АМЕРИКА ПОСТАВЉА УЛТИМАТУМ ВУЧИЋУ!?

АМЕРИКА ПОСТАВЉА УЛТИМАТУМ ВУЧИЋУ!?

15 јула 2017

Предстојећи сусрет председника Србије Александра Вучића и потпредседника САД Мајка Пенса прилика је да се везе Београда са Вашингтоном учврсте, али и да се разговара о питањима које муче америчку администрацију, пре свих на чијој је страни Београд, преноси Глас Америке (VOA) оцене аналитичара.

„Када бих ја саветовао Белу кућу, рекао бих да Србији пренесу снажну поруку да одлучи да ли жели да има конструктивну улогу у региону и посвети се евроатлантским интеграцијама, или ће и даље да флертује са Русијом. Морам да кажем да од свих земаља југоисточне Европе Србија вероватно има најмањи заједнички интерес са САД“, рекао је Лук Кофи из фондације Херитиџ која је блиска новој америчкој администрацији.

Јанош Бугајски из Центра за анализу европске политике рекао је да је „крајње време да Србија одлучи коме ће се приклонити, Западу или Русији“.

„Црна Гора је одабрала, Македонија је одабрала, све земље у региону су одабрале да буду или део NATO-а или западног света, и одбаце утицај Русије. Мислим да је Вучићева посета зато важна, јер ће из прве руке сазнати шта америчка администрација очекује од српске владе“, рекао је Бугајски.

Према ранијим најавама из Београда Вучић ће 17. јула допутовати у посету САД где ће разговарати са потпредседником Мајком Пенсом. То ће бити његов први сусрет са новом америчком администрацијом и прва посета САД од како је ступио на дужност председника.

Глас Америке наводи да ће једна од тема Вучићевог разговора са Пенсом бити и питање руског хуманитарног центра у Нишу за који су амерички званичници јасно ставили до знања да је потенцијални проблем.

„Србија мора бити опрезнија у спољнополитичким одлукама. Можете имати добре односе с Русијом и ако немате хуманитарни центар, и ако не учествујете у заједничким војним вежбама или не организујете састанак лидера Републике Српске и Путина на својој територији. Србији се мора ставити до знања да смо свега тога свесни“, рекао је Лук Кофи.

Потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон рекао је да ће „коначну одлуку о томе шта ће урадити са руским центром донети Србија“.

„Питање за САД је како да и оне остану присутне у Југоисточној Европи. Предлажем да присуство америчких трупа у оквиру KFOR-а и Бондстила не буде привремено, већ стално, како би било јасно да Америка као сила остаје ту и убудуће“, додао је.

VOA преноси и оцену експерата да састанак Трампа са представницима Иницијативе три мора у Пољској, најављена посета потпредседника Мајка Пенса Црној Гори и Вучићев долазак у Вашингтон показују да се Америка враћа у Југоисточну Европу и на Балкан.

„Имамо много посла, биће и тешких питања између САД и Србије и ово је прилика да се од почетка решавају како треба. Мислим да је Бела кућа заинтересована да са Србијом изгради однос поверења и да у Вашингтону постоји воља да се Западном Балкану покаже да није заборављен. Ми видимо Вучића као партнера“, рекао је Дејмон Вилсон.

KOMENTARI7 коментара

 1. kuka says:

  Mogu oni da postavljaju šta hoće, a AV da prihvata šta hoće. MI ne prihvatamo nikakve ultimatume. Mogu samo prevelikim pritiskom razbiti svoju igračku AV.

 2. Kosta says:

  Ovo je ponizavanje Srbije.Zasto ga ne primi Tramp?Tada bi smo mogli reci da nas uvazavaju,a ovako i dalje spremni da nas bombarduju.

 3. Miraš says:

  Čemu tolika američka žurba? Tusk iz EU je upravo rekao Vučiću da se ne zna kad će Srbija biti primljena u EU. Dakle jasno je. - Jedino je bitno dokle će se u Evropi prostirati NATO tj. da se zna šta je u Evropi pod kontrolom NATO-a.

 4. DUSKO says:

  Vucic ako prihvati ultimatum Amerike, moze samo u svoje licno ime a ne u ome srpskog naroda !!!

  • doka says:

   Сеоски Кмет је народ,разумеш даље...

 5. miroslav says:

  Treba tim ludim nacistima reci konacno njet, i okrenuti se potpuno Rusiji dok nije kasno. Ocerupace nas sa ovakvim neodgovornim, nesposobnim, nemoralnim ljudima na celu ove Srbije. Ovakvom njihovom politikom se ide u bezizlaznu situaciju. Sa ovakvom nazovi neutralnom politikom doveden je sam nas opstanak . Kad god smo bili sami tada smo najvise napadani i imali ogromne zrtve. Vreme je da se ove zapadne sluge konacno urazume da ne vode narod u nestanak, jer to pravo niko im nije dao. Mi bez Rusije u americkim i eu celjustima cemo nestati. Nemojte vise da izigravate neutralnost a da nato sparta po Srbiji odgovaracete kad tad i pred bogom i pred ljudima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u