АМЕРИКА представила нову стратегију: МАРШАЛОВ ПЛАН против КИНЕ!

AMERIKA predstavila novu strategiju: MARŠALOV PLAN protiv KINE!

16 decembra 2018

Američka vlada je predstavila novu afričku strategiju, čiji je osnovni cilj da zauzda širenje kineskih uticaja na Crnom kontinentu, za koje Vašington smatra da štete nacionalnim interesima SAD.

Kako je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton prekjuče objasnio na javnom predstavljanju strategije, Peking stiče ekonomsku, političku i vojnu prednost u Africi na štetu SAD i administracija Donalda Trampa će probati da tome stane na put. Bolton je najavio paket pomoć afričkim državama, upoređujući novi američki plan za Afriku sa Maršalovim planom, koji je doprineo ekonomskom razvoju Evrope posle Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.Prema rečima Trampovog savetnika, Amerika će se preporučiti uz pomoć projekata koji imaju ekonomskog smisla za obe strane. Vašingtonska administracija se nada da će afričke zemlje uvideti koliko je to drugačije od pristupa Kine, koja, smatra Bolton, pretvara afričke države u vazale.

Savetnik Bele kuće je optužio vladu Si Đinpinga da prezadužuje afričke zemlje toliko da one ne mogu da vrate kredite i da putem „podmićivanja, tajnovitih ugovora i dugova” primorava ovaj kontinent da se potčini kineskim zahtevima. Dodao je da Kina ulaže u Afriku da bi stekla politički uticaj dok će nova američka strategija biti usredsređena na na nacionalnu bezbednost (borba protiv terorizma), kao i na trgovinu i pronalaženje prilika za američki biznis.

Iako nije kazao koliko će novca SAD usmeriti ka Crnom kontinentu, Bolton je istakao da Vašington ne može da izdvoji milijarde dolara kao što to radi Peking. I pored toga što je najavio izdašnu pomoć u okviru „afričkog Maršalovog plana”, Bolton je najavio da će pojedinim zemljama ukinuti finansijsku pomoć, kao i da će smanjivati broj vojnika u mirovnim misijama.

Kako je objasnio, uprkos tome što primaju američku pomoć, brojne zemlje ne podržavaju interese Vašingtona pa su dozvolile cvetanje terorizma, radikalizma i nasilja i otvorile se prema Kini, ugrožavajući američke investicije ili vojne baze. Oko 7.200 američkih vojnika je raspoređeno u Africi u mirovnim i protivterorističkim misijama. Bolton podseća da je Džibuti dozvolio Kinezima da sagrade vojnu bazu nekoliko kilometara od američke baze, centra za borbu protiv terorizma. Za Južni Sudan savetnik tvrdi da je „korumpiran” i „nezahvalan”, dok za Zambiju ističe da je u vazalnom položaju u odnosu na Kinu jer joj duguje između šest i 10 milijardi dolara i možda će morati da joj zato preda svoju elektrodistribuciju.

Prema podacima Stejt departmenta, američka finansijska pomoć za Afriku je prošle godine iznosila 8,7 milijardi dolara, dok su američki biznismeni tamo uložili 50 milijardi dolara. Kineska ulaganja su od 2000. do 2014. iznosila više od 120 milijardi dolara. Peking uglavnom pozajmljuje novac za izgradnju puteva, pruga, aerodroma i škola, obavezujući domaćine da kao izvođače radova uposle kineske države kompanije, piše „Njujork tajms”. U Africi posluje oko 10.000 kompanija iz Kine i ova zemlja je još pre deset godina zamenila Ameriku na mestu najvažnijeg afričkog trgovinskog partnera.

Zbog toga Bolton zaključuje da najveća pretnja koja Americi dolazi iz Afrike nije islamski terorizam već, širenje kineskog, ali i ruskog uticaja, pri čemu je za obe zemlje kazao da „agresivno” i „predatorski” ulažu u Crni kontinent, podrivajući američke interese. Kad je reč o Moskvi, Trampov savetnik tvrdi da ona u Africi ne poštuje „vladavinu prava i principe otvorene i transparentne vlade već da prodaje oružje i energente u zamenu za glasove u UN, održavajući vlastodršce i podrivajući mir i sigurnost protivno interesima Afrikanaca”.

Iz Pekinga su odgovorili da deluju na obostranu korist i da je zanimljivo što je Bolton, govoreći o Americi i Africi, sve vreme govorio o Rusiji i Kini.

Nova američka strategija je usklađena sa Trampovim viđenjem međunarodnih odnosa u kojima se Vašington i Peking bore za ekonomsku, političku i vojnu prevlast u svetu. U njoj se ističe da je Afrika još jedno polje gde će Amerika i Kina odmeravati snage. Nezavisno od nje, Tramp je u oktobru odobrio fond od 60 milijardi dolara za razvojne zajmove stranih zemalja, što je bio njegov odgovor na novi kineski put svile.

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. Deda Micko says:

  Kina je za Ameriku nocna mora, Ameri nemaju sanse. Kina bi bila idealni saveznik Srbije, ali Vucic ni toj zemlji ne dozvoljava da nam pomogne, vojno i ekonomski.

 2. trikornjanin says:

  Dovoljno je da Kina sa dolarima iz svojih trezora otkupi od Amerike zlato ili nesto drugo sta im je potrebno i tako te dolare vrati amerikancima, mislim da imaju berze sa cime da rade, a malo i da podstaknu inflaciju... zato bi oni da nesto urade sa Kinom ali im nije jasno sta bi bilo dobro za njih.

 3. rodja says:

  Pametan ovaj bolton. "Savetnik Bele kuće je optužio vladu Si Đinpinga da prezadužuje afričke zemlje toliko da one ne mogu da vrate kredite i da putem „podmićivanja, tajnovitih ugovora i dugova” primorava ovaj kontinent da se potčini kineskim zahtevima. Dodao je da Kina ulaže u Afriku da bi stekla politički uticaj dok će nova američka strategija biti usredsređena na na nacionalnu bezbednost (borba protiv terorizma), kao i na trgovinu i pronalaženje prilika za američki biznis." Upravo to kauboji i rade već vekovima! Sada, kada je došlo vreme da su kolonije "otrgnu od mmf svetske banke i svih ostalih parazita", prebacije se da će to Kina i Rusija raditi u buduće. Boltonu, makrou, baba angeli i dr nato pijavicama jiš uvek nije jasno, nema više ništa džabe!!!

 4. Zoran says:

  Kina sve isto radi sto i vi. Mozete samo da kukate, jer vas vise ne vole.

 5. Zoran says:

  Cak i Afrika ukapir da da Kini baze, ali Vucic ne.

 6. Velika Metla says:

  Ima li i jedna jedina država na celom dunjaluku da vi niste protiv nje? Znam da nema,no pitam tek onako! Sad vam i Kina smeta? Pa neka smeta,to je jedino što i možete Kini,da vam smeta! Ali je to već vaš problem,a ne Kinin!

 7. milorad says:

  Zadnji put kada su neki visoki zvanični funkcioneri u svojim JAVNIM govorima davali ovakve izjave, analize i PRETNJE je bilo 1939 u nacističkoj nemačkoj.Ovo su otvoreni pozivi i na rat, pretnje ratom i ratnohuškačka propaganda koja pokušava da prezentuje svoje "razloge" i svoju "pravednost" u svemu tome.VRLO ZANIMLJKIVO PONAŠANJE ZVANIČNIKA "SVETIONIKA" DEMOKRATIJE:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *