АМЕРИКА ШАЉЕ ВОЈСКУ? „ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ПОМОЋ“

AMERIKA ŠALJE VOJSKU? „POTREBNA NAM JE POMOĆ“

29 novembra 2021

Letoniji je potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija, izjavio je danas ministar odbrane te zemlje Artis Pabriks.

Kako dodaje, želi da pojača svoje odbrambene potencijale američkim protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot, kazao je Pabriks tokom posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga saveznickim trupama u vojnoj bazi Adaži.Americki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da doputuje u glavni grad Letonije Rigu do kraja dana da bi sutra prisustvovao sastanku sa 29 svojih kolega iz zemalja članica sevrenoatalntske alijanse koji je sazvan zbog uznemirenosti koju je izazvalo gomilanje ruskih trupa na ukrajinskim granicama, prenosi Rojters.

„Potrebna nam je dodatna međunarodna pomoć. Želeli bismo da imamo stalno (vojno) prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. Pomorska i protivvazdušna odbrana u osnovi znači instaliranje (raketnih) sistema kao što je Patriot (raketni sistem zemlja-vazduh)“, rekao je Pabriks za Rojters.

Trupe NATO izvode manevre sa kamufliranim tenkovima i bojevom municijom u snežnim letonskim šumama, sa 1.500 vojnika koji simuliraju odbranu od neprijateljskog napada na Rigu ometanjem i usporavanjem napredovanja protivnika koji nadire severno od grada.

„Odvraćanje je od kritičnog značaja“, izjavio je kanadski potpukovnik Džon Benson, komandant borbene grupe NATO u Letoniji.

Podstaknut, kako navodi Rojters, ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini, NATO je od jula 2017. godine rasporedio četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Letonije i Estonije.

Međutim Moskva poručuje da nema nameru da izvrši invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizuje Evropu približavanjem svojih trupa ruskim granicama.

Generalni sekretar NATO Stoltenberg je ocenio da „ne postoji neposredna pretnja“ NATO savezu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravda says:

    dzone tvoj nato u govnjivo blato.

  2. RASPUCHIN says:

    Da li ova fotografija nešto sluti? Zanimljivo je koliko podsjeća na scenu iz filma "Kosa". A taj rat su oni izgubili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *