АМЕРИКА ПРЕЛОМИЛА – СВЕТ ЋЕ СЕ ТРЕСТИ: Више од трилион долара да се спреме за ВЕЛИКИ РАТ

AMERIKA PRELOMILA – SVET ĆE SE TRESTI: Više od trilion dolara da se spreme za VELIKI RAT

7 novembra 2017

Američka kongresna kancelarija za budžet je rekla da će zemlja potrošiti 1,2 triliona dolara za nadogradnju nuklearnog arsenala SAD-a. Čak 800 milijardi dolara će biti potrošeno za održavanje postojećeg arsenala, a 400 milijardi dolara će se koristiti za modernizaciju strateških nuklearnih snaga SAD-a.

Američka mornarica planira da nuklearne podmornice klase “Ohajo” zameni najsavremenijim strateškim podmorničkim raketnim kruzerom Kolumbija. Američko vazduhoplovstvo će dobiti novi obećavajući strateški bombarder B-21 Raider. Američko vazduhoplovstvo planira da u potpunosti zameni svih 400 “Minuteman-3” sa novim obećavajućim nosačem.

Novac će takođe biti potrošen za nadogradnju nuklearnih bojevih glava i poboljšanje kontrolnog sistema za strateške nuklearne sile koje treba držati na najvišem nivou upozorenja u svrhu održavanja nuklearne trijade.

Ovo je prvi od takvih planova SAD-a da analiziraju i predvide potrošnju na nuklearno oružje. Mnogo novca treba potrošiti na avione sa nuklearnim sposobnostima i specijalnu municiju za njih.

Američka kongresna kancelarija za budžet će dodeliti 313 milijardi dolara za nuklearne podmornice, 149 milijardi dolara za interkontinentalne balističke rakete, 266 milijardi dolara za strateške bombardere i 44 milijarde dolara za druge sisteme. Potrošnja iznosi oko 890 milijardi dolara za Ministarstvo odbrane i 352 milijarde dolara za američko Ministarstvo energetike.

Kancelarija za budžet smatra da će napori za održavanje borbene gotovosti postojećih sistema naoružanja na kraju smanjiti potrošnju na strateške nuklearne sile za 50 odsto tokom 30 godina. Međutim, Pentagonu se nije svidela ova ideja i lako su dokazali da će oružje koje SAD sada imaju, postati beznadežno zastarelo kao efikasan faktor odvraćanja u naredne dve decenije.

Uprkos ogromnom iznosu od 1,2 triliona dolara, ovo je samo šest odsto od ukupnog iznosa koji se troši na nacionalnu odbranu SAD-a za navedeni period.

U strukturi godišnje potrošnje na nacionalnu odbranu, troškovi strateških nuklearnih snaga će iznositi otprilike 5,5 odsto u 2017. godini, pre nego što se poveća na približno osam odsto krajem 2020-ih – početkom 2030. godina, a zatim će pasti na oko 4,5 odsto u 2040-im godinama.

Ako Trampova administracija ne pribegne razumnim mudrim postupcima u smislu finansiranja programa modernizacije strateških nuklearnih snaga, već se odluči za povećanje potrošnje u tu svrhu, onda će troškovi nuklearnog oružja ugroziti druge prioritetne programe nacionalne sigurnosti SAD-a, kažu analitičari.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Antibot says:

  Amerika srlja u propast, jer taj "Veliki rat" od trilion dolara je njihova karta za jedan pravac, bez povratka. Zar mislite da Amerika sme tek tako da orgija i unisti sve nacije na svetu, ukljucujuci i sebe? Rusi ce ih sprziti bez ustrucavanja, a onda nek nam je svima Bog u pomoci. Americka sila je velika, ali ih nece spasti od sopstvenog unistenja.

 2. zlatko says:

  Amerika vrlo rado pokreće ratove. Naročito voli one u kojim ona ne učestvuje direktno, nego njen svrab češe tudja ruka. U takvim ratovima ona je gospodar sve lovuštine koja se pokrene i korisnik ishoda. Ostale države i narodi su veoma oprezni i trude se da nikako ne ulete u ovu američku zamku, sve je manje takvih sukoba. Amerika u takvim situacijama i sama uleće u rat. I takav joj koristi, naročito na unutrašnjepolitičkom planu. Medjutim, sad je nastao pravi nerešivi problem: Ameri moraju pod hitno da započnu rat, ali im na tom putu stoje sve jače Rusija i Kina, dve nuklearne sile, za koje niko ne može reći u kom slučaju će potegnuti nuklearno oružje, gde su im granice, pa čak ni kakvog su trenutno raspoloženja. U slučaju da ih bilo ko dovoljno isprovocira i one upotrebe nuklearno oružje, to je kraj. Jedno vreme Ameri su se intenzivno ukopavali, ali izgleda da im te aktivnosti jenjavaju, verovatno zato što su im naučnici objasnili da nema nikakve vajde od ukopavanja, da koliko god dobro da se ukopaju i obezbede svim zalihama ne mogu preživeti duže od godinu-dve. E, ta matematika im se nikako ne svidja, pa se sad peku na žeravici. Mislim da bi im najpametnije bilo da se svrzu sa Rusije i ponude njoj i Kini privrednu saradnju. To je maksimum koji oni mogu izvući iz današnje situacije.

 3. goran says:

  Potrošiti trilione dolara samo ѕato da bi potom nestao u oblacima radijacije--može li neko da izmeri tu inteligenciju?

  • Pitagora says:

   Amerika je jedina zemlja koja je iz Drugog svetskog rata izašla s finansijskim dobitkom, ojačana u svakom pogledu. Iz ovakvog rata, međutim, to neće moći. Zato ga neće ni biti.

  • Velika Metla says:

   A kada i gde si video inteligenciju kod čemerikanaca? Oni se mogu definisati vrlo kratkom rečenicom,"ludak koji ima opasno oružje u rukama"!

 4. Vojna I ojdeSe says:

  She je kako treba. Vera ? Shta je to. Pare ? Odakle im.

 5. goran says:

  Pare stampaju u podrumu i cela planeta kleci pred laznim dolarom bez pokrica. Moze li neko to da objasni?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *