АМЕРИКА ПРЕКО УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА СПРОВОДИ СВОЈУ ОСВЕТУ: Брутална казна за „непослушну“ земљу!

AMERIKA PREKO UJEDINJENIH NACIJA SPROVODI SVOJU OSVETU: Brutalna kazna za „neposlušnu“ zemlju!

21 avgusta 2020

Sjedinjene Američke Države zvanično su večeras podnele zahtev Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedu sankcije Iranu koje su suspendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U pismu koje je Vašnington uputio Savetu bezbednosti UN navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma, prenosi Rojters.Državni sekretar Majk Pompeo uručio je obaveštenje predsedniku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Međutim, ostale članice su i pre Pompeovog poteza odbacile mogućnost obnavljanja sankcija protiv Irana i ocenile da Sjedinjene Države nemaju legalno pravo da to zahtevaju, s obzirom na to da se predsednik Tramp 2018. godine povukao iz nuklearnog sporazuma, prenosi „Glas amerike“.

U pismi ambasadoru Indonezije, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, Pompeo je naveo da Sjedinjene Države obaveštavaju to telo o „značajnom nepoštovanju“ Irana u vezi sa nuklearnim sporazumom. Kao rezultat toga, kako je naveo Pompeo, pokrenut je proces ponovnog uvođenja sankcija UN.

Međunarodna agencija za atomsku energiju navela je da postoji određeno iransko kršenja sporazuma, ali je Teheran saopštio da je to rezultat američkog kršenja dogovora zbog povlačenja a zatim i ponovnog uvođenja oštrih unilateralnih sankcija.

Pompeo je u pismu naveo da su evropske potpisnice sporazuma pokušale da nateraju Iran da ga ponovo poštuje, ali da „uprkos sveobuhvatnim naporima i diplomatiji tih zemalja, i dalje postoji iransko „značajno nepoštovanje“.

Uz Pompeovo pismo, podneto je i objašnjenje na šest strana o tome zašto Amerika veruje da ima pravo da zatraži ponovno uvođenje sankcija, odnosno da pokrene proces na koji potpisnice imaju pravo zahvaljujući rezoluciji Saveta bezbednosti kojom je dogovor potvrđen.

Evropljani strahuju da bi zbog ponovnog uvođenja sankcija, Iran mogao da se u potpunosti povuče iz sporazuma i da nastavi sa naporima da razvije atomsko oružje. Trampova administracija saopštila je da se povukla iz dogovora upravo zato što je doveo do ublažavanja sankcija, čime je otvoren veliki izvor prihoda za Iran, dok su istovremeno ublažena ograničenja na njegovu nuklearnu aktivnost koja se finansira tim novcem.

Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija odbili argument SAD

Amerika tvrdi da se povlačenjem iz nuklearnog sporazuma ne poništava njeno pravo kao prvobitne potpisnice i stalne članice Saveta bezbednosti da zahteva obnavljanje sankcija.

Taj argument su, međutim, već odbacile ostale članice SB UN, među kojima su uz Kinu i Rusiju i američki saveznici Britanija i Francuska.

– Ne mislimo da imaju legalno pravo da to pokrenu. Zbog toga ćemo naravno to da osporimo – rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzja.

Prema odredbama rezolucije Saveta bezbednosti, današnjim obaveštenjem SAD počinje rok od 30 dana posle kojeg bi sankcije UN uvedene Iranu pre 2015. godine, a posle ublažene, bile obnovljene osim ako se ne usvoji posebna rezolucija kojom se produžava njihova suspenzija.

Međutim, Sjedinjene Države bi iskoristile pravo veta da blokiraju usvajanje bilo koje rezolucije kojom bi bilo produženo ublažavanje sankcija. Zbog legalne debate u pogledu zahteva SAD, moguće je da će ga ostale članice jednostavno ignorisati što bi dovelo u pitanje relevatnost Saveta bezbednosti i njegovu sposobnost da sprovodi svoje pravno obavezujuće odluke, navodi AP.Zarif: UN da odbaci ponovno uvođenje sankcija Iranu

Sjedinjene Države nemaju prava da iniciraju ponovno uvođenje svih sankcija Ujedinjenih nacija Iranu, rekao je iranski ministar spoljnih poslova u pismu upućenom svetskoj organizaciji, a pozivajući istovremeno članice Saveta bezbednosti da odbace ovaj potez Vašingtona.

„Pritisak SAD da UN ponovo uvedu sankcije Iranu će imati opasne posledice… Iran je praktikovao suzdržavanje u dobroj veri… Sada je red da se međunarodna zajednica suprotstavi ovom nezakonitom pritisku SAD“, navodi se u pismu ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da mu je predsednik Donald Tramp naložio da od UN zatraži da Iranu budu ponovo uvedene sve sankcije koje su suspendovane. Tramp je Teheran optužio da se u velikoj meri ne pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i da bi Iranu ponovo trebalo da budu uvedene sve sankcije koje su ublažene na osnovu tog sporazuma.

Zarif je rekao da Vašington nema prava da ponovo uvodi sankcije Iranu jer je Tramp jednostrano izašao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, prenela je agencija Rojters.

(Blic

KOMENTARI5 komentara

 1. Polios says:

  Danas svaka budala vodi politiku za svoj groš i interes zato se svašta dešava ali ništa realno ne ostvaruje. Obično ste džaba krečil ali možete i glavu da izgubite u svim tim sranjima.

 2. Rista says:

  Koja crna prava u UN? Samo male države još uvek miksle da UN rade nešto dobro a svaka pojedinačno je već naveliko u redu za sankcionisanje ili neke druge oblike mučenja, sve do bacanja bombi po njima.

  • test01 says:

   Upravo ovako je bilo stanje pred 1 svetski rat sa koja je iskoristena i bacena u djubre kao i ovaj UN. Predstava za budale...

   • test01 says:

    nestade mi LIGA NARODA iz teksta, stavio sam zagrade oko reci pa se to izgleda tretira kao TAG...

 3. Archelay says:

  Samozvani gospodar Sveta polako ide ka provaliju.Na ruku im ne idu ni nadlezni podaninci za odrzavanja vazalstva jer i oni su shvatili da njhovi gospodari vise ne brine ni o sebi a kamo jos da vode tudzu brigu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *