АМЕРИКА ПРЕД великим поразом у АФРИЦИ

AMERIKA PRED velikim porazom u AFRICI

19 novembra 2017

Somalija nastavlja da bude poligon za sukob između oružanih snaga SAD i islamskog terorizma. Samo poslednjih dana, američke trupe su objavile da su izvršile tri vazdušna napada protiv terorističkih snaga Al Šabab-a i Islamske države.

Komanda američkih snaga u Africi (Africom), kako prenosi agencija Nova, navela je, da je prvi napad izveden prošle subote, blizu mesta Gado, 400 kilometara jugozapadno od Mogadiša, kako bi se udarilo na odgovorne za jedan napad na američki konvoj u Somaliji. Drugi napad je izvršen 12. novembra, protiv Al Šabab-a, 65 kilometara od Mogadiša, dok je treći napad izvršen u oblasti Puntland, protiv Islamske države.

Vazdušni napadi protiv terorističkih snaga u Somaliji, uklapaju se u okvir šire zamišljene akcije od strane oružanih snaga SAD, koje su još u martu dobile odobrenje od predsednika Trampa, da izvode napade protiv Al Šabab-a. Odobrenje je stiglo i od same somalijske vlade, koja računa na pomoć Afričke unije i SAD u uništavanju džihadističke rak-rane u kraćem ili dužem periodu.

Ovaj cilj vlade u Mogadišu nije jednostavan, uprkos optimizmu glasnogovornika vlade Abdirahmana Osmana, koji je govorio o Al Šabab-u koji je poražen na vojnom planu. Poraz na vojnom planu – između ostalog, tek treba da se pokaže – znači, u stvari, jednu eksploziju terorističkih akcija, koje će pogoditi, očigledno, civilno stanovništvo. I već su primljeni prvi signali, sa užasnim napadima u Mogadišu poslednjih nedelja, koji, prema somalijskom obaveštajnim izvorima, mogu biti povezani sa turskim prisustvom u zemlji zarad podrške vladi.

U ovom, izrazito teškom kontekstu, deluje američka misija, koja međutim, tragično podseća na sve vojne kampanje Sjedinjenih Država protiv terorizma, koje rizikuju da se pretvore u jedan rat bez kraja i ništa ne rešavaju. I to nije samo problem Somalije, već čitave Afrike, koja je prisutna u rastućem američkom interesovanju na frontu borbe protiv terorizma.

Sjedinjene Države poslednjih godina, dejstvuju skoro uvek po istom scenariju, kako je objasnio Džonatan Maršal za ,,Nacionalni interes“. Počinju sa tzv. hirurškim operacijama elitnih trupa, u međuvremeno tragično nastrada nekoliko američkih vojnika, komanda traži vazdušne napade, takođe i posredstvom upotrebe dronova, sukob se pojačava, i naposletku, dobivši od svega toga pomalo, traže od predsednika odobrenje da se pošalju jače trupe koje bi garantovale mogućnost da se pobedi. U ovom periodu, teroristi ne gube, naprotiv, jačaju, civili ginu, a SAD gube novac, kredibilitet, i ne jednom, živote desetina momaka koji su poslati u rat koji američki narod ne razume (i glas za Trampa pokazivao je takođe neodlučnost javnog mnenja u pogledu spoljne politike).

Od kada je predsednik Tramp ušao u Belu kuću, osetno se povećalo angažovanje snaga za specijalne namene, izazivajući upravo probleme u vezi novčanih sredstava i jedinica. Pa ipak, ovo angažovanje snaga za specijalne namene nije uopšte bilo presudno – Jemen, Somalija i Niger predstavljaju tri odlična primera koliko je rizično da to bude upravo kontraproduktivno. U Jemenu, snage povezane sa Al Kaidom su ojačale, a Huti, istinski cilj američke komande u regionu, dosegli su značajan ratnički potencijal, i u stanju su da zadaju teške udarce Saudijcima.

U Somaliji, Al Šabab je harao godinama, i sada, na fonu sučeljavanja sila iz Persijskog zaliva i Turske, nastavlja da žanje žrtve. Američki napadi od 2007. godine, ubli su, prema Birou za istraživačko novinarstvo, između 350 i 510 ljudi, među kojima su takođe i desetine civila.

Ono što se dešava u Somaliji i Jemenu, moglo bi da se ponovi takođe u Nigeru, gde je ubistvo četiri ,,zelene beretke“ pokazalo koliko je ozbiljno angažovanje SAD u regionu. Američka komanda je već tražila od predsedništva, a takođe i lokalne vlade, da poveća broj vazdušnih napada u ovoj zemlji. Ovaj zahtev ide u korak sa razmeštanjem američkih jedinica u Kongu, Kamerunu, Južnom Sudanu, Ugandi i Centralnoafričkoj Republici, i u stvari, uzrokuje nešto upravo suprotno od onog što se želi uraditi. Jače američko bombardovanje, potpomognuto od lokalne vlade, olakšaće, u stvari, džihadistima regrutaciju, uglavnom mlađih osoba, koje gledaju pobijene ukućane i strane trupe kako okupiraju njihove teritorije.

Ove trupe se ne posmatraju kao oslobodilačke snage, već kao snage koje uzrokuju smrt, čak i više od samih terorista. Nešto slično se već desilo na Bliskom istoku i u Avganistanu, pre svega onda kada su američke trupe otvoreno podržavale jednu frakciju protiv druge, što je vodilo ka pojačavanju terorizma. Ove greške bi mogle da se brzo ponove u Africi, posebno u onoj subsaharskoj. Nema svrhe gađati sa visine teroriste, jer se rizikuje da se njihovi šefovi pretvore u heroje, a ubijeni bojovnici u mučenike. Bio bi koristan rad na iskorenjivanju terorizma, polazeći od onog što devastira te populacije, i stvara plodno tlo za put u džihad.

(NSPM)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lazar says:

    Ne postoji mesto na kugli zemaljskoj gde su usa cirkuzani postigli bilo kakav uspeh u kopnenom sudaru. Oni mogu samo kao zadnje kukavice i ološ da gađaju tomahavcima i dronovima po civilima. Gadim se i od samog imena američkog...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *