On je naveo i da SAD očekuju od svih zemalja da poštuju ukrajinski suverenitet i da izbegavaju bilo kakve provokacije.

Hejgel i drugi ministri NATO sastali su se danas sa zvaničnicima iz Ukrajine, a generalni sekretar Alijanse rekao je da je „ekstremno zabrinut“ zbog situacije u Ukrajini, ali i da nema informacija o tome bi se vežbe vojske Rusije mogle da prerastu u nekakvu intervenciju.

Ranije danas je objavljeno da je nakon hitnih vežbi i podizanja borbene gotovosti ruske kopnene vojske u blizini granice sa Ukrajinom aktivirana i avijacija.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je veoma zabrinut zbog situacije na Krimu i poručio Rusiji da treba da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Kameron je, u zajedničkom obraćanju s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da bi teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine trebalo da poštuje svaka zemlja, kao i da bi Rusija, s obzirom da je obećala da će to učiniti, trebalo da održi svoju reč.

Britanski premijer je rekao da Merkelova i on žele da vide promene u Evropskoj uniji i da oboje veruju da su one moguće, prenele su agencije.

Kameron je ocenio da bi vrsta promena, koje Velika Britanija želi u EU, izgradila poverenje te zemlje u članstvo u Uniji.

– Održaćemo referendum pre kraja 2017. i pružiti britanskoj javnosti mogućnost izbora – zaključio je Kameron.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dervensky says:

    Krim ce,verovatno,po istom scenariju "dobiti pravo na samoopredeljenje i otcepljenje" od Ukrjine,po kom je to uradilo i Kosovo...Presedan, ustanovljen krsenjem madjunarodnog prava, uspostavili su upravo oni koji se sada,licemerno,pozivaju na medjunarodno pravo...Neka se niko ne zavarava da ce zbog Ukrajine izbiti novi svetski rat, jer je on vec u toku...Verovatno cemo toga postati svesni tek na njegovom kraju,kada se zavrsi svetska preraspodela moci,koja je u toku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *