АМЕРИКА са Косова води рат против утицаја РУСИЈЕ

AMERIKA sa Kosova vodi rat protiv uticaja RUSIJE

7 maja 2020

Američki Stejt department izdvojiće 140 hiljada dolara za pomoć balkanskim zemljama u borbi protiv „dezinformacija, uključujući i one koje dolaze iz Rusije“, prenosi televizija RT, koja je imala uvid u dokument.

Kako je precizirano u tenderskoj dokumentaciji, preko ambasade u Prištini biće dodeljena sredstva za realizaciju programa „’TehKamp‘ na Kosovu: Borba protiv dezinformacija na Balkanu“.„Cilj programa ’TehKamp‘ na Kosovu: Borba protiv dezinformacija na Balkanu je jačanje poverenja javnosti u slobodnu štampu i demokratske institucije, pomaganje učesnicima da efikasnije otkrivaju i da se bore protiv lažnih vesti, dezinformacija i povezanih pretnji, kao što su lažni nalozi“, navodi se u tekstu.

Ističe se da će događaj biti regionalnog karaktera. „Ciljna publika“ su slušaoci sa Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Slovenije.

Oni će navodno uključivati zvanične predstavnike lokalnih uprava, novinare, kao i uticajne medije.

Program čine dve komponente — trodnevni seminar i događaji, koji će uslediti nakon njega.

„Komponenta 1 predviđa održavanje trodnevnog seminara u Peći od 19. do 21. novembra 2020. godine, na kome će učestvovati bar 45 ljudi. Komponenta 2 predviđa niz pratećih događaja, uključujući izdvajanje grantova, kao i program razmene“, objašnjava se u dokumentu.

Planirano je da se ovim programom postigne niz ciljeva. Kao jedan od njih izdvaja se „suprotstavljanje ruskim dezinformacijama“.

„Tokom godine najmanje 50 odsto novinara, koji su prošli obuku u okviru programa ’TehKamp‘, učestvovaće u lokalnim ili regionalnim inicijativama kako bi ojačali svoje novinarske mreže (uključujući i onu koja je usmerena na istraživačku delatnost u okviru aktivnog suprotstavljanja ruskim dezinformacijama). Osim toga, zajedno sa uticajnim licima iz medija oni će početi da sprovode aktivnosti u cilju borbe protiv dezinformacija“, ističe se u tekstu.

Na konkursu za dodelu grantova mogu učestvovati predstavnici lokalnih neprofitnih i nevladinih organizacija, analitičkih centara, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. ClLE says:

    sta us ti to grantovi moroncino?

  2. milorad2 says:

    brate umesto srpska reč zajam opet ovde likovi dele GRANTOVE :)Bolje da dodele pare amerikanci za borbu protiv NARKO MAFIJE.I tramp je vrlo zainteresovan za to, on je još prošle godine proglasio vanredno stanje povodom narkotika i narkomanije u USA i mislim da bi bilo lepo da ga neko obavesti ODAKLE krupne pošiljke heroina stižu u USA, i zašto beli prašak curi iz američkih vojnih transportnih aviona koji poleću iz bondstila za nemačku i englesku:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *