АМЕРИКА послала специјалце на руску границу

AMERIKA poslala specijalce na rusku granicu

6 januara 2017

ACU_reverse1 us army 567

Specijalne snage američke vojske raspoređene su na granici Baltika i Rusije kao deo „podrške i odbrane od eventualne agresije“, piše „Njujork tajms“. Nekoliko desetina specijalaca raspoređeno je kao pomoć vojskama Litvanije, Letonije i Estonije, članicama NATO alijanse.

Ovaj potez omogućava američkoj vojsci da podrobnije posmatra manevre ruske armije. General Rejmond Tomas, šef Specialnih operacija u Pentagonu, rekao je za „Njujork tajms“ da su baltičke zemlje „očajno tražile američku pomoć u odvraćanju potencijalne ruske agresije“.

– Na smrt su prestravljeni od Rusa. Veoma su iskreni po tom pitanju – rekao je Tomas.

Portparol litvanskog Ministarstva odbrane Asta Galdikaite potvrdila je da su SAD ponudile „dodatne bezbednosne mere baltičkim zemljama usled ugrožene sigurnosne situacije u regionu“.

Američke trupe takođe će pomoći u obuci lokalnih snaga i učestvovati u prikupljanju informacija, što već uveliko obavlja CIA.

S druge strane, Kremlj vidi raspoređivanje NATO trupa na ruskoj granici kao provokaciju, navodeći da je to glavna prepreka za otopljenje odnosa dve sile.

– S američkom vojskom na našim vratima, mi nemamo o čemu da pričamo – istakao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane za „Njujork tajms“.

Američki specijalci pridružiće se grupi od 4.000 NATO vojnika raspoređenih u Poljskoj, Litvaniji, Estoniji i Letoniji u narednim mesecima.

Raspoređivanje vojske na ruskoj granici, najveće od vremena hladnog rata, Moskva je nazvala „aktom čiste agresije“.

– Usled ovakvih manevara, Rusija ima svako suvereno pravo da sprovede neophodne mere širom cele svoje teritorije – navodi se u saopštenju Kremlja.

Izvor: Blic

KOMENTARI3 komentara

  1. cile mile says:

    Samo se gomilajte, rade to i govna u kanalizaciji.

  2. penzos says:

    Koja je to vojna sila, Bog te maz'o! Baltičke zemlje su „očajno tražile američku pomoć u odvraćanju potencijalne ruske agresije“. Dobile su je, čak nekoliko desetina specijalaca! Sad više nisu "na smrt prestravljeni od Rusa", po kom pitanju su bili "veoma iskreni". Rusi su, normalno, odmah odustali od agresije koju samo što nisu izvršili. Srećom pa je ovolika vojna sila na vreme došla u pomoć. Još samo da ta sila objasni baltičkim državicama od čega će da žive kada Rusi za par godina obustave sav tranzit preko njih, pa ostanu bez značajnog dela svojih prihoda. Odseliće se i ovo malo naroda što je za sada ostalo pa više neće da se zovu pribaltičke zemlje, nego pribaltičke pustare. A što se invazije tiče, kada bi to Rusima makar i najmanje trebalo (a ne treba im), to bi otprilike izgledalo ovako: "Aljoša, pristavi vodu za čaj, mi odosmo časkom da okupiramo one dileje, dok ne provri". Eto, toliko bi pomogli amerikanski specijalci.

  3. Dragojlo says:

    Sad će Putin da im pošalje zimske jakne i toplu garderobu trebaće im.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *