АМЕРИКА РАТИФИКОВАЛА: Северна Македонија улази у НАТО

AMERIKA RATIFIKOVALA: Severna Makedonija ulazi u NATO

2 decembra 2019

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) završile su proceduru ratifikacije protokola za Severnoatlantski sporazum u vezi sa stupanjem Severne Makedonije u NATO, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo na svom nalogu na Tviteru.

„Zadovoljstvo mi je da objavim da su Sjedinjene Američke Države ratifikovale protokol stupanja Severne Makedonije u NATO. To je jedan korak bliže da pozdravimo Severnu Makedoniju kao 30. članicu Alijanse“, napisao je Pompeo.

​U junu 2018. godine ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke potpisali su na obali Prespanskog jezera, duž kojeg prolazi granica dveju zemalja, sporazum o novom zvaničnom imenu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Prespanskim sporazumom predviđena je upotreba naziva Republika Severna Makedonija. Ovaj sporazum trebalo je ne samo da reši dugogodišnji spor sa Atinom oko imena ove balkanske zemlje, koji se poklapa sa imenom severne grčke regije, već i da otvori za Skoplje put u NATO i Evropsku uniju. Sredinom februara ove godine Prespanski sporazum je stupio na snagu.

Većina zemalja Alijanse već je ratifikovalo protokol o prijemu Severne Makedonije u NATO.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Ke se usrecite vo Makedonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *