АМЕРИКА ПОСЛАЛА КИСИНЏЕРА ДА НАГОВОРИ ПУТИНА ДА СЕ ПРЕДА!

AMERIKA POSLALA KISINDŽERA DA NAGOVORI PUTINA DA SE PREDA!

31 oktobra 2016

kisindzer-putin

Piše: Aleksej Muhin, generalni direktor Centra za političke informacije

POSLE ovakvih izbora, koji su faktički obeleženi borbenim okršajima između pristalica Donalda Trampa i Hilari Klinton i „ratovima kompromitujućim materijalima”, postala je neizbežna desakralizacija statusa predsednika SAD, kojeg su ranije Holivud i američka propaganda predstavljali kao neki apsolut.

To će se osetiti već u bliskoj budućnosti. A za sada je vrhunac političkih tehnologija u Sjedinjenim Državama famozna javna ponuda pevačice Madone u korist kampanje Klintonove (obećala oralni seks svim muškarcima koji budu glasali za Hilari Klinton).

Usled toga, ko god da postane predsednik (što zapravo i nije toliko važno), biće će biti definitivno oslabljen u političkom smislu .

Posmatrajući novog domaćina Bele kuće, Amerikanci, pa i lideri drugih zemalja, nevoljno će se prisećati epizoda preizborne borbe „na život i smrt”. I ta figura će biti zavisnija od uticajnih grupa, između ostalih, iz Pentagona i Kongresa, od bankara iz Federalnih rezervi, nego prethodni upravljači zemljom sa Kapitol Hila.

Slaba vlast rađa snažno da se zloupotrebi, da se omalovažavanjem drugih, još slabijih oponenata, uzdigne svoja malenkost. Ona rađa želju da se stalno pronalaze nove pretnje, često izmišljene, kao i novi izazovi, radi njihovog savladavanja — kako bi se samoj sebi i drugima činila još značajnijom, uglednijom.

Podsetiću da nas je upravo poslednji američki predsednik Barak Obama po prvi put upoznao sa zanimljivom idejom o „izolaciji” Rusije i ruskoj privredi „pokidanoj na komade”. To se dogdilo zbog rastuće neusklađenosti između onoga što je Obama govorio i onoga što je radio.

Američki predsednik je naročito „oslabio” u političkom smislu tokom svog drugog mandata. Upravo tada se na njega obrušila neizdrživa salva osuda i podsmeha zbog pokazivanja slabosti — fizičke, moralne i političke. Na kraju je Obama morao da se usredsredi na, kako mu se činilo, lakši objekat — Vladimira Putina.

Pričinilo mu se da će, prihvativši taj izazov i makar moralno pobedivši ruskog kolegu, dokazati sebi i celom svetu da američki predsednici još nisu potrošili svu municiju.

Pred kraj projekta, kada je postalo jasno da namera nije uspela, učinjen je poslednji pokušaj: u Moskvu je stigao superuticajni Henri Kisindžer s tajnom misijom — da predloži ruskom lideru da se „preda”. Odgovor je, sudeći pod događajima koji su usledili, bilo ljubazno odbijanje.

Usled toga su Rusija i njen predsednik postali jedan od ključnih elemenata američke predizborne kampanje, „kamičak u cipeli” Sjedinjenih Država u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, snažan konkurent u „sirijskoj kampanji” i u „ukrajinskom projektu”.

Ekspanzionistički vektor razvoja američke privrede, koji ih tera da se šire, ne dozvoljava da se promeni taj put čak ni u daljoj budućnosti, premda je jasno da je sve u rukama Federalnih rezervi. Međutim, izgleda da očigledne želje da se započne još jedan globalni rat takođe nema, uprkos ratobornoj retorici pojedinih građana i zvaničnika: za njim jednostavno nema potrebe, pošto se prava oponenata (čitaj — konkurenata) Vašingtona ionako stalno krše.

Mislim pre svega na Rusiju i Kinu. Rusija je geopolitički konkurent, a Kina — ekonomski „partner” s kojim je krajnje teško koegzistirati, ali s kojim se mora sarađivati, jer bi odricanje od njegovih usluga bilo finansijski smrtonosno.

Stoga su Amerikanci prinuđeni da igraju na tri „terena”:

— na terenu velikih regionalnih igrača: Indija, Iran, Rusija. Na njemu SAD pokušavaju da ostvare svoj uticaj, po mogućnosti, na sve procese (ekonomiju, politiku, finansije, ideologiju itd.);

— na resursno-logističkom polju: Libija, Irak, Avganistan, Ukrajina. Tamo su SAD, srušivši političke sisteme, uvele zemlje u, kako im se čini, „upravljivi haos”, koji one pokušavaju da kontrolišu. Polazi im za rukom delimično i ne baš uspešno;

— na trgovinskom terenu, pre svega sa EU i „azijskim tigrovima”, preko Transpacifičkog i Transatlantskog partnerstva, koje iz nekog razloga ne nazivaju samo trgovinskim, već i „investicionim”, iako je već sada jasno da su ti projekti zamišljeni kao teritorija apsolutne trgovinske dominacije SAD.

Želja da se sa Kinom izgradi poseban, ekskluzivni format G2, koju je Barak Obama obznanio u prvim fazama svog predsednikovanja, izdvaja se u zaseban teren, na kojem (ili s kojim) SAD nameravaju da igraju ozbiljno i mnogo opreznije nego sa Rusijom.

Najinteresantnije je to što će sledeći američki predsednik pokušati da preokrene geopolitičku igru u svoju korist i, naravno, smetaće pravim igračima koji se trenutno nalaze iza leđa političara i iza zidova najvećih korporacija. A takvi pokušaji su se, nažalost, u SAD tradicionalno završavali pucnjavom — da li u pozorištu, da li tokom javnih manifestacija.

(Fakti)

KOMENTARI23 komentara

 1. vlada says:

  Zadnja recenica je najbolja!

 2. kuka says:

  Svašta! Da se preda? Rusija? Da išta znaju ne bi se tome ni u snu ponadali.

 3. Veliki Hrvoser says:

  Znam da se ameri masovno drogiraju i zive u izmisljenim mitovima novije proizvodnje, ali zar je to slucaji sa onima u beloj kuci ?????????

 4. opet ja says:

  Kisindžer i Putin su u nekom prijateljstvu, a s obzriom da su diplomatski odnosi praktično prekinuti onda se preko Kisindžera kako-tako održavaju odnosi. Pošto je istraga protiv Killary ponovo otvorena postaje sve zanimljivije, a USranii u sve većem problemu.

 5. hmmm says:

  Bivsi americki drzavni sekretar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Henri Kisindzer postao je akademik Ruske akademije nauka zajedno sa jos setero stranih Nobelovaca,saopstio je akademik Boris Cetveruskin objavljujuci rezultate glasanja za izbor u Akademiji.Titulu akademika Kisindzer je dobio za istrazivanje globalnih problema.Sta ovo treba Rusima!?

 6. Štokholm says:

  Mi se klanjamo pred Amerikancima. Rusi ih ljube udupe. I tako već tries godina.

  • Kosovac says:

   Intermagacin,….. Ne znam šta vam je trebalo da falsifikujete „Štokholm“ sa datumom ispred mog komentara, kada nije bilo tako?

   • Štokholm says:

    Uopšte nisam razumeo šta ste hteli da kažete??? Nema veze. Meni se ponekad dogodi pala magla na sokaka, ali ipak, ništa mi nije jasno. Šta sam falsifikovao?(Prvo, napisao sam komentar iz besa, jer sam čitao neki članak o Rusima i koliko vole zapad i njihovu kulturu i odlepio sam, a drugo, iako pomalo nepravilno za ruse, upotrebio sam potsetnik na sindrom kada neko zavoli svoga mučitelja. Važi i za deo Srba. I treće, posle toga sam pročitao vaš komentar i zaista mi se dopao način kako posmatrate stvari)

    • Kosovac says:

     Štokholm,….. Nije tebi pala magla, možda je meni, ali ovako je bilo: Ja sam napisao komentar u 6.57 a ti si napisao pohvalu u 7.05. Kada je objavljen taj tvoj komentar, nije bilo onog koji se kasnije pojavio u 6.28 datiran je retroaktivno. Ja sam za to okrivio „Intermagazin“, nisam uopšte mislio na tebe. Sada se kajem što sam se uopšte upustio u tu kritiku, i evo za svaki slučaj se izvinjavam.

 7. Kosovac says:

  Čitam kako ovde u Srbiji kritikuju srpske izborne kampanje, valjda kao seljačke i nekulturne, podmetačine i tako to. Možda su kritičari u pravu, ali nikad srpska izborna kampanja ne može da prevaziđe američku. Ne znam američki jezik, ali zahvaljujući Gugletu, shvatio sam da je smisao završnice kampanje za predsednika taj, da se objavljuje na sva usta kako je Tramp još pre 20 godina svoje gošće hvatao za pičku, a takođe se objavljuje da je i Hilari svoje gošće hvatala za pičku. I svi misle da su ofirali onu suprotnu stranu.

  • Štokholm says:

   Ova ti je nemilosrdno dobra. Mislim, beseda.

   • Kosovac says:

    Štokholm,….. Eto istomišljenika, hvala kolega,. Mislim da nas ima i više.

  • Neca says:

   ahahahaaa....placem

  • kuka says:

   Naravoučenije: No, no pi*ka ako hoćeš političku karijeru!

   • 99 says:

    A hahahahahaha! Znaci pi.cka ni slucajno vec samo musku stvar ako hoces da budes moderan i napredan u politici.

    • kuka says:

     Ofkors. Drž se džoke i nakrivi kapu.

     • Kosovac says:

      Kolege, uvažavam sve što ste rekli, ali zamislite da sada neki blesav Srbin dođe u Ameriku, pa im kaže „Možete da me ufatite za k….“. A sudeći po ovom novom američkom ambasadoru što beše glavna zvezda ponosnog šetanja kroz centar Beograda koji se zove Skot a priča tečno srpski jezik, Amerikanci kažu: „E možete i vi nas da uhvatite za pič..“………. Ne znam da li ste primetili, nema nešto na sajtu Hrvatskih govana, a baš sam se uželeo da nekom jebem mater.

 8. oskar vajld says:

  Rusi nemaju dostojanstva kad primaju ovog Jevrejina u penziji bez ikakve funkcije da im soli pamet. Jos cujem i da je akademik, RUSKI, ej! Dobio Nobela za mir, a licno je doprineo da se za vreme njegovog mantata pokrenu 44 rata. E, moji Rusi, kome ste nasli da pusite.

  • Kosovac says:

   oskar vajld,….. Oskare, nisi razumeo, Rusi imaju dostojanstvo, ovi tvoji loše stoje sa tom kategorijom ljudskosti.

 9. oskar vajld says:

  Kosovac, ti si model crno-belog mislioca. Koji moji, nema mojih, sve su to barabe, ali mi svraka nije popila mozak da od mrznje prema Amerima padam u zagrljaj nekom drugom ko takodje radi za Natanjahua. Preporucujem ti da malo pratis www. veteranstoday. com. Ne bi ti skodilo da izadjes iz udobne ruske price i malo proucih ko je GAZDA.

  • Kosovac says:

   oskar vajld,….. Oskare, objasniću ti polako, ali pažljivo slušaj zato što neću više da ponavljam. Šalim se naravno (ovo je scena kada priča ona iz francuskog pokreta otpora a her Flik prisluškuje)……. Tvoj komentar o Ruskom dostojanstvu nije bio primeren, čak i da je u posetu došao najgori stvor na kugli zemaljskoj Papak. Pa i taj Papak bi trebalo da se dočeka na neki način. Sada kada bi Putin popušio Kisindžeru, mogla bi da se postavi neka primedba gora od tvojeg poimanja dostojanstva, zato što nije bila vezana neka mašnica kao poklon ili slično. Zato sam ja čitajući tvoj komentar odmah tebe svrstao u grupu Amerikanofila, ti navijaš za amerikance, ja za Ruse, pa se nadvikujemo. Sada kada si izjavio da „nema mojih, sve su to barabe“, ne košta me ništa da ti poverujem i povučem svoj komentar „ovi tvoji“. Ali ja ostajem pri svom dvoumlju Rusi i Amerikanci, intersuje me da li ti ostaješ pri svom jednopumlju „sve su to barabe“?

 10. oskar vajld says:

  Kosovac, moram da prihvatim realnost, ja je nisam izabrao. Svet je postao jednouman, ja za takvim svetom nemam potrebu, naprotiv. Svet kontrolisu bankari, znamo ciji. Svi oni su povezani sa cionistima koje smatram najjacom politickom grupacijom. Masoni, na primer, nisu slobodni, oni mogu da rade samo ono sto je u interesu cionista. Ljudi, pa cak i drzave, koji se reklamiraju kao nekakvi vazni subjekti (Rusi, Ameri, Kinezi..) samo su orudje u rukama vecnih profitera.

 11. rabin smolej says:

  Izbacio Sorosa, a prima Kisindzera da mu ovaj prenese sta je naredio Soros. Ljukav si Putine, asli ne dovoljno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *