Amerika poslala ratnu flotu ka Siriji

Amerika poslala ratnu flotu ka Siriji

24 avgusta 2013

110516-N-QY430-007Američke pomorske snage plove u pravcu Sirije dok predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost vojne akcije zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Američki zvaničnici za bezbednost rekli su danas Asošiejted presu da je ratna mornarica poslala svoju Četvrtu flotu u istočni Mediteran.

Četvrta flota je sposobna za različita vojna dejstva, među kojima je ispavljivanje krstarećih projektila „tomahavk“, kao u slučaju intervencije protiv trupa Moamera el Gadafija tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine.

Međutim, prema rečima zvaničnika, flota nije dobila naređenje za bilo kakav napad na Siriju.

Obama je izjavio da bi brza intervencija u Siriji bila daleko problematičnija zbog koraka koji se prethodno moraju obaviti u međunarodnoj zajednici.

Bela kuća je saopštila da će se Obama danas sastati sa svojim savetnicima za nacionalnu bezbednost da razmotre moguće poteze SAD u vezi sa Sirijom.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće je precizirao da je Obama naredio svojim obaveštajnim službama da „prikupe činjenice i dokaze kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u Siriji“.

„Kada budemo proverili činjenice, predsednik će doneti odluku kako ćemo odgovoriti“, rekao je taj zvaničnik, a prenela agencija AFP.

On je dodao da Bela kuća ima „paletu opcija na stolu“. Kako je objavio „Njujork tajms“, jedna od njih je vazdušni udar po ugledu na NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

„Radićemo promišljeno kako bismo doneli odluke u skladu s nacionalnim interesima“, kazao je on.

U noći s petka na subotu američki sekretar za odbranu Čak Hejgel najavio je raspoređivanje vojnih sredstava kako bi se ponudile „opcije“ predsedniku, ako Obama bude morao da izda naredbu za intervenciju u Siriji.

Visoka predstavnica UN za razoružanje stigla je danas u Damask, kako bi izdejstvovala dozvolu ekspertima UN da izađu na teren i ustanove da li je bilo napada hemijskim naoružanjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *