АМЕРИКА САДА ПРЕТИ И ЕГИПТУ

AMERIKA SADA PRETI I EGIPTU

15 novembra 2019

Pentagon i američki Stejt department su u zajedničkom pismu zapretili vlastima Egipta da će toj zemlji uvesti sankcije ukoliko kupe ruske lovce Su-35, piše list „Volstrit džurnal“.

Državni sekretar Majk Pompeo i šef Pentagona Mark Esper su u pismu od egipatskog ministra odbrane zatražili da odustane od sporazuma sa Rusijom.„Novi veliki sporazum sa Rusijom će u budućnosti u najmanju ruku otežati razmenu vojnih informacija sa SAD, ali i američku vojnu pomoć Egiptu“, navodi se u pismu.

Pored toga, zvaničnici Pentagona upozorili su i šefa egipatskih vazduhoplovnih snaga o neželjenim posledicama sporazuma, navodi se u članku.

Prema pisanju lista, signal iz Vašingtona se poklopio sa posetom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, koji je doputovao u Kairo.

Član Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Aleksej Kondratjev odgovorio je na američke pretnje sankcijama, rekavši da to protivreči međunarodnim pravilima trgovine oružjem.

„Trgovina oružjem je regulisana međunarodnim pravom, a odluka SAD protivreči tim normama“, istakao je ruski senator.
On je naglasio da Vašington nema pravo da se meša u dogovore između trećih strana.

Kondratjev je istakao da na tržištu oružja postoji velika konkurencija, a Amerikanci, kao i u drugim sferama, pokušavaju da aktivno primene praksu sankcionog pritiska.

„Moramo se kretati diplomatskim putem, šireći horizonte saradnje sa drugim zemljama, isporučujući im svoje oružje“, zaključio je senator.

List „Komersant“ je u aprilu saopštio da su Rusija i Egipat potpisali ugovor o isporuci ruskih lovaca Su-35, ali taj podatak nije zvanično potvrđen.

Prema pisanju lista, sporazum između dve zemlje je stupio na snagu krajem 2018. godine. Vrednost sporazuma iznosi dve milijarde dolara, a isporuke ruskog oružja u Egipat mogu početi već 2020. ili 2021. godine.

KOMENTARI3 komentara

 1. Zoran says:

  Egipat, Rusija, Indija, Turska. Ko je sledeci?

  • Miraš says:

   Iran i Sirija mogu u sredinu izmedju pobrojanih. Gde staviti Irak koji takodje razmišlja o kupovini S-400?

   • Zoran says:

    Hahaha, pa oni ce svima da uvedu sankcije.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *