„АМЕРИКА СЕ НЕЋЕ ДОБРОВОЉНО ПРЕДАТИ“

„AMERIKA SE NEĆE DOBROVOLJNO PREDATI“

18 juna 2023

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džejk Salivan, održao je 4. maja predavanje na Vašingtonskom institutu za bliskoistočna pitanja. Predstavljajući strateški nacrt za diplomatsku kontraofanzivu SAD na Bliskom istoku, čiji bi cilj bilo ponovno preuzimanje ključnih uporišta u tom regionu, Džejk Salivan je najavio posetu Saudijskoj Arabiji. Ipak, po ko zna koji put, američka spoljna politika je zakazala. Sirija se vratila u međuvremenu u Arapsku ligu, a već sada Damask i Rijad pokreću niz zajedničkih inicijativa, među kojima je jedna od ključnih udružena borba protiv trgovine narkoticima – prvenstveno trgovine kaptagonom, drogom koja je na ulicama arapskih gradova poznata kao „otac dva polumesaca“. Bliska saradnja nekad najbližeg američkog saveznika (Saudijske Arabije) i zemlje koja je pod američkom okupacijom (Sirije) slikovit je dokaz američke nemoći u regionu.

Komentarišući tekuće geopolitičke procese na Bliskom istoku, gost u novoj epizodi podkasta „Lokomotiva“, profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost i naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu geopolitičar Dušan Proroković, rekao je:„SAD neće sići sa globalne scene dobrovoljno. Transformacija strukture svetskog političkog sistema može se odigrati na dva načina, kroz konfrontaciju ili kooperaciju. Naučna i akademska zajednica, političari i javni akteri su se opustili jer su verovali da će se proces transformacije desiti kao osamdesetih. Naime, osamdesetih i početkom devedesetih smo imali miran prelazak sa bipolarnog na unipolarni poredak, umnogome zahvaljujući odlukama sovjetskog rukovodstva. Imali smo, istina, sukobe na Balkanu i postsovjetskom prostoru, ali to su bili sukobi u perifernim zonama. Globalnog rata ili korišćenja oružja za masovno uništenje nije bilo“.

U svim razgovorima na temu prelaska od unipolarnog ka multipolarnom svetu koji su se vodili na raznim instancama od 2008. godine, iznošena su mišljenja kako će se desiti proces sličan onom koji je pratio dezintegraciju SSSR-a. Ovaj rat kolektivnog Zapada protiv Rusije u Ukrajini, dokazuje da su procene bile pogrešne, smatra Proroković.

U tom smislu, aktuelni pokušaj diplomatske obnove političkog uticaja SAD-a na Bliskom istoku se čini uzaludnim.

„Šta će Salivan ponuditi Saudijskoj Arabiji? Rat i nove ugovore“, pita Proroković, konstatujući istrošenost američkog diplomatskog prestiža.

Sa Evropskom unijom u recesiji i neizvesnom budućnošću evropskih integracija, jačanjem kineskog i ruskog uticaja u Evroaziji i unutrašnjim problemima sa kojima se SAD suočavaju, nameće se pitanje o načinu na koji će se aktuelni poredak rekonfigurisati.

„U Rusiji postoji svest da bi se direktna konfrontacija sa NATO loše završila za sve, ali ne vidim da ista svest postoji u zapadnom bloku. Jednostavno, Zapad je rastrzan, kao i svaka sila koja je u fazi slabljenja, između previše centara odlučivanja. To se vidi i na primeru Aljbina Kurtija, koji nikako ne bi mogao da deluje na svoju ruku, mimo saglasnosti i podrške nekog snažnijeg partnera“, smatra Proroković.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Na satanističkoj americi je izbor kako će se predati. Uz batine ili mirnim putem. Može da bira, tako da ne može posle reći " nismo imali izbora".

  2. milorad5 says:

    amerika je ispušila globalno...masivno i masovno su besni i na njih i na EU...mislim da rusi čekaju izbore u januaru u USA i da će posle toga,u opštem metežu i haosu koji će zbog "bajdena" ili neke slične lutke za koju će pokrasti izbore PONOVO rusi biti primoranio da nuk.reaguju pre nego što uzurpator napadne rusiju..."bajden" se kandidovao,prosto ne verovatno da oni i dalje pokušavaju da ostave na vlasti pored svhi anketa koje pokazuju da je taj lažni predsednik najonraženiji lik u ameičkoj istoriji.normalno bajedna lično zabole za to jer je odavno u frižideru..ovaj pokušaj u najavi kradje izbora ponovo u americi je zloslutnoi znak predstojećeg nuklearnog rata...plan je da "izaberu" bajdena a zatim ga "upokoje" konačno,i dovedu "vršioca dužnosti do novih izbora i taj će pokrenuti proceduru za nuk.napad amerike na rusiju...rusi će kada shvate o čemu se radi biti primorani možda da udare prvi..ma ni prašina se neće sleći na grobu bajdena...to vam je scenarijo i on je neizbežan..mislim da više nema šta da kažem na ovu temu pa više ni ne želim da komentarišem razne gluposti koje će se dešavati u medjuvremenu oko ovog rata jer to je smo sporednma uvodna epizoda u pravu apokalipsu kojoj nas to vodi...idem da očistim prašinu u bunkeru...imamo po mom mišljenju još god. dana najviše pre ovoga a kljuična prekretnica će biti izbori u USA..tu šta se desi će odrediti ishod i tok ovog rata...

  3. Milutin says:

    Presudna 2 meseca. Od novembra 2024 do januara 2025. Kako god da se završe izbori, u ta dva meseca će još uvek važiti potpis Bajdena. Nije slučajno podzemna Američka mašinerija stavila senilnog starca za predsednika. Svi će upitati prstom u njegov grob. On je kriv. Mi to nikad nebi priredili čovečanstvu. On je kriv. Njegov je potpis na spaljenim papiru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *