Amerika poslala ratne brodove prema obalama Egipta

Amerika poslala ratne brodove prema obalama Egipta

12 јула 2013

110516-N-QY430-007DVA američka ratna broda uputila su se prema obalama Egipta, saopštio je komandant Korpusa mornaričke pešadije general Džejms Amos. Na osnovu podataka koje je izneo, u Crveno more su poslati desantni brodovi „San Antonio“ i „Kirsardž“. Zajedno sa brodom „Karter Hol“ koji za sada ostaje kod obala Bahreina, ta dva broda biće na borbenom dežurstvu u rejonu Crvenog mora, Roga Afrike i Persijskog zaliva.

„Egipat je utonuo u krizu. Kad se događaju ovakve stvari, mi moramo da preduzmemo određene korake da bismo kontrolisali situaciju“ – rekao je Amos.           Međutim, on nije precizirao koje varijante „kontrole“ SAD razmatraju.

Istovremeno, predstavnici Korpusa mornaričke pešadije su priznali da će premeštanje brodova bliže obalama Egipta olakšati korišćenje helikoptera i druge tehnike ukoliko to bude potrebno.

Američki Stejt department je, inače, osudio izdavanje naloga za hapšenje lidera Muslimanske braće.To je u suprotnosti sa ciljevima i zadacima opštenarodnog pomirenja u Egiptu – saopštila je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.

„Ukoliko privođenja i hapšenja budu nastavljena, biće teško razumeti na koji će način Egipat prevazići sadašnju (veliku unutrašnju) krizu“ – naglasila je Psaki.

Vašington je 10. jula ove godine objavio da ne smatra da su događaji u Egiptu državni udar i da nastavlja sa pružanjem finansijsku pomoći Kairu, kao i da će ovoj zemlji isporučiti četiri lovca F-16.

Međutim, već sledećeg dana je republikanski senator Pend Pol predložio je donošenje zakona o blokadi finansijske pomoći Egiptu čiji je iznos oko 1,5 milijarde dolara godišnje.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u