АМЕРИКА СЕ ОДЛУЧИЛА на нови удар против ДОДИКА

АМЕРИКА СЕ ОДЛУЧИЛА на нови удар против ДОДИКА

10 октобра 2018

Вашингтон је јуче оспорио Додикову убедљиву изборну победу, позивајући се на извештаје о неправилностима које су сачинили посматрачка мисија ОЕБС и међународни посматрачки тимови. САД захтевају од Тужилаштва БиХ да одмах испита наводе о крађи гласова, чиме практично притискају тужиоце да оптуже и ухапсе Додика.САД желе да криминализују Додика. Како се наводи у саопштењу, Вашингтон охрабрује институције БиХ да се позабаве недостацима које су уочили посматрачи ОЕБС-а.

– Избори у БиХ одржали су се уз кршење Европске конвенције о људским правима. Кандидати су се фокусирали на личне нападе и ширење страха. Чули смо примедбе на регистрар ЦИК, нарочито кад је реч о мртвим гласачима који су још на листама. Сумњиви случајеви гласања биће предати тужилаштву – пише у саопштењу.

Изабрани члан председништва БиХ Милорад Додик, с друге стране, потврђује да се САД мешају у изборе.

– Амбасадорка Морин Кормак притискала је чланове ЦИК БиХ. Озлојеђена је, разумем је, јер њени „пулени“ нису победили. Сада покушава да проблематизује ствар. Једини надлежни орган у БиХ јесте ЦИК, а Кормакова је била тамо и пласирала приче о нерегуларности. Али то ничим није доказала… – подвлачи Додик, иронично додајући да је једина нерегуларност то што није Кормакова бројала гласове.

– ОЕБС је објавио да су избори били фер и коректни, као и Парламентарна скупштина Савета Европе. Нема дојава полиције да је било лоших и незаконитих ствари. И она сада покушава нешто да направи. Та дрскост је невероватна! – истиче Додик.

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци, каже да је реч о оптужбама без доказа.

-Трамп је изложен таквим оптужбама које имају за циљ да уруше његов дигнитет и оспоре вољу америчког народа, Зато није чудно да се исто средство примењује после избора у БиХ. ЦИК БиХ је једино компетентно и овлашћено тело за оцену изборног процеса, а органи тужилаштва треба да реагују на сваки вид неправилности без подстицаја са стране. Сада постаје јасно зашто поражени не желе да честитају победу онима за које се народ определио, већ неосновано оспоравају изборе, Ипак, то им неће проћи… – подвлачи Ћеранић.

Бране своје фаворите

Политиколог Александар Павић каже да САД има замерке на изборе увек када им резултати не одговарају.

– Њихова „забринутост“ не чуди. Сигурно би били мање „забринути“ да су њихови фаворити боље прошли. Амерички двоструки стандарди постали су превише провидни и све су мање убедљиви. Воља народа је победила и у РС и у Македонији. То је разлог за узбуну у западним престоницама – закључује Павић.

(Србија Данас)

KOMENTARI5 коментара

 1. Vesko says:

  Dodik kao clan predsjedinstva da otkaze gostoprimstvo ambasadoru SAD zbog mijesanja u izbore!! Bez pardona! To zakoni kako BiH tako i RS zahtijevaju od njega. Upozorvam zapadne genocidne rasisticke hulje da ako nastave da ugrozavaju nasu slobodu i demokratiju da ce biti 100% odgovorne za dolazak ruske armade na Balkan!

 2. Dane Radakovic says:

  DODIK RUSI SRPSKU REP[PUBLIKU I SRBE DODIK OCE RAT SA SRBIMA U BOSNI NEDA IZBORE SDS SRBIMA DA DODU NA VLAST SRBI CUVAJ TE SE CRVENI LJUDI

 3. Vojin Pantic says:

  Morin Kormak znači Morin Krmak jer se na ruskom jeziku kaže "kormiti" umesto "krmiti. Ti Krmak je sinonim sa Tovljenik . Krmiti i toviti u našem jeziku je jedno isto a ruska varijanta je kormiti , Očigledno je poreklom ruska ženščina.

 4. Vojin Pantic says:

  Morin Kormak znači Morin Krmak jer se na ruskom jeziku kaže "kormiti" umesto "krmiti. Ti Krmak je sinonim sa Tovljenik . Krmiti i toviti u našem jeziku je jedno isto a ruska varijanta je kormiti , Očigledno je poreklom ruska ženščina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u