Amerika pritiska sve zemlje da odustanu od „Južnog toka“

Amerika pritiska sve zemlje da odustanu od „Južnog toka“

7 maja 2014

1216992675369ddae88dbc518782177_640x436Južni tok biti izgrađen, i da će Srbija već od 2016. godine početi da dobija znatne budžetske prihode od tog gasovoda, kaže predsednik Dume Sergej Nariškin.

„Južni tok će biti izgrađen, nemam nikakve sumnje. Postavljanje cevi u Srbiji počeće već ove godine i sve je već spremno za to. A od 2016. Srbija će već početi da dobija znatne budžetske prihode od Južnog toka“, rekao je on u intervjuu za Politiku, upitan da li će se nastaviti radovi na Južnom toku i kada bi on mogao da bude okončan.

Nariškin, koji je boravio u poseti Srbiji, takođe kaže da se na zemlje kroz čiju teritoriju treba da prođe trasa Južnog toka vrši pritisak, i da to čine „američki partneri“.

„Sasvim je očigledno da će projekat Južni tok doneti ekonomske rezultate svima koji u njemu učestvuju, kao i Evropi u celini, ali naši američki partneri gledaju svoj geopolitički i ekonomski interes“, dodao je predsednik ruske Dume.

Oni, prema njegovim rečima, žele da iskoriste složenu situaciju sa Ukrajinom kako bi otvorili novo, bogato tržište Evrope za svoj gas iz škriljaca, koji će, kaže Nariškin, biti mnogo skuplji od gasa koji se doprema iz Rusije i Azerbejdžana u Evropu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *