АМЕРИКА ПРИПРЕМА ЧЕТВРТИ ТАЛАС ОБОЈЕНИХ РЕВОЛУЦИЈА

AMERIKA PRIPREMA ČETVRTI TALAS OBOJENIH REVOLUCIJA

25 novembra 2023

Međunarodni centar za nenasilne sukobe, sa sedištem u Vašingtonu, nedavno je objavio priručnik o obojenim revolucijama pod naslovom „Podsticanje četvrtog demokratskog talasa: Priručnik za suzbijanje autoritarne pretnje“, piše ruski geopolitičar Leonid Savin za sajt „Geopolitika“.

Izvršni direktor ovog Centra je Ivan Marović, jedan od lidera srpskog „Otpora“, organizacije koja je odigrala ključnu ulogu u rušenju srpskog predsednika Slobodana Miloševića.Ovaj izveštaj je pripremljen zajedno sa Skofort centrom za strategiju i bezbednost Atlantskog saveta, glavnim istraživačkim timom NATO-a u SAD.

Kako se navodi u ovom dokumentu, priručnik je pripremila radna grupa koju su činili predstavnici Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša, Nacionalne zadužbine za demokratiju i članovi „Fridom hausa“, koje se niz godina, kad god je to u interesu SAD, bave organizovanjem državnih udara.

U uvodu se objašnjava da je takvo mešanje neophodno za bezbednost SAD i njihovih „demokratskih saveznika“, odnosno satelita. Bukvalno u trećoj rečenici se tvrdi da su „diktatorski režimi u Kini, Rusiji, Iranu, Venecueli i mnogim drugim zemljama postali represivniji.“

Kao i obično, autori ćute o svojim saveznicima, o autokratijama na Bliskom istoku poput Bahreina, gde su nakon početka Arapskog proleća protesti bili brutalno ugušeni.

SAD tvrde da njihov demokratski sistem ugrožavaju autoritarni režimi a da mnoge demokratije doživljavaju krizu legitimiteta. Ovo drugo je svakako tačno, primećuje Savin, budući da Kolektivni zapad već dugo koristi represivne metode, a narodi na Zapadu su isključeni iz upravljanja. Evropska komisija čak i ne bira komesare na izborima.

Ko ima pravo na suverenitet

Svrha ovog priručnika je stvaranje takozvanog četvrtog demokratskog talasa, koji će se usmeriti protiv „autokratskih režima“, a to su zapravo sve one države koje SAD označe kao pretnju.

Pobunjeničke grupe se nazivaju „petom kolonom“. Vlada treba da učini podršku demokratiji „centralnim faktorom u spoljnim poslovima“. Predsednik SAD treba da sačini „strategiju nacionalne bezbednosti za podršku demokratiji“.

U dokumentu se govori o pružanju pomoći „pokretima otpora“ koji podržavaju demokratiju. Ovde se konkretno pominju razne vladine agencije, Kongres SAD, Stejt department i USAID.

Diplomatske službe će pomagati relevantne pokrete i podržavati autonomne medija, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Naravno, ovde nije reč o zaista nezavisnim, već o medijima zavisnim od Zapada.

Drugi deo se odnosi na razvoj novog normativnog okvira pod nazivom „Pravo na pomoć“ (R2A), što podseća na raniju doktrinu „Odgovornosti za zaštitu“ (R2P), pod čijim okriljem su SAD su intervenisale na Haitiju i u Jugoslaviji, bombardovale Libiju i obezbedile oružje za pobunjenike u Siriji.

U dokumentu se tvrdi i da pravo na suverenitet drugih država nije apsolutno: „Kada autokrate uskrate pravo svom stanovništvu na samoopredeljenje, to otvara mogućnost intervencije, u cilju zaštite stanovništva.“

Kada je režim u Kijevu ovo pravo uskratio sopstvenom stanovništvu, a Rusija intervenisala da zaštiti njegova prava, Zapad je to nazvao „neopravdanom agresijom“. Najsvežiji primer je podrška Izraelu u suzbijanju otpora Palestinaca.

Postoji jasan kriterijum šta se podrazumeva pod demokratijom iz perspektive SAD: ako je vlada lojalna Vašingtonu, onda može da radi šta hoće. Ali ako vlada vodi sopstvenu politiku, onda će je Vašington smatrati odgovornom za gaženje temelja demokratije.

Put ka digitalnoj diktaturi Zapada

U trećem delu se govori o „jačanju demokratske solidarnosti“ u cilju pritiska na „represivne režime“. Radi se o koordinaciji sankcija i stvaranju tribunala za zastrašivanje drugih država.

Priručnik preporučuje ne samo sankcije, već i sajber napade na infrastrukturu drugih država. Nedavno uspostavljeni NATO sajber forum nastavlja ovu liniju, koja vodi uspostavljanju digitalne diktature Zapada.

Otprilike 90 odsto republikanaca smatra da su Sjedinjene Države izuzetne po onome šta su učinile za svet ili po onome šta predstavljaju. Ovo dobro objašnjava drskost sa kojom se SAD mešaju u poslove drugih zemalja i organizuju krvave udare pod izgovorom „uvođenja demokratije“.

Projekat „dekolonizacije Rusije“ SAD su bez uspeha pokrenule još 2022. godine. Kako zaključuje Savin, verovatno je da će vlada SAD usvojiti preporuke iz ovog priručnika, što znači da će biti još pokušaja da utiče na unutrašnju političku situaciju u Rusiji, posebno uoči izbora 2024. godine.

(RT Balkan)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad5 says:

  nukelarka je lek za njih...ne mora mnogo 10-15 kom odma će da se otrezne i shvate šta znači mešanje u unutrašnje stvari i subverzija suvereniteta sa strane...

 2. persida says:

  Soroš i njegove kolege bankari vode Zapad u septičku jamu. A u njoj je samo jedna boja, boja govneta.

  • michael pan says:

   I oni su govna.

 3. Velika Metla says:

  U tri talasa satanistička amerika je opljačkala koga je god mogla, a sada predstoji i četvrti talas da se još dodatno opljačka, jer dolara nema dovoljno. Ima dolara bez pokrića dovoljno, ali pravih dolara, s pokrićem, nema.

 4. Petrovgrad says:

  Ku de je bre naš Srdja Rdja. Ajetolah je za njih zakon. Kad bi mu se pojavili u Teherenu, odrao bi ih kao jarce.

 5. Duca says:

  Dekolonizaciju Rusije su uspešno pokrenuli u Martu 2022 godine :) Samo neka nastave tako.

 6. M says:

  Ne mogu ni oni mapraviti toliko veliko sranje,e kolko će nastati pred kraj njihovog NWO projekta,kad ta stvar zaškripi...!

 7. Kosovac says:

  Igrala se mala deca sorošoidnom „Fondacijom Za Otvoreno Društvo“. Igrala se, igrala, sve do momenta dok Glavni Izvršni sorošoidni direktor uspe da zaokruži svoju igru korupcije Predsednika, Vlade, parlamenta i stotinjak rukovodećih ličnosti nižeg ranga. Tada svi oni koji upotrebljavaju šifrovani sorošoidni novogovor „održivi razvoj“, „obnovljiva energija“, „krovna“ institucija, „ekološki deficit“ i slično, tu oni tako pronalaze kolege - sličan se sličnom raduje. Onda polako počinje aktiviranje te Pete kolone i aktivira se „obojena revolucija“. Ona je „nenasilna“ s tim što se kao Petog oktobra stavi u pripravnost nenasilno oružje dobijeno u onoj milicijskoj stanici u Beogradu ili slično nenasilno. Naravno preporučljivo je da se ima i neki nenasilni korumpirani general a la Perišić, političar a la Đinđić, takođe i nenasilna Opozicija koja se svim srcem „bori protiv nasilja“. ……………Ukoliko sve ovo primenjeno ne nalazi neke vidljive rezultate, tu je iza ugla Milosrdni Anđeo koji će sve to da ispegla i popravi. ……………Inače efikasna odbrana od nenasilne plišane obojene revolucije jeste već viđena metoda nazvana inspirativno „Tjen An Men“. Uopšte nije važna marka tenkova, važno je ko je zadužen da gazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *