Америка признала убиство 352 цивила у Ираку и Сирији

Amerika priznala ubistvo 352 civila u Iraku i Siriji

30 aprila 2017

Najmanje 352 civila ubijena su u napadima koalicije na čelu sa SAD protiv meta terorističke organizacije DAEŠ u Iraku i Siriji otkako su te operacije počele 2014. godine, saopštila je američka vojska.

Združene snage su u mesečnoj proceni o civilnim žrtvama navele da i dalje analiziraju 42 izveštaja o pogibiji civila, prenosi Rojters.

„Žalimo zbog nenamernog gubitka života civila. Izražavamo naše najdublje saučešće porodicama i drugima koji su ugroženi ovim napadima“, saopštio je Pentagon.

U saopštenju se dodaje da je 45 civila ubijeno od novembra 2016. do marta 2017. i navode se slučajevi još 80 civila koji su ubijeni od avgusta 2014. do danas.

Najnovijim izveštajem je obuhvaćeno 26 civila koji su ubijeni u tri odvojena napada u martu.

Danas objavljenim izveštajem američke vojske obuhvaćeno je i 14 civila koji su ubijeni u udaru u martu, koji je izazvao još jednu eksploziju, kao i 10 civila koji su ubijeni u napadu na sedište DAEŠ-a istog meseca.

Zvanični podaci američke vojske su daleko niži od podataka koje iznose druge, spoljne grupe, kao što je posmatračka grupa „Ervors“ koja je saopštila da je više od 3.000 civila ubijeno u koalicionim vazdušnim napadima, napominje Rojters.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Ubice poslati na zlocinacki sud u hagu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *