АМЕРИКА ПОСТАВЉА УЛТИМАТУМ ВУЧИЋУ!?

AMERIKA POSTAVLJA ULTIMATUM VUČIĆU!?

15 jula 2017

Predstojeći susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa prilika je da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koje muče američku administraciju, pre svih na čijoj je strani Beograd, prenosi Glas Amerike (VOA) ocene analitičara.

„Kada bih ja savetovao Belu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom. Moram da kažem da od svih zemalja jugoistočne Evrope Srbija verovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD“, rekao je Luk Kofi iz fondacije Heritidž koja je bliska novoj američkoj administraciji.

Janoš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike rekao je da je „krajnje vreme da Srbija odluči kome će se prikloniti, Zapadu ili Rusiji“.

„Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili deo NATO-a ili zapadnog sveta, i odbace uticaj Rusije. Mislim da je Vučićeva poseta zato važna, jer će iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade“, rekao je Bugajski.

Prema ranijim najavama iz Beograda Vučić će 17. jula doputovati u posetu SAD gde će razgovarati sa potpredsednikom Majkom Pensom. To će biti njegov prvi susret sa novom američkom administracijom i prva poseta SAD od kako je stupio na dužnost predsednika.

Glas Amerike navodi da će jedna od tema Vučićevog razgovora sa Pensom biti i pitanje ruskog humanitarnog centra u Nišu za koji su američki zvaničnici jasno stavili do znanja da je potencijalni problem.

„Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vežbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svesni“, rekao je Luk Kofi.

Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je da će „konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom doneti Srbija“.

„Pitanje za SAD je kako da i one ostanu prisutne u Jugoistočnoj Evropi. Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru KFOR-a i Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da Amerika kao sila ostaje tu i ubuduće“, dodao je.

VOA prenosi i ocenu eksperata da sastanak Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena poseta potpredsednika Majka Pensa Crnoj Gori i Vučićev dolazak u Vašington pokazuju da se Amerika vraća u Jugoistočnu Evropu i na Balkan.

„Imamo mnogo posla, biće i teških pitanja između SAD i Srbije i ovo je prilika da se od početka rešavaju kako treba. Mislim da je Bela kuća zainteresovana da sa Srbijom izgradi odnos poverenja i da u Vašingtonu postoji volja da se Zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Mi vidimo Vučića kao partnera“, rekao je Dejmon Vilson.

KOMENTARI7 komentara

 1. kuka says:

  Mogu oni da postavljaju šta hoće, a AV da prihvata šta hoće. MI ne prihvatamo nikakve ultimatume. Mogu samo prevelikim pritiskom razbiti svoju igračku AV.

 2. Kosta says:

  Ovo je ponizavanje Srbije.Zasto ga ne primi Tramp?Tada bi smo mogli reci da nas uvazavaju,a ovako i dalje spremni da nas bombarduju.

 3. Miraš says:

  Čemu tolika američka žurba? Tusk iz EU je upravo rekao Vučiću da se ne zna kad će Srbija biti primljena u EU. Dakle jasno je. - Jedino je bitno dokle će se u Evropi prostirati NATO tj. da se zna šta je u Evropi pod kontrolom NATO-a.

 4. DUSKO says:

  Vucic ako prihvati ultimatum Amerike, moze samo u svoje licno ime a ne u ome srpskog naroda !!!

  • doka says:

   Seoski Kmet je narod,razumeš dalje...

 5. miroslav says:

  Treba tim ludim nacistima reci konacno njet, i okrenuti se potpuno Rusiji dok nije kasno. Ocerupace nas sa ovakvim neodgovornim, nesposobnim, nemoralnim ljudima na celu ove Srbije. Ovakvom njihovom politikom se ide u bezizlaznu situaciju. Sa ovakvom nazovi neutralnom politikom doveden je sam nas opstanak . Kad god smo bili sami tada smo najvise napadani i imali ogromne zrtve. Vreme je da se ove zapadne sluge konacno urazume da ne vode narod u nestanak, jer to pravo niko im nije dao. Mi bez Rusije u americkim i eu celjustima cemo nestati. Nemojte vise da izigravate neutralnost a da nato sparta po Srbiji odgovaracete kad tad i pred bogom i pred ljudima.

 6. 1389 says:

  Ja sam gladan! A ti?!OTKAZ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *