АМЕРИКА ПРЕМЕШТА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ: Спрема се нови пакао

AMERIKA PREMEŠTA ISLAMSKU DRŽAVU: Sprema se novi pakao

6 novembra 2017

Intervju sa doktorom političkih nauka Mihailom Aleksandrovim.

Avganistanski brigadni general Mohamad Nasir Hidajat optužio je Rusiju za mešanje. Po njegovim rečima, tokom borbi protiv Talibana, u jugozapadnoj provinciji Farah, zaplenjeno je oružje ruske proizvodnje. Koliko su utemeljene takve optužbe, uzimajući u obzir da su same SAD podržavale Talibane protiv SSSR-a?

Mihail Aleksandrov: Ne vidim nikakav razlog za to da se mi pravdamo, i uopšte reagujemo na slične izjave zbog toga što smo mi suverena država, i možemo da vodimo dijalog sa različitim političkim snagama u Avganistanu, uključujući i pokret Talibana. Treba da se kaže, da su same SAD stvorile takav termin kao „umereni Taliban“ i vodili su sa njima pregovore. Kinezi sa njima održavaju odnose.

Talibani nikada nisu bili protivnici SSSR-a. Kada su se oni pojavili, Sovjetskog Saveza već nije bilo. Talibani su stupili na granice Avganistana, ali dalje nisu išli. Svojevremeno, Rusija je podržala invaziju SAD na Avganistan, nadajući se da će tamo da bude uništena organizacija Al Kaida. Ali, sada mi vidimo da SAD stvaraju terorističke organizacije širom sveta, da ih finansiraju i snabdevaju naoružanjem. I ja ne vidim razlog zašto i mi ne bi mogli isto tako da postupamo. Tim pre što Talibani nemaju neki međunarodni projekat i bore se za oslobođenje Avganistana.

U tome što Rusija dostavlja naoružanje Talibanima nema ništa ilegalnog?

Mihail Aleksandrov: Nije stvar u ilegalnosti. Time se treba aktivno baviti.

Ali, Talibani su takođe zabranjeni i u Rusiji…

Mihail Aleksandrov: To je glupost što smo napravili. Zahvaljujući prozapadnoj politici, zahvaljujući želji da budemo prijatelji sa Zapadom, u nadi da će naši ponizni izrazi poštovanja biti cenjeni. Sećam se, kako je Rusija 2001. godine, izjavila da će biti saveznik SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma. Kako se ispostavilo, ciljevi SAD ne svode se na borbu protiv terorizma, već na uspostavljanje svog geopolitičkog uticaja.

Da li su ove optužbe kampanja sa ciljem da se Talibani povežu sa Rusijom? I zašto su se one čule baš sada?

Mihail Aleksandrov: To se dešava jer SAD nemaju očiglednih uspeha u Avganistanu. SAD moraju tamo da pojačavaju opremljenost u naoružanju. Tramp, kada je izabran na mesto predsednika, pozvao je na povlačenje iz Avganistana. A sada se on okrenuo za 180 stepeni i saglasio se sa obaveštajno-bezbednosnim lobijem u SAD, i on mora nekako da opravda uvećanje vojnih rashoda u Avganistanu.

Na taj način, on odobrava takvu kampanju i optužbe Rusije, za podršku Talibanima. SAD sa tim malobrojnim kontigentom (SSSR je imao veći pa nije mogao da kontroliše celu zemlju) ne mogu da kontrolišu Avganistan. Ali, njima to i nije potrebno, pošto oni i ne postavljaju kao zadatak da tamo normalizuju život, izgrade novo društvo.

Njihov je zadatak da očuvaju tamo vojne baze i pothranjuju delovanje terorističkih organizacija, da prebace tamo ISIL. Posle bi ISIL upotrebili za upad u Centralnu Aziju i Iran. Sada je njima Iran glavni cilj, a u perspektivi i Kina. Avganistan je vrlo prikladna tačka za to.

23. decembra 2015. godine, specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan, direktor departmana MIP-a Zamir Kabulov, rekao je da se interesi Moskve i Talibana poklapaju po pitanju borbe protiv ISIL-a i Moskva ima kanale za razmenu informacija sa Talibanima.

Mihail Aleksandrov: Ne isključujem da postoje takvi kanali opštenja. Mi nemamo interes da se ISIL ukoreni u Avganistanu. I ako tamo postoje grupe koje su spremne da se protiv njega bore, mi treba da ih podržimo. Talibane treba skinuti sa tog crnog spiska terorističkih organizacija.

Nedavno su SAD pokvarile svoje odnose sa Pakistanom. Islamabad takođe optužuje Vašington za podršku terorizmu. U čemu je suština tog konflikta, i treba li da se očekuje, u vezi s tim, zbližavanje Pakistana i Rusije?

Mihail Aleksandrov: Mislim da je razlog tome što se Pakistan, sve više i više, uvlači u sferu uticaja Kine. On daje Kini baze. Tamo se grade transportni koridori iz Kine ka Indijskom okeanu. Vašingtonu se to ne dopada. I što veća bude saradnja Pakistana sa Kinom, tim će više Pakistan da bude optuživan za podršku međunarodnom terorizmu. A što se tiče nas (Rusije) mislim da mi nismo tu glavni igrač. Ali, ne treba da pružamo bilo kakvu pomoć SAD, ne treba da podržavamo njihove napade na Pakistan. Sa Pakistanom treba održavati umerenu saradnju, iz jednostavnog razloga što je naš glavni partner u južnoj Aziji – Indija.

Mihail Aleksandrov je doktor političkih nauka, vodeći ekspert Centra za vojno-politička istraživanja Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP-a Rusije.

Razgovor vodio Kamran Hasanov, magistar političkih nauka.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Pa i za stvaranje jedne takve terorističke organizacije na tlu Srbije je i naređeno ovim izdajnicima na vlasti da moraju udomiti hiljade migranata! Ti migranti nisu ništa drugo do "Trojanski konj" kako u Srbiji,tako i u celoj Evropi! A cilj je uništenje svega što ima veze sa Isusom i od njega nasleđenim hrišćanstvom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *