АМЕРИКА ПОСТАВИЛА УСЛОВ ЕВРОПИ

AMERIKA POSTAVILA USLOV EVROPI

27 decembra 2019

Stejt department SAD dao je rok kompanijama koje postavljaju cevi za gasovod „Severni tok 2“ da obustave taj posao koji ističe 20. januara naredne godine.

U saopštenju na sajtu Stejt departmenta navedeno je da strane koje učestvuju u projektu moraju „pod hitno da pokažu dobre namere i da obustave svoju delatnost“.Kompanije su dužne da taj postupak završe u roku od 30 dana od usvajanja zakona o budžetu, navedeno je u saopštenju.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu, koji podrazumeva sankcije protiv projekata „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

Vašington je tražio od kompanija koje izvode radove da obustave izgradnju gasovoda.

Kompanija „Alzeas“ koja postavlja cevi za „Severni tok 2“, već je obustavila radove i povukla specijalne brodove.

Zvanični predstavnik projektne kompanije Jens Miler je izjavio da je ostalo da se postavi još oko 160 od ukupno 2.460 kilometara cevi za gasovod.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je da Moskva ima alternativu za postavljanje cevi: „Gaspromov“ specijalni brod „Akademik Čerski“, koji je sada na Dalekom istoku Rusije, mogao bi da obavi taj posao.

KOMENTARI4 komentara

 1. Gardista says:

  Cudi me da putko nije razmisljao o tome na vreme.

 2. petrovgrad says:

  Posle toga ide neki Račak zatim potapanje, miniranje i bombardova EU. Moj kauboju brzo će tvoji jenki pravac doma.

 3. petrovgrad says:

  Uključiti Kineze i rešen problem.

 4. M says:

  Pravno i ekonomski gledano,USA ima pravo trgovati ili ne trgovati s kim hoče!Ono što je čudno jest to da su Rusi ušli u taj financijsko-tehnološki projekat nespremni višestruko! Nego su uzput jedva izkamčili neke dozvole za prolaz(npr-Danske),a očito ni nemaju svoju adekvatnu tehniku za polaganje podmorskog cjevovoda,nego možda neku priručnu! To je krajnje neodgovoran pristup,i tu im USA nije ništa kriva jer ima svoju računicu i pravo bojkotirati iz svog biznisa koga hoće,a što ga Rusi s NJemcima ili sami,ne mogu realizirati,to je isključivo njihov problem,slabost!Što već nisu dovukli s Dalekog Istoka na ovu poziciju taj svoj brod za polaganje podmorskog cjevovoda ako on to uopće može kvalitetno raditi?!?Ako ne može,zašto ne može?!?Ako nemogu napraviti takav svoj brod,zašto započinju tolki projekt koji ovisi o milosti s strane?!?Diletantski sve skupa!A još uvijek mogu prekinuti prodaju strateškog urana,rijetkih ruda,minerala itd.toj istoj USA,a ipak to ne čine!Zašto?!? Jer im nasušno treba lova i jer ne mogu samostalno usppješno funkcionirati na visokom svjetskom nivou!Jer ih je baš ta jeftina prodaja sirovina omekšala,ulijenila!Pitanje je dal uopće mogu proizvesti i rudarsko_naftnu opremu za složenije poslove bušenja-exploatacije?!?Pa,nek se trgnu!Da su se trgnuli na vrijeme,sad bi ovaj projekat napravili sami!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *