Amerika proizvela virus ebole kao biološko oružje

Amerika proizvela virus ebole kao biološko oružje

21 avgusta 2014

tretman-maticne-celije-laboratorija-600x374Epidemija smrtonosnog ebola virusa koji je nastao u dubinama džungle se širi svetom nezamislivom brzinom u poslednje vreme. Broj žrtava po zvaničnim ciframa je već dostigao oko 1.000 ljudi. Broj zaraženih je oko 2.000. SZO je proglasila bolest pretnjom od svetskog značaja. Postoji li način da se izborimo sa ovom pošasti?

Ispostavilo se da postoji vakcina protiv ebole. Naučnici iz Pentagona je razvijaju već 30 godina i sva prava na lek pripadaju SAD. Dva zaražena američka lekara su primili vakcinu i odmah počeli da se oporavljaju.

Zašto je ovo tek sada izašlo u javnost? Zašto SAD zadržava sva prava na vakcinu? Postoje dva očigledna odgovora na ova pitanja.

Prvo, ebola je savršeno biološko oružje: širi se brzo i ima smrtnost od 100%. Oni koji imaju vakcinu koja spašava život mogu da upravljaju životima zaraženih.

Drugi odgovor je čist komercijalni interes. Potrebno je prvo izazvati paniku uz pomoć medija, kao što je bio slučaj sa epidemijom ptičijeg gripa. Nakon toga, lek će se prodavati po bilo kojoj ceni.

Međutim, ruski naučnici sumnjaju i to da su Amerikanci zaista napravili lek. Oni su takođe sproveli istraživanje ne bi li proučili prirodu virusa i razvili vakcinu. Jedan od ruskih naučnika, prof. Aleksander Butenko, čak je i proveo skoro godinu dana u prašumama Gvineje 1982. godine kada je virus prvi put otkriven.

Trenutno širenje infekcije je nastavak opasne epidemije iz 1982. godine, rekao je prof. Butenko. Materijal koji je on tada sakupio mogao bi da pomogne ruskim naučnicima danas da pronađu lek protiv virusa ebole.

Nekoliko ruskih istraživača su već u Gvineji, uključujući šefa Laboratorije za ekologiju virusa, Mihaila Šelkanova. On kaže da je vakcina dosad već prošla veliki broj testova i da prolazi kroz poslednji stadijum.

(Web-tribune.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *