АМЕРИКА ПОСТАВЉА НОВЕ УСЛОВЕ И ПРИТИСКА СРБИЈУ – Терају нас да преваримо Русе!

АМЕРИКА ПОСТАВЉА НОВЕ УСЛОВЕ И ПРИТИСКА СРБИЈУ – Терају нас да преваримо Русе!

10 септембра 2016

vucic-biden-720n

Америка већ дуже време покушава да учини Србију, али и цео регион, мање зависнима од гаса из Русије. Зато је у плану изградња три такозвана ЛНГ терминала на Јадрану, од којих је један на хрватском острву Крк, преко којег би земље у овом делу Европе могле да се снадбевају гасом САД-а и Аустралије.

Американци више не крију да ће учинити све како би смањили испоруку гаса из Русије у регион Западног Балкана и учинили доступним коришћење овог енергента из САД. Заменица помоћника државног секретара САД задужена за енергетику Мери Ворлик, која је у последње време често гост у региону, јасно је јуче нагласила да приоритет Србије треба да буде повезивање са бугарским гасоводом.

– Треба да се размотри и коришћење течног природног гаса који стиже из Америке и Аустралије – навела је Ворликова.

Ово није први такав „предлог“ званичника САД-а Србији. Пре тачно годину дана из Америке стигла је понуда да се њихов гас преко новог терминала допреми до острва Крк, а одатле до Србије. Потом је сенатор Кристофер Марфи „понудио“ да се Балкану допреми тај енергент у замену за руски, да би пре неколико месеци стигао још један предлог – да се исти овај гас достави танкерима и то у португалску луку на око 100 киломатара од Лисабона, а затим да се даље дистрибуира. Све то, без објашњења о детаљима испоруке и цени.

„Брига“ Американаца за гас којим се снадбева Србија донекле је оправдана, јер би наша земља за три године могла да остане без једине трасе за снадбевање овим енергентом из Русије, а преко Украјине, због озбиљно нарушених односа ове две земље. Ипак, поставља се питање да ли је снадбевање гасом из Америке, Аустралије и преко Бугарске технолошки могуће и економски исплативо.

Познаваоци прилика наводе да је снадбевање природним гасом из Америке и Аустралије прескупо, али да би изградња три терминала на Јадрану, то могла учинити донекле прихватљивим решењем. И тада би, кажу они, гас био скупљи у односу на руски, али би и за то могло да се нађе решење.

– Када политика умеша прсте, све је могуће. Онима којима је то у интересу, могли би да обезбеде субвенције – кажу из Удружења нафташа и енергетичара.

За сада је у поодмаклој фази планирања само изградња терминала на Крку, а за реализацију тог пројекта, према неким проценама, неопходно је годину дана. Крак гасовода из тог терминала ишао би у Мађарску, одакле би Србија могла да преузме гас, али је услов за то да обезбеди конекцију према Мађарској.

– У овом тренутку снадбевање гасом из Русије нема конкуренцију, што утиче и на цену гаса. Уколико би се изградили терминали или бар један на Крку, била би неопходна и изградња гасовода. Кад би се цео тај пројекат заиста и спровео, Руси би на овим просторима добили какву-такву конкуренцију – додају они.

Према најавама, Русија ће 2019. године обуставити испоруку гаса преко Украјине, а то значи да Србија мора да нађе нови начин за снадбевање гасом. Најреалнији нови правац снадбевања тим енергентом је Ниш – Димитровград. Изградња тог гасовода, којим би се Србија повезала са Бугарском, један је од шест приоритених пројеката Европске комисије, која би, како је најављено, из приступних фондова за то могла обезбедити неколико десетина милиона евра. На тај начин би Србија била обезбеђена гасом и то не само из Русије, већ и из Азербејџана и северне Африке.

Да се та опција озбиљно разматра, показује и телефонски разговор премијера Србије и Бугарске Александра Вучића и Бојка Борисава, од пре два дана. Како је саопштено из Владе, они су разговарали о изградњи интерконектора између Србије и Бугарске.

О проблемима које Србија има са гасним сандбевањем говорио је и Александар Вучић, током читања свог експозеа у Скупштини Србији. Он је тада рекао да је Србији сада потребно око две милијарде кубика гаса, а за 10 година, кад се очекује већа индустријска производња, требаће 3,5 милиона кубних метара.

Вучић је тада позвао сваког ко можда то решење има, да га и предложи, јер Србија за сада добија само руски гас преко Украјине.

– Ишао сам и у Америку, и у Азербејџану сам разговарао. Причао сам и са Марошем Шефчовићем из Европске комисије о интерконекцији, да они дају 20 милиона, ми ћемо 15 милиона да платимо, али одакле ће да стигне тај гас – упитао је Вучић, додајући да он тај гас још не види.

(Блиц)

KOMENTARI2 коментара

  1. boki says:

    Amerika ce da nam besplatno isporučuje gas,a Hrvatska će da plaća troškove prevoza i porez na promet...

  2. padre says:

    Baš je interesantna ta formulacija "učini manje zavisnim od ruskog gasa"!Šta oni imaju sa time od čije gasa Srbija zavisi?Danasnebi oni spasili!Zna se, kako prolaze oni, koje SAD spašava!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u