АМЕРИКА ПРИПРЕМА ЧЕТВРТИ ТАЛАС ОБОЈЕНИХ РЕВОЛУЦИЈА

АМЕРИКА ПРИПРЕМА ЧЕТВРТИ ТАЛАС ОБОЈЕНИХ РЕВОЛУЦИЈА

25 новембра 2023

Међународни центар за ненасилне сукобе, са седиштем у Вашингтону, недавно је објавио приручник о обојеним револуцијама под насловом „Подстицање четвртог демократског таласа: Приручник за сузбијање ауторитарне претње“, пише руски геополитичар Леонид Савин за сајт „Геополитика“.

Извршни директор овог Центра је Иван Маровић, један од лидера српског „Отпора“, организације која је одиграла кључну улогу у рушењу српског председника Слободана Милошевића.Овај извештај је припремљен заједно са Скофорт центром за стратегију и безбедност Атлантског савета, главним истраживачким тимом НАТО-а у САД.

Како се наводи у овом документу, приручник је припремила радна група коју су чинили представници Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша, Националне задужбине за демократију и чланови „Фридом хауса“, које се низ година, кад год је то у интересу САД, баве организовањем државних удара.

У уводу се објашњава да је такво мешање неопходно за безбедност САД и њихових „демократских савезника“, односно сателита. Буквално у трећој реченици се тврди да су „диктаторски режими у Кини, Русији, Ирану, Венецуели и многим другим земљама постали репресивнији.“

Као и обично, аутори ћуте о својим савезницима, о аутократијама на Блиском истоку попут Бахреина, где су након почетка Арапског пролећа протести били брутално угушени.

САД тврде да њихов демократски систем угрожавају ауторитарни режими а да многе демократије доживљавају кризу легитимитета. Ово друго је свакако тачно, примећује Савин, будући да Колективни запад већ дуго користи репресивне методе, а народи на Западу су искључени из управљања. Европска комисија чак и не бира комесаре на изборима.

Ко има право на суверенитет

Сврха овог приручника је стварање такозваног четвртог демократског таласа, који ће се усмерити против „аутократских режима“, а то су заправо све оне државе које САД означе као претњу.

Побуњеничке групе се називају „петом колоном“. Влада треба да учини подршку демократији „централним фактором у спољним пословима“. Председник САД треба да сачини „стратегију националне безбедности за подршку демократији“.

У документу се говори о пружању помоћи „покретима отпора“ који подржавају демократију. Овде се конкретно помињу разне владине агенције, Конгрес САД, Стејт департмент и УСАИД.

Дипломатске службе ће помагати релевантне покрете и подржавати аутономне медија, како на локалном, тако и на глобалном нивоу. Наравно, овде није реч о заиста независним, већ о медијима зависним од Запада.

Други део се односи на развој новог нормативног оквира под називом „Право на помоћ“ (Р2А), што подсећа на ранију доктрину „Одговорности за заштиту“ (Р2П), под чијим окриљем су САД су интервенисале на Хаитију и у Југославији, бомбардовале Либију и обезбедиле оружје за побуњенике у Сирији.

У документу се тврди и да право на суверенитет других држава није апсолутно: „Када аутократе ускрате право свом становништву на самоопредељење, то отвара могућност интервенције, у циљу заштите становништва.“

Када је режим у Кијеву ово право ускратио сопственом становништву, а Русија интервенисала да заштити његова права, Запад је то назвао „неоправданом агресијом“. Најсвежији пример је подршка Израелу у сузбијању отпора Палестинаца.

Постоји јасан критеријум шта се подразумева под демократијом из перспективе САД: ако је влада лојална Вашингтону, онда може да ради шта хоће. Али ако влада води сопствену политику, онда ће је Вашингтон сматрати одговорном за гажење темеља демократије.

Пут ка дигиталној диктатури Запада

У трећем делу се говори о „јачању демократске солидарности“ у циљу притиска на „репресивне режиме“. Ради се о координацији санкција и стварању трибунала за застрашивање других држава.

Приручник препоручује не само санкције, већ и сајбер нападе на инфраструктуру других држава. Недавно успостављени НАТО сајбер форум наставља ову линију, која води успостављању дигиталне диктатуре Запада.

Отприлике 90 одсто републиканаца сматра да су Сједињене Државе изузетне по ономе шта су учиниле за свет или по ономе шта представљају. Ово добро објашњава дрскост са којом се САД мешају у послове других земаља и организују крваве ударе под изговором „увођења демократије“.

Пројекат „деколонизације Русије“ САД су без успеха покренуле још 2022. године. Како закључује Савин, вероватно је да ће влада САД усвојити препоруке из овог приручника, што значи да ће бити још покушаја да утиче на унутрашњу политичку ситуацију у Русији, посебно уочи избора 2024. године.

(РТ Балкан)

KOMENTARI8 коментара

 1. milorad5 says:

  nukelarka je lek za njih...ne mora mnogo 10-15 kom odma će da se otrezne i shvate šta znači mešanje u unutrašnje stvari i subverzija suvereniteta sa strane...

 2. persida says:

  Сорош и његове колеге банкари воде Запад у септичку јаму. А у њој је само једна боја, боја говнета.

 3. Velika Metla says:

  У три таласа сатанистичка америка је опљачкала кога је год могла, а сада предстоји и четврти талас да се још додатно опљачка, јер долара нема довољно. Има долара без покрића довољно, али правих долара, с покрићем, нема.

 4. Petrovgrad says:

  Ku de je bre naš Srdja Rdja. Ajetolah je za njih zakon. Kad bi mu se pojavili u Teherenu, odrao bi ih kao jarce.

 5. Duca says:

  Dekolonizaciju Rusije su uspešno pokrenuli u Martu 2022 godine :) Samo neka nastave tako.

 6. M says:

  Ne mogu ni oni mapraviti toliko veliko sranje,e kolko će nastati pred kraj njihovog NWO projekta,kad ta stvar zaškripi...!

 7. Косовац says:

  Играла се мала деца сорошоидном „Фондацијом За Отворено Друштво“. Играла се, играла, све до момента док Главни Извршни сорошоидни директор успе да заокружи своју игру корупције Председника, Владе, парламента и стотињак руководећих личности нижег ранга. Тада сви они који употребљавају шифровани сорошоидни новоговор „одрживи развој“, „обновљива енергија“, „кровна“ институција, „еколошки дефицит“ и слично, ту они тако проналазе колеге - сличан се сличном радује. Онда полако почиње активирање те Пете колоне и активира се „обојена револуција“. Она је „ненасилна“ с тим што се као Петог октобра стави у приправност ненасилно оружје добијено у оној милицијској станици у Београду или слично ненасилно. Наравно препоручљиво је да се има и неки ненасилни корумпирани генерал а ла Перишић, политичар а ла Ђинђић, такође и ненасилна Опозиција која се свим срцем „бори против насиља“. ……………Уколико све ово примењено не налази неке видљиве резултате, ту је иза угла Милосрдни Анђео који ће све то да испегла и поправи. ……………Иначе ефикасна одбрана од ненасилне плишане обојене револуције јесте већ виђена метода названа инспиративно „Тјен Ан Мен“. Уопште није важна марка тенкова, важно је ко је задужен да гази.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u