АМЕРИКА ПОСТАВЉА НОВЕ УСЛОВЕ И ПРИТИСКА СРБИЈУ – Терају нас да преваримо Русе!

AMERIKA POSTAVLJA NOVE USLOVE I PRITISKA SRBIJU – Teraju nas da prevarimo Ruse!

10 septembra 2016

vucic-biden-720n

Amerika već duže vreme pokušava da učini Srbiju, ali i ceo region, manje zavisnima od gasa iz Rusije. Zato je u planu izgradnja tri takozvana LNG terminala na Jadranu, od kojih je jedan na hrvatskom ostrvu Krk, preko kojeg bi zemlje u ovom delu Evrope mogle da se snadbevaju gasom SAD-a i Australije.

Amerikanci više ne kriju da će učiniti sve kako bi smanjili isporuku gasa iz Rusije u region Zapadnog Balkana i učinili dostupnim korišćenje ovog energenta iz SAD. Zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD zadužena za energetiku Meri Vorlik, koja je u poslednje vreme često gost u regionu, jasno je juče naglasila da prioritet Srbije treba da bude povezivanje sa bugarskim gasovodom.

– Treba da se razmotri i korišćenje tečnog prirodnog gasa koji stiže iz Amerike i Australije – navela je Vorlikova.

Ovo nije prvi takav „predlog“ zvaničnika SAD-a Srbiji. Pre tačno godinu dana iz Amerike stigla je ponuda da se njihov gas preko novog terminala dopremi do ostrva Krk, a odatle do Srbije. Potom je senator Kristofer Marfi „ponudio“ da se Balkanu dopremi taj energent u zamenu za ruski, da bi pre nekoliko meseci stigao još jedan predlog – da se isti ovaj gas dostavi tankerima i to u portugalsku luku na oko 100 kilomatara od Lisabona, a zatim da se dalje distribuira. Sve to, bez objašnjenja o detaljima isporuke i ceni.

„Briga“ Amerikanaca za gas kojim se snadbeva Srbija donekle je opravdana, jer bi naša zemlja za tri godine mogla da ostane bez jedine trase za snadbevanje ovim energentom iz Rusije, a preko Ukrajine, zbog ozbiljno narušenih odnosa ove dve zemlje. Ipak, postavlja se pitanje da li je snadbevanje gasom iz Amerike, Australije i preko Bugarske tehnološki moguće i ekonomski isplativo.

Poznavaoci prilika navode da je snadbevanje prirodnim gasom iz Amerike i Australije preskupo, ali da bi izgradnja tri terminala na Jadranu, to mogla učiniti donekle prihvatljivim rešenjem. I tada bi, kažu oni, gas bio skuplji u odnosu na ruski, ali bi i za to moglo da se nađe rešenje.

– Kada politika umeša prste, sve je moguće. Onima kojima je to u interesu, mogli bi da obezbede subvencije – kažu iz Udruženja naftaša i energetičara.

Za sada je u poodmakloj fazi planiranja samo izgradnja terminala na Krku, a za realizaciju tog projekta, prema nekim procenama, neophodno je godinu dana. Krak gasovoda iz tog terminala išao bi u Mađarsku, odakle bi Srbija mogla da preuzme gas, ali je uslov za to da obezbedi konekciju prema Mađarskoj.

– U ovom trenutku snadbevanje gasom iz Rusije nema konkurenciju, što utiče i na cenu gasa. Ukoliko bi se izgradili terminali ili bar jedan na Krku, bila bi neophodna i izgradnja gasovoda. Kad bi se ceo taj projekat zaista i sproveo, Rusi bi na ovim prostorima dobili kakvu-takvu konkurenciju – dodaju oni.

Prema najavama, Rusija će 2019. godine obustaviti isporuku gasa preko Ukrajine, a to znači da Srbija mora da nađe novi način za snadbevanje gasom. Najrealniji novi pravac snadbevanja tim energentom je Niš – Dimitrovgrad. Izgradnja tog gasovoda, kojim bi se Srbija povezala sa Bugarskom, jedan je od šest prioritenih projekata Evropske komisije, koja bi, kako je najavljeno, iz pristupnih fondova za to mogla obezbediti nekoliko desetina miliona evra. Na taj način bi Srbija bila obezbeđena gasom i to ne samo iz Rusije, već i iz Azerbejdžana i severne Afrike.

Da se ta opcija ozbiljno razmatra, pokazuje i telefonski razgovor premijera Srbije i Bugarske Aleksandra Vučića i Bojka Borisava, od pre dva dana. Kako je saopšteno iz Vlade, oni su razgovarali o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske.

O problemima koje Srbija ima sa gasnim sandbevanjem govorio je i Aleksandar Vučić, tokom čitanja svog ekspozea u Skupštini Srbiji. On je tada rekao da je Srbiji sada potrebno oko dve milijarde kubika gasa, a za 10 godina, kad se očekuje veća industrijska proizvodnja, trebaće 3,5 miliona kubnih metara.

Vučić je tada pozvao svakog ko možda to rešenje ima, da ga i predloži, jer Srbija za sada dobija samo ruski gas preko Ukrajine.

– Išao sam i u Ameriku, i u Azerbejdžanu sam razgovarao. Pričao sam i sa Marošem Šefčovićem iz Evropske komisije o interkonekciji, da oni daju 20 miliona, mi ćemo 15 miliona da platimo, ali odakle će da stigne taj gas – upitao je Vučić, dodajući da on taj gas još ne vidi.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. boki says:

    Amerika ce da nam besplatno isporučuje gas,a Hrvatska će da plaća troškove prevoza i porez na promet...

  2. padre says:

    Baš je interesantna ta formulacija "učini manje zavisnim od ruskog gasa"!Šta oni imaju sa time od čije gasa Srbija zavisi?Danasnebi oni spasili!Zna se, kako prolaze oni, koje SAD spašava!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *