АМЕРИКА ПРЕД „СТРАШНОМ ДЕЦЕНИЈОМ“

AMERIKA PRED „STRAŠNOM DECENIJOM“

29 marta 2021

AMERIČKI institut za preduzetništvo (Vašington) upozorio je da će Sjedinjene Države imati velike probleme pri modernizaciji oružanih snaga.

Ocenio je da će Sjedinjenim Državama za to biti potrebno 10 narednih godina i nazvao ih „strašnom decenijom“.Objavio je izveštaj pod naslovom „Kriza modernizacije tri roda oružanih snaga tokom 2020-ih“, u kojem je ukazao da će sve biti utoliko teže što administracija Džoa Bajdena biti pod pritiskom velikog dela američke javnosti, a i kongresmena, da zbog pandemije smanji vojne rashode.

U izveštaju se otkriva da je Pentagon između 2002-ge i 2012-te odustao od 28 promašenih vojnih programa koji su državni budžet olakšali za 81,4 milijarde dolara.

I naglašava: „To nisu samo nenadoknadivi gubici, mnogo je važnije nešto drugo. Naši političari i vojni stratezi klize u stratešku degradaciju… Nesporna je padajuća kriva snage naše vojske na makro nivou“.

Prema podacima Scientific American, SAD su potrošile 13,34 biliona dolara na vojne rashode između 2000. i 2019. godine (suma je izračunata po današnjoj vrednosti dolara sa uračunatom inflacijom).

Izveštaj se pojavio odmah po objavljivanju pisma pedeset kongresmena-demokrata Bajdenu sa pozivom da „značajno smanji troškove odbrane“.

U tom apelu su, kako je otkrio kongresmen Mark Pokan, naveli: „Ako prepolovimo budžet za odbranu, i dalje ćemo na odbranu trošiti 100.000.000.000 dolara više od Kine i 300. 000.000.000 dolara više od Rusije“.

Prema izvorima u Pentagonu, vojni budžet SAD za fiskalnu 2022. godinu treba da bude između 704 i 708 milijardi dolara.

To je mnogo veći nevac nego u jeku Korejskog ili Vijetnamskog rata i tek nešto manji nego u špicu ratova u Iraku i Avganistanu.

U pismu kongresmena se ističe da je više od pola miliona Amerikanaca dosad umrlo od kovid-19, a da 24 miliona Amerikanaca (polovina su deca) ima probleme zbog „nesigurnosti u ishrani“. Drugim rečima: manje ili više gladuje ili se slabo hrani.

Dodali su i da udruženje američkih građevinskih inženjera stanje puteva i mostova u SAD ocenjuje sa samo 3+.

U pominjanom izveštaju se, inače, navode brojni primeri štete nanete američkoj blagajni tokom protekle tri decenije „ekstravagantnim vojnim projektima“.

Na čelu te liste je višenamenski lovac-bombarder F-35 Lightning II koji je SAD dosad koštao 1,5 do 2 biliona dolara, a pretvorio se u crnu rupu inženjerskih problema i gomilu zastarelih tehnologija.

Prema Responsible Statecraft, F-35 „kasni najmanje deset godina“, cena sata njegovog leta iznosi 44.000 dolara, a jedna takva mašina – 110 miliona dolara.

Senzori tog lovca pete generacije ne rade 20 odsto vremena. Komponente njegove stelt obloge se ljušte velikom brzinom, pa je „nevidljivi“ potpuno vidljiv tuđim radarima.

Ta do sada najskuplja vojna igračka Pentagona ima najmanje 900 softverskih nedostataka. Zato većinu vremena provodi na zemlji.

Reganov program „Rat zvezda“ do momenta zatvaranja (1993. godine) koštao je budžet SAD 100-150 milijardi dolara.

Na program priobalne ratne flote Littoral Combat Ship (LCS) potrošeno je 30 milijardi dolara.

Brodovi iz te flote trebalo je da se, pored ostalog, bore protiv neprijateljskih podmornica, a ispostavilo se da niko ne napada i nema nameru da napada obale SAD.

Zato američka mornarica već razmatra zamenu tih brodova novim raketnim fregatama.

Pokušaji Ministarstva odbrane SAD da zameni zastarelo oklopno borbeno vozilo „Bredli“ , koji traju od 2003. godine, olakšali su državni budžet za 22,9 milijardi dolara.

Do februara 2020-te pojavila su se tri neperspektivna prototipa, pa je Pentagon raspisao za – četvrti.

PVO/PRO program Nike startovao je u vreme hladnoratovske paranoje da će sovjetski bombarderi u talasima napadati SAD i pretvoriti ih u atomsku pustinju.

Taj program je Amerikance koštao fantastično velikih ondašnjih 20 milijardi dolara, a uključivao je mrežu raketnih baterija raspoređenih širom zemlje, pre svega oko gradova, vojnih objekata i industrijskih baza. Plus: radare, vojne garnizone, podzemne bunkere sa liftovima…

Posle nekoliko godina su rakete Nike Ajax bile zamenjene modernijim Nike Hercules, pa još modernijim Nike Zeus, a sve je to bilo nepotrebno jer Sovjetski Savez nikada nije posedovao bombardersku vazdušnu flotu velikog dometa uporedivu sa američkom jer je razvijao interkontinentalne rakete.Priča za sebe je „zlatna pegla“ američke mornarice – razarač klase Zumwalt koji, uprkos svom „futurističkom izgledu“, ima probleme i sa naoružanjem i sa tehničkim kvarovima.

Svaki košta 4,2 milijarde dolara.

Papreno skupi promašaji su i ploveći radar vredan 2,2 milijarde dolara i vazdušni laser Boeing YAL koji je neupotrebljiva dosad je koštao 5 milijardi dolara.

Kongresmeni se nisu obratili Bajdenu samo zbog ovoga (spisak je mnogo duži).

Pre izbijanja pandemije, 27 miliona Amerikanaca nije imalo zdravstveno osiguranje, a gotovo isto toliko miliona je izgubilo osiguranje na mestu rada između februara i maja 2020. godine.

„Vreme i novac više nisu na našoj strani: previše je već potrošeno“, rezimiraju autori izveštaja o gigantskom i neefikasnom trošenju Pentagona.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Vreme i novac nikada nisu bili ni na čijoj strani!(najnovija moja mudrost sklepana iz cuga tek da započnem hajku na ove revolucionare) Dakle, pokreće se revolucionarni duh naroda jer postaje gladan, a ove revolucionare treba što pre skloniti iz javnosti jer bi mogli čak i da uspeju. Mada je to verovatno kao i da će pasti lanjski sneg. Samo vi trošte i ne sekirajte. Meni se čini da su ovi revolucionari podmetnuti od kompanija koje su maznule lovu ali ne mogu da se oduže pravim proizvodom i sada traže da im se zaboravi rabota. Većina od tih hiljada i hiljada milijardi je već u debelom snu po njihovim bankama i ko bi sad te pare vratio? Ma ni u snu! Nisu valjda blesavi? Sada treba doneti zaključak - "Dobro! Propalo je! Aj sad da zatvorimo slučaj i da krenemo ispočetka!" Sve te pare do 20% koliko zaista koštaju ti savremeni ratni promašaji, uzeli su projektanti, boinzi i planeri. Radnici su dobili još nekih 5% a sve a sve iznad 25%( a tu si delići i srpskih i ruskih i kineskih para) je profit kapitalista. Tako to ide na Zapadu ništa novo. Dok se profitni kapitalisti nisu uhodali, bili su uvodno pošteni i napravili su od Amerike najveću vojnu silu u istoriji planete, a onda su shvatili da je došlo njihovo vreme i potamanili američku nacionalnu kasu, potamanili čak i fedove štampane pare, ispraznili fort noks i...pa sada im treba taktičko povlačenje i zato proglašavaju svoje projekte potpuno propalim. Preko revolucionara u kongresu i tako dalje. Da ja nisam živeo toliko i video toliko, možda bih ove revolucionare smatrao kao nešto dobro i pošteno na horizontu, ali to brate uopšte nije takav slučaj. Počinje mešenje naroda i države da zaboravi ove projekte i "OKRENE SE BUDUĆNOSTI"! Aj se kladimo da će na kraju biti nešto kao ovo što sam ja napisao na kraju! A onda će sienen i ostali rodoljubivi mediji amerike potpuno izostaviti reč "pare" kada budu sve ovo brisali u mozgovima Amerikanaca i kraj. The end!

  2. Rista says:

    Dakle, moglo bi se reći da je amerika toliko "nedemokratski" korumpirana i pokradena da se već debelo nazire neki nesklad između akcija, govora političara, mogućnosti i stvarnosti. Nisam nikad mislio da ću ovako nešto napisati ali i ja nisam još uvek video sve i nisam porasto skroz. To je tolika krađa i korupcija da su čak i reči "krađa i korupcija" presitne za ovako veliko junačko delo. Uložili su podjednake pare i u infrastrukturu kao i u fantome ali su im putevi oronuli još više. Raspad, brate mili. A oni blesavi, nedemokratski i nepragmatični Kinezi napravili mašinu ZA PRAVLJENJE MOSTOVA! Jeste li je videli na delu? Protegne se sa jedne strane gudure od 2 kilometra, postavi na već izlivene stubove spojnice i onda oma zakorači preko njih jedno par stotina metara i postavi druge spojnice, a stotine kineščića trčka iza nje i sve to spaja i vrši završne radove. Kad sam vido, ja mislio da to neki kineski rodoljubivi dokumentarni crtani film, majke mi. Ali onda posle samo dan dva, idu kamijoni i vozovi preko mosta. Ameri samo što se nisu onesvestili od muke o oma su pokrenuli akciju da naprave nešto bolje od Kine. Ali završilo sve kao i sa planom o "boljim putevima" od Kine, koji je još Buš pokrenuo. Dakle, nemo se žalite previše na našeg Vučka i ostale profitere na vlasti. Ta nisu oni opljakali ni vrednost jednog fantoma. Na našu žalost, posle bombardovanja Srbije u Srbiju su došli emisari onih što su pravili u Americi fantome o bolje puteve nego u Kini. Za utehu, nismo mi prvi i jedini koje su oni posetili.

  3. milorad 5 says:

    Zato je sad velika opasnost od rata, i ako se odluče na taj potez to će biti SADA.Za 10 god. oni više neće imati sposobnost projekcije sile po svetu jer neće imati para za to a pitanje je da li će USA opstati uopšte u ovakovom formatu kao danas,jer kasa je žestoko opljačkana i kada se budu dohvatili oko para federalne jedinice to može sve da ide JAKO BRZO,jugoslavija se raspala u periodu od 1988-1993 i sasvim je sigurno da je 5 god,dovoljno da se to isto desi i americi ako taj proces otpočne,a jednom kada otpočne on se nemože zaustaviti.Zato nadajmo se da će odustati od svojih agresivnih planova i da neće doći do rata svetskog obima u sledećih 2-3 god.Ako tako bude možda i izbegnemo bar taj deo apokalipse,jer dolaze LOŠA VREMENA za CEO svet. (problemi biosfere su ogromni i potencijalno razorni, nije samo zagadjenje vazduha ili promene klime u pitanju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *