АМЕРИКА ПРЕТИ ОРБАНУ!

AMERIKA PRETI ORBANU!

26 januara 2024

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Mađarskoj Dejvid Presman optužio je mađarskog premijera Viktora Orbana da vodi politiku koja navodno služi interesima Rusije i šteti NATO-u, i zapretio je da bi Vašington mogao da upotrebi poluge uticaja na Budimpeštu.

Presman je u intervjuu za list „Fajnenšel tajms“ rekao da se pristup mađarske Vlade međunarodnim pitanjima zasniva na „fiktivnim osvajačima“ i „imaginarnoj ugrofobiji“. Prema rečima ambasadora, to služi unutrašnjim političkim ciljevima Orbana i objašnjava neke njegove političke stavove.„Ali, na kraju krajeva, to su jednostavno fantazije“, ocenio je Presman.

On tvrdi da je odluka Budimpešte da politizuje bilateralne odnose sa saveznicima, uključujući SAD, dovela do toga da Vlada Mađarske postane „izolovanija i usamljenija nego što je bila“.

Po mišljenju Presmana, takav „politički izbor“ Orbanove vlade je „bez sumnje koristan“ za Rusiju i „štetan za oprezne napore da se sačuva jedinstvo Alijanse i partnera SAD u suprotstavljanju agresiji“ Moskve.

Američki ambasador takođe je optužio mađarske medije, koje podržava i kontroliše lokalna vlast, da su proruski orijentisani. Istovremeno je poručio da SAD imaju poluge uticaja na Mađarsku i da su „spremne da ih upotrebe“.

On je dodao da SAD vode računa o Mađarskoj i smatraju je saveznikom, a ona, sa druge strane, odbija da uzima u obzir američke bezbednosne interese, što je krajnje neobično.

Presman je takođe kritikovao Orbana zbog „aktivnog učešća“ u američkoj predizbornoj kampanji, otvorene podrške Donaldu Trampu i poziva aktuelnom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da podnese ostavku.

Prema rečima ambasadora, to nije ono što SAD „očekuju od saveznika“.

Ranije je Orban izjavio da Budimpešta ne odobrava „lekcije“ iz SAD i njihovu želju da drugima nametnu svoju tačku gledišta. Prema njegovim rečima, Tramp je razumeo to nezadovoljstvo.

Savetnik mađarskog premijera za politička pitanja Balaž Orban je, odgovarajući na optužbe iz SAD, rekao da je spoljna politika zemlje zasnovana na njenim nacionalnim interesima.

Tramp je Orbana nazvao velikim liderom, pravim džentlmenom i veoma dobrim čovekom koji je uradio fantastičan posao za svoju zemlju.

KOMENTARI8 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Jel se to Orban malo nacvrco na slici ? 😂

  • Branicevac says:

   Samo da se raspadne ovo cudo od EU a onda ce Srbi da uzmu daljinski i da puste Madjare i Italijane da zavrse posao!

   • Ćifutski primat na križu says:

    Da, neka ih raščereče ivrate na 880.000 kolko ih je bilo kada su izašli iz propale A-U, samo ne treba sve teritorije preustiti vatikanerima, kada se pogledaju stare A-U karte vidi se da su Srbi u većem broju živeli i u Dalmaciji i u Istri od talijana, a u Slavoniji od Mađara,Nnemaca i svih ostalih skupa.

  • Rostand says:

   Pa izgleda da je koju čašicu više strusio rakije palinke,popularno piće u Mađarskoj.

 2. Kvizak Haderak says:

  Lome im se "poluge". Bravo Orbane.

 3. Miki says:

  A to je? Obojena revolucija, sankcije ili bombardovanje? Paleta alatki kojom se uteruje njihova (milom ili silom) "demokratija".

 4. Ficko says:

  Bez obzira na sve pretnje, neka se drži interesa svog naroda. Na ispravnom je putu jer EU nije jedina opcija. Naročito ne sada kada je u fazi postepene, mileće dezintegracije. Uostalom svako zlo kada je ranjeno, ono se naduvava i preti u onolikoj meri koliko je slabo. To je iskustvo iz još prošlih vremena i ubžvek je tako.

 5. Gagi says:

  Zar nije najnormalnije otkazati gostoprimstvo tim kolonijalnim urlatorima. Naravno, nece da moze. Sve su zaduzili svojim stancovanjem kapitala pa su sada svi na svetu u njihovom politickom zatvoru. Tako to ide, razvali se sve ono sto je narod krvavo stvorio za svoju bezbriznu egzistenciju i samodovoljnost, onda se zatrazi "pomoc" od ovih lihvara. Zatim se u tim "korektnim" odnosima ide dalje, ustupe im se prirodna bogatstva i sve sto je vazno jednoj nezavisnoj drzavi. To je za kamatu jer glavnicu nikada niko nije uspeo da vrati. Pokusao je svojevremeno Causesku, znamo koja je cena tog prkosa da se postane nezavistan i slobodan. Ovi danasnji dobro placeni politicki dobosari su najsretniji, ako u svom mandatu postignu da otmu nacionalnu mrvicu nekadasnjeg suvereniteta za svoj narod. Tada se udara na sva politicka zvona, kako su eto, svojom nesvakidasnjom inteligencijom "nadmudrili" kolonijalne ambasadore. Dug i uslovljavanja naravno da ostaju, dodatno se i uvecavaju. Koga je za to briga kada je zivot samo jedan i treba uzivati u svemu sto zivot pruza. Doci ce neko nekada da nas ponovo oslobodi i vrati nasa zaduzenja, dotle, Dubaji i zivot punim plucima. Moze i neka jahtica, avioncic, vila na Jadranu ili u Londonu. Ama narode, treba iskoristiti zivot i lepo ziveti, neograniceno "umno" trtljati jer je danas to jedini nas profitabilni proizvod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *