АМЕРИКА ПУЦА ПО ШАВОВИМА: Још једна оставка високог званичника! СВЕ СЕ ДЕШАВА ЗБОГ РУСКОГ ТРИЈУМФА У СИРИЈИ

AMERIKA PUCA PO ŠAVOVIMA: Još jedna ostavka visokog zvaničnika! SVE SE DEŠAVA ZBOG RUSKOG TRIJUMFA U SIRIJI

2 februara 2019

Vladimir Putin vodi dobro proračunatu diplomatsku igru u Siriji i, sudeći prema razvoju događaja, upravo će je osvojiti. Prema turskom listu Haberturk, američki izvori izveštavaju da će državni sekretar Majkl Pompeo podneti ostavku, što će učiniti pre nego što postane još očiglednije da Rusija pobeđuje.

Iako ovu vest treba uzeti s rezervom, prema američkim stručnjacima, informacija o tome da će američki Pompeo podneti ostavku nije slučajna i to je bila tema dok se razgovaralo na marginama u isto vreme sa sporom oko “sigurne zone istočno od Eufrata”.Prema Haberturku i, navodno, prema američkom Stejt Departmentu, rasprava o sigurnoj zoni pokazuje da Sjedinjene Države gube inicijativu u regionu, a Rusija osvaja teren.

Kako nastavlja tursko izdanje, američki izvori veruju da Putin igra dobro izračunatu diplomatsku šahovsku igru u regionu i, sudeći po razvoju događaja, upravo će je osvojiti. U vezi s tim, prema istim izvorima, je i Pompeova odluka da da ostavku. U Vašingtonu kažu da Pompeo želi napustiti svoje mesto pre nego ruska pobeda postane još očiglednija.

Autor članka smatra kako se pre godinu dana jasno znalo da će u regionu doći do ove faze. Tačno pre godinu dana, tadašnji čelnik CIA-e, Pompeo, u okviru tajne operacije je doveo u sedište američke obaveštajne agencije čelnika tri ruske obaveštajne službe kojima je uskraćen ulazak u Sjedinjene Države.

Nakon niza održanih sastanaka se raspravljalo o ruskom planu o tome šta će biti učinjeno u Siriji, uglavnom na istoku Eufrata.

Tačno nedelju dana nakon uspostave tih osnova, Vitalij Naumkin, Putinov poverenik za bliskoistočne poslove, stigao je u Vašington kako bi američkoj administraciji predstavio političku dimenziju tog pitanja. Jutro nakon što je na univerzitetu Džordžtaun predstavio ruski plan, Tramp i Putin su imali sat i po telefonskog razgovora i postigli dogovor o Siriji. Stoga, kako kažu američki izvori, ni Trampova odluka da napusti Siriju, niti sporovi oko sigurne zone ne bi trebali da iznenade Rusiju.

– Tada su postavljeni osnovi tih događaja, a zapravo sve ide onako kako to Rusija želi – citirajući američke izvore piše turski list.

Američki izvori, nastavlja autor, tvrde da Amerika nema ništa drugo nego plan kojeg je Džejms Džefri dugo zastupao u Vašingtonu, nejasno ga formulišući kao “osiguravanje suživota Kurda s Turcima u regionu”. Isti izvori dodaju da ovaj plan posebnog predstavnika američkog Stejt Departmenta za Siriju ne znači ništa za Tursku, te kako u svojim privatnim razgovorima kaže: “Turska nema problema s Kurdima, njen problem su teroristički elementi”.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Zato je Pompeo itekako žurno zaigrao u Venecueli te ako bi tu imali uspeha onda i ne bi podneo ostavku zbog američkog neuspeha u Siriji. Ali povući će se i iz Sirije i iz Avganistana. Računaju da če se zadržati u Iraku, ali moraće otići i iz Iraka, ako ne ove onda naredne godine. Libija napreduje u oslobadjanju svojih teritorija, a dobro se drže i Huti iz Jemena. Ne verujem da će uspeti da preuzmu Venecuelu, ma koliko da jesituacija u toj zemlji teška i komplikovana. Iz ratova koje su započeli u poslednje tri decenije SAD-u će ostati po svoj prilici samo naše Kosovo i Metohija. "Ko tebe kamenom ti njega hlebom", mlakonja vučko ne veruje u Boga, a nadmašiće Svetog Savu. Kad jednog dana umre molićemo se zdušno Svetom Vučku bugojno-bečejsko-beogradskom , a onog matorog "Svetog Savu" neće više niko ni pominjati.

  2. Miraš says:

    Biće još ostavki kad se počne osipati i raspadati NATO. Iz NATO-a će izaći Turska i Francuska, i još neke zemlje. Npr. Rumunija će tradicionalno slediti Francusku, itd. ... NATO je primio 13 novih članica od 12.marta 1999 godine do 05 juna 2017 godine: pre 19 godina: Madjarska Poljska, Češka; pre 14 godina: Estonija, Letonija, Litvanija, Slovačka, Rumunija, Bugarska i Slovenija; pre 9 godina Hrvatska i Albanija, i pre jednu godinu Crna Gora. Biće velika radost ako stignu da prime još jednu članicu Severnu Makedoniju kao da su primili vojsku Aleksandra Makedonskog, ali neće biti te radosti jer prethodno su sami ubili Makedoniju. ... Od ovih novoprimljenih država velika većina njih su države-komarci i po haraču koji mogu da plate i po vojnoj moći, one ne mogu spasiti zapadnu vojnu alijansu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *