АМЕРИКА ПОВУКЛА ПРВИ ПОТЕЗ: Да ли ће Ердоган завршити као Садам Хусеин, Милошевић…

AMERIKA POVUKLA PRVI POTEZ: Da li će Erdogan završiti kao Sadam Husein, Milošević…

15 oktobra 2019

ZAOŠTRAVANJE između Ankare i Vašingtona ne prestaje. Šef Pentagona Mark Esper optužio je Redžepa Tajipa Erdogana za izazivanje nove humanitarne krize u Siriji.

Pritom je – odmah u nastavku – ocenio da Turska snosi odgovornost za ratne zločine na teritoriji Sirije:

„Uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i više puta ponovljenim upozorenjima, predsednik Turske, Erdogan, naredio je upad na sever Sirije čiji rezultat je – veliki broj žrtava i izbeglica, plus velika razaranja“.Esper je ocenio i da turska operacija „Izvor mira“ podriva dostignuto u borbi protiv Islamske države jer su mnogi njeni pripadnici poslednjih dana uspeli da pobegnu iz zatvora.

Ubrzo posle Esperovog nastupa, Donald Tramp je upozorio Ankaru da će Vašington odmah prekinuti započete pregovore sa Turskom o novom trgovinskom sporazumu vrednom 100 milijardi dolara i da će carine na turski čelik podići za 50 odsto.

Još je ponovio pretnju od pre nekoliko dana:

„Potpuno ću za kratko vreme uništiti ekonomiju Turske ako njeni lideri nastave da idu po sadašnjem opasnom i razornom putu“.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo naknadno je precizirao da je Tramp potpisao ukaz kojim Vašington uvodi sankcije protiv Turske i daje ovlašćenja Stejt departmanu i Ministarstvu finansija da povlače konkretne poteze.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija SAD već je uvelo sankcije protiv turskih ministarstava odbrane i energetike i njihovih rukovodilaca – Hulusi Akara i Fatiha Donmeza.

Na udaru se našao i zamenik predsednika turske vladajuće stranke – Partije pravednosti i razvoja – Sulejman Sojlu.Ovo je svojevrsna opomena Erdoganu – da su moguće američke sankcije i protiv njega.

Za Erdogana je jednako neprijatno što su se predstavnici vlade u Damasku i Kurdi 13. oktobra dogovorili o zajedničkom nastupu protiv turske armije i njenih saveznika.

Zahvaljujući tom sporazumu, vlada Sirije je vratila pod svoju kontrolu ne samo prve gradove (najznačjnija je Raka) nego i veliko nalazište nafte Omar i hidrocentralu na Eufratu kod grada Tabka.

KOMENTARI20 komentara

 1. teoretičar says:

  Evo ovako. Neću da se posipam pepelom, jer to niko ne radi u komentarima, ali ja sam izjavio bar 10 puta da Sirija neće biti slobodna nikad, osim ako oslobodi Raku koja je planirana od strane Amerike kao Kurdsko-Isilski glavni grad nove Kurdske države. To Kurdska država i nije toliko važno, koliko sam bio ubeđen da Ameri nikada neće napustiti Raku. Desilo se ipak. Sada opet imam teoriju ali ne sa Rakom, jer te teorije neću više da se sećam. Razočarala me i nije više moja. Odričem se te teorije kada me toliko izneverila. Evo, zvanično preko novina je se odričem. Neverovatno, ali Raka pade kao zrela kruška. Bez metka. Mislim da su Ameri nostalgično i čak i sa odobravanjem posmatrali planove Turaka, povukli se, Tramp izjavljivao svašta u korist Turske ali iza svega je stajao plan da opet pokušaju da sruše Cara Erdogana. Sankcije Turskoj sam očekivao iz mnogo drugih razloga, ali iz ovog razloga nikad. Malo i teoretisanja. Ipak Putin vlada amerikom. U pravu su američki mediji da je Tramp putinov čovek. Netanijahu je takođe Putinov čovek. Jel vidite da ni amerika ni izrael nisu dizali prašinu oko turske ofanzive. Naredio im Putin da ne praše. Nemam pojma kako ih je Putin izdresirao, ali Sirija se oslobađa. Putin vlada cionistima, amerikom, izraelom, rusijom i celim svetom. Trenutno je poslao amere u Kinu da im skreše krila. A Car Erdogan će sadavidi kako se plaća ubijanje ruskog ambasadora i rušenje ruskog aviona. Ima da gi nema. Naredio Putin amerima da skinu erdogana sa vlasti. (kako god hoćete, ali ovi neočekivani događaji se sada mogu lakše pripisati Putinu, nego ranije cionistima) Madam Persida, kako vi ovo objašnjavate? Meni ništa drugo ne pada na pamet osim da je Putin preuzeo vlast na svetu nekim akcijama koje su nama nepoznate a celo vreme se pravio mutav i nevešt. Raka je ponovo u Sirijskim rukama i bez obzira što više ne postoji kao grad, to je važna tačka, ili po vojnom rečniku - kota! 505 sa crtom. Bombone made in kroacija koje su srbi jeli pola veka a neobičnu plekanu kutiju upotrebljavali kasnije za sitnu papriku. Bilo plavih i crvenih 505 sa crtom kutija.

  • teoretičar says:

   ovaj gornji komentar je samo zbog Rake. Za ostalo...pa teorija koja je skoro istina.

  • Persida says:

   Nema tu sta da se puno filozofira ... Postoje mnoga prorocanstva nasih pravoslavnih svetih otaca i sva su ona identicna po jednom pitanju a to je da ce Rusija i Turska ratovati. Rusija ce osvojiti istanbul i tu ce se zavijoriti ruska zastava na Aja Sofiji. Sve sto se sad desava i bude desavalo uvertira je za ovo receno.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Madmoazel-Madam Persida je uvređena i iznenađena ovim tvojim levim skretanjima što se tiče našeg Putina. ……….Vidim uhvatila te jugonostalgija za ovim hrvatskim bombonama, ako. A ja se iskreno nadam da te nije uhvatila jugonostalgija i za Stipom Mesićem, tu bi me razočarao. Više od onog doktora dole, koji kaže da imaš provincijsko razmišljanje. Tupadžija nije ni svestan da ti je dao kompliment. Taj doktor je sigurno rođak onom konju koga je Kaligula učlanio u Rimski senat. tada su Rimljani imali provincije, a konj je bio inteligentan i znao latinski jezik, pa je kolegama rimskim poslanicima rekao „Ćao, provincijalusi“. Ala su se senatori ljutili, ali nisu smeli ništa, Znali su da je Kaligula Transseksualni manijak i da mu svašta može pasti na pamet.

 2. teoretičar says:

  A ovo "odričem se preko novina" je komunistički pedagoški metod kada su roditelji mogli i imali pravo da se odreknu svog deteta preko novina. Bila to gadna rabota i ja sam se useravao od straha kada mi mama kaže "Ako opet pobegneš na raskršće večeras, odreću te se preko novina". To "raskršće" smo kasnije moderno zvali "centar" gde su svi narodi Srema rado šetali, i zato se zvalo "korzo". Idem na korzo i tamo nađem devojku. Dakle, ponekad su roditlje koristili tu meru odricanja preko novina da bi deca bila poslušna. I ja jadan uvek u strahu opet odem na korzo pa šetam, nađem devojčicu pa sve lepo...a kad se vratim kući, vrata zaključana pa moram da odsedim po sata pre nego mama, koja sve špijunira kroz pendžere, konačno ne otključa vrata. Dobro, ovaj komentar je više kao objašnjenje i niste obavezni da ga pročitate.

 3. teoretičar says:

  'mam još jednu teoriju. Tramp i Asad su se dogovorili preko Putina da Ameri predaju Kurde turčinimaa, pa da ih turčini pobiju pa da onda ameri lako skinu erdoganovu glavu a da Sirija postane prijatelj amerike kada odbrani Kurde. Jedino tako će američki narod odgajan da mrzi siriju i sirijce ipak promeniti odluku i zavoleti sirijce zbog Kurda. Tako bi ubedili američki narod u nemoguće, a lako luda za.ebati. Plan je smislio i tajne dogovore Trampa i Asada organizovao lično Putin i poslao lično čeličnu ledi Valentinu. Tramp je slabašan prema slovenskoj lepoti, a Asad je po veri zaljubljen u svaku ženu i uspeh Valentine je bio zagarantovan. A onda je Valentina samo produžila do Vučića da ga išamara kada padne u nesvest izbezumljen od njene đavolske lepote, jer i Vučić je poznati švaler. Ima smisla.

  • Doktor says:

   Provincijsko razmisljanje!

   • teoretičar says:

    Dr, da! Ja sam dete sokaka i prašine, livada i njiva, reka i planina i sa ponosom nosim sve te lepote u sebi. Bio sam dete koje ustaje u 3 ujutru da napoji konje i otaljiga do njive, da ore naša polja dok ne udari sunce a onda okupa konje u reci, otspava u hladovini trešnjinog cveta sa pokrovcom iznad i ispod sebe i čeka svežinu večeri da dovrši svoja oranja. Ja sam ponosan na svoje detinjstvo i mladost. Jeste, ja sam provincijalac i tu lepotu niko i nikad neće i ne može isterati iz mene.

    • boce says:

     Srpska posla. Sad su svi strucnjaci za medjunarodne odnose i ratove po svetu.

 4. Slobodanka says:

  Esper je ocenio da Turska snosi odgovornost za ratne zločine na teritoriji Sirije. Svu krivicu za sve što se dešavalo u Siriji sada bi da svale samo na Tursku. Ne optužuju Izrael ni za šta ili Saudijsku Arabiju, a ni svoju Čemeriku! Ovo poslednje je najvažnije. Zapravo oni su ljuti na Tursku jer je prouzrokovala američko povlačenje iz Sirije. Erdogan je sa ovom ratnom operacijom pokrenuo tešku žabokrečinu koju u Siriji odavno prave SAD i njeni NATO-vazali i mnoge bliskoistočne zemlje. Posle Erdoganovog poteza moraju da napuste sirijsku močvaru i da se vrate u matičnu vašingtonsku močvaru. Zveri i zverčice moraju biti ljute što im se smanjuje Duboko i mutno močvarno stanište.

  • Kosovac says:

   @ Slobodanka, …..Zaboravila si da elaborišeš i ulogu Francuske, Nemačke i sorošoidni deo Velike Britanije. Eno javljaju da je Folksvagen ljut na Tursku, pa neće da tamo pravi fabriku. Do sada im Turska bila dobra. Evo kako razvoj događaja doprinosi da i mi sa dna medijumske informisanosti gledamo tu providnu istorijsku igru kao na filmu, bez potrebe da špijuniramo.

   • Slobodanka says:

    Nato vazali su pretežno europske države te podrazumeva se Francuska, Nemačka, V. Britanija i druge.

  • Gagi says:

   U pravu si Slobodanka. Turska je trojanski konj zapadnih sila. Za svo vreme njihovog prisustva na Balkanu i nevidjenog pokolja Srba, tadasnja Europa je cutala a London ih tajno podrzavao. Ista je situacija danas, zapad kurvinskom politikom preko drugih zavrsava svoj posao. Ovo malo vike i buke je ometanje zdravog rasudjivanja. Slutim da ce Srbija imati ogromne probleme oko KiM u narednim godinama upravo sa Turskom. Geostrateska politicka sema je napravljena vekovima unazad, tacno se zna ko sta radi i kako se radi. Niko i nikada nije dosao na celnu funkciju jedne drzave da prethodno nije "edukovan" sta mu je radni zadatak i sta mora da se ispostuje. Zivi smo svedoci kako prolaze politicari koji pocnu da misle svojom glavom, od Kenedija, naseg Kralja, Djindjica.... Svetska politika je jedna dobro rezirana pozorisna predstava u kojoj se menjaju glumci i dekor. Predstava je vekovima ista, nove generacije danas gledaju istu predstavu koju su gledali njihovi cukundedovi, naravno, uz drugaciji dekor i savremeniju tehnologiju. Stari hram igre i obmane je jos u dobrom stanju, fasada se odrzava i izgleda kao da je nova, enterijer se prilagodjava i obnavlja u skladu sa predstavom, sve zarad zadovoljne publike. Ima u predstavama nemilih scena, smeha, tuge, nekada i suza, kako - kad, za to su zaduzene umne glave i reziseri predstava. Posle nekog protoka vremena, utisci sa predstave izblede, u izmaglici se secamo nekih scena predstave jer covek ima osobinu da zaboravlja. Ko se danas seca svih Srpskih muka nabijanja na kolac i drugih zverstava koji su se desavali na ovom prostoru, ta predstava se davala davno, sada je drugo vreme i drugi repertoar muka. Nije tesko biti pametan ako se tacno sagleda situacija i proanalizira istorija, jednostavno je. Samo pogledati KO je u svim ovim istorijskim predstavama UVEK ostajao neostecen, kome to nikada nije rusena i paljena imovina u ratovima. Ko je to vekovima bio ljudozderski reziser i za svoje predstave prinosio zrtve neduznih naroda na svoj oltar. Ko to vec vekovima otima, laze, krade i unistava svetsku zajednicu. Ko ima dovoljno novca da kupuje ljudske duse i labilne politicare (nove glumce)za tekuce svetske pozorisne predstave. E, pa ovako, ako pogodite, onda cete svakako uspeti da razumete bar delic onoga sto se dogadja na politickoj sceni u svetu. Samo pratite ponasanje i pazljivo citajte izjave vekovnog politickog dirigenta.

   • Gagi says:

    Sve dok gledaoci koriste usluge takvog pozorista i za tu opsenu jos daju i novac, za pozoriste i taj esnaf nema problema. Desavalo se u istoriji da se neka predstava nije dopala nasim dedovima i pradedovima pa onako ljuti razlupaju i zapale pozoriste. E, onda smo imali jedan lep vremenski predah da dodjemo sebi i zivimo stvaran zivot bez hipnoze, sve dotle dok "reziseri i glumci" ne naprave novo pozoriste.

    • Kosovac says:

     @ Gagi, …..Dobro ti je ovo „da se neka predstava nije dopala nasim dedovima i pradedovima pa onako ljuti razlupaju i zapale pozoriste“. ……….Naši dedovi i pradedovi su radili to na neki suptilni način, razlupaju i zapale, posle toga se stvore uslovi za normalan život. A šta rade unuci u Leskovcu: Pljeskaju sa dve ruke, „Bravo, gazi Srpsku zastavu…..“. Umesto ne da razlupaju i zapale, nego da Ukinu. I pozorište, a naročito glumce trifunoide.

     • Kosovac says:

      Naslov me podsetio na ona dobra stara vremena, kada je Vesna Pešić širila ruke i vikala „Slobo Sada me“, a Sloba joj odgovarao „Ne mogu sada, malo kasnije“.

 5. marko says:

  i sad bih mi ovome trebali verovati igra za budale nikakvih sankcija nece biti osi m na papiru to je igra nato fasista. naime turska zeli tj nato uci 30 km i dalje 480 km u siriju uz granicu naseliti 2 miliona gradjana drugih drzava tj vecinom 1 milion terorista i na taj nacin s 1 milion terorista koje nato je vec naoruzao unistiti siriju a iza ledja ce joj turska i nato pruzati sv u logisticku pomoc ako ovo uspeju po meni sirija je gotova sirijska vojska i iranska vojska moraju pruzati otpor svi m srestvima sirija p o meni cak treba iskanedrom m tuci tursku tockom i ostalim balistickim raketama kao i vbr i to prek o 4000 raketa ovakav udar bih razbio tursku vojsku i avio baze a cak kasnije trebalo bih direktno gadjati istanbul za to sirija ima rakete

 6. Beli Orao says:

  Mnogi me i nasmiju svojim komentarima a posebno oni koji su promašili temu!

  • Don Kihot says:

   Erdogana su prvo pokušali da uvuku u rat sa Rusijom, tako što su mu infiltrirani Gulenovi oficiri srušili ruski borbeni avion. Nakon sto su se on i Putin pomirili i riješili da to prevaziđu onda su pristupili planu B, rušenju Rgdogana putem orgaizovanog piča. Kad su i tu (ali za malo) falili sada ga uvlače u zločin iz kojeg neće moći da se izvuče, jer slijede sankcije i lagano rušenje Erdogana...

 7. Kosovac says:

  Opet, sećanja naviru, kao kod teoretičara. …..Tada kada je Srpska Demokratska Opozicija uzvikivala po Beogradskim ulicama „Slobo Sadame“, ona nije ni bila svesna šta joj je izlazilo iz usta kada ih otvore. Samo je disciplinovano izvikivala „Slobo Slobodo, proći ćeš kao Sadam Husein, biće ti suđeno, pa ćeš biti vešan“. Valjala se rulja Beogradskim ulicama, gamad se namnožila. ……….Kao danas kada bi neko vikao: „Uaa, Ubice reka, Ubice glečera, Spaljivači Amazona, Ubice biološkog diverziteta…..“. Crvena banda, Zelena banda, sve mu dođe na isto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *