Америка спрема нуклеарни удар на Русију?

Amerika sprema nuklearni udar na Rusiju?

22 septembra 2015

atomska-bomba-MOSKVA – Američki planovi za modernizaciju nuklearnog oružja u Nemačkoj izazivaju zabrinutost u Rusiji, izjavila je zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF.

Marija Zaharova je skrenula pažnju da je od ‘90-ih godina Rusija četiri puta smanjila svoj arsenal nestrateškog nuklearnog naoružanja.

„U isto vreme u Evropi, ne samo u Nemačkoj, već i u Belgiju, Holandiji, Italiji i Turskoj, ostaje razmešteno taktičko nuklearno oružje SAD. Amerikanci modernizuju svoj nuklearni arsenal, a evropske članice NATO-a avione-nosače takvog naoružanja“, rekla je Zaharova.

„U interesu obezbeđenja sigurnosti i stabilnosti u Evropi smatramo da treba vratiti nestrateško nuklearno oružje na nacionalnu teritoriju i da treba uspostavi zabranu njegovog razmeštanja izvan nacionalnih teritorija. Treba da se uništi infrastruktura van nacionalne teritorije koja omogućava brzo raspoređivanje oružja, kao i da se prestane sa izvođenjem vojnih vežbi pripreme i primene nuklearnog oružja vojnih snaga država koje ne poseduju takvo naoružanje“, izjavila je predstavnica MIP Rusije.

U vazdušnoj bazi Bundesvera u gradu Buhel biće razmešteno 20 američkih atomskih bombi tipa B61-12, saopštava televizija ZDF.

„Dvadeset i pet godina nakon priključivanja Rajnland–Pfalca Nemačkoj ponovo će biti razmeštene atomske bombe kao u periodu Hladnog rata“, prenosi nemačka televizija.

Istraživanju o razmeštanju tih bombi biće posvećena emisija „Frontal–1“ na kanalu ZDF. Informacije o razmeštanju oružja, navodno, potvrđuju američki dokumenti o američkom budžetu koji su došli u ruke autora emisije.

U najavi programa na televiziji ZDF navodi se da je još 2010. godine Bundestag većinom glasova izglasao povlačenje atomskog oružja sa teritorije Nemačke. Ipak, to nije bilo urađeno i sada će atomsko oružje koje se nalazi u Nemačkoj biti zamenjeno drugim, savremenijim. Pripreme za njegovo razmeštanje će početi ovih dana u vazdušnoj bazi Bundesvera u Rajnland–Pfalcu.

Prema podacima autora programa, nove bombe su mnogo tačnije nego one koje su SAD koristile za bombardovanje Japana 1945. godine.

Posebno se skreće pažnja na njihovu eksplozivnu moć — 80 puta su jače od one koja je bačena na Hirošimu.

(pravda.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. BULAVA says:

    Odavno nisam pročitao gluplji naslov.SAD ne mogu izvesti nuklearni napad na Rusiju jer je ruska vojna tehnologija otišla toliko daleko da taj napad mogu sa lakoćom zaustaviti.

  2. Sibor says:

    Zasto zaustaviti? Valjda treba istovremeno uzvratiti po Americkoj teritoriji, ako ne i prije. Uništiti smradove jednom za uvijek

  3. tinman19 says:

    Rusi ne mogu uzvratiti po američkoj teritoriji jer je i američka vojna tehnologija otišla toliko daleko da taj napad mogu s lakoćom zaustaviti. Naslov je stvarno glup.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *