АМЕРИКА СПРЕМИЛА ЖЕСТОК ОДГОВОР РУСИМА И КИНЕЗИМА: Ракета СМ-6 (АИМ-174Б) лансирана са ловца Ф/А-18Е Супер Хорнет

AMERIKA SPREMILA ŽESTOK ODGOVOR RUSIMA I KINEZIMA: Raketa SM-6 (AIM-174B) lansirana sa lovca F/A-18E Super Hornet

9 jula 2024

ORUŽJE sa ogromnim potencijalom i taktičkim razgranatima za koje se zna da postoji godinama, a koje američka mornarica nikada nije prepoznala, sada više nije enigma.

Varijanta rakete zemlja-vazduh SM-6 (poznata i kao AIM-174B), verovatno raketa vazduh-vazduh najvećeg dometa koju je američka mornarica ikada imala, primećena je na Super Hornet F/A-18E/F tokom najveće zapadne pomorske vežbe, Rim of the Pacific (RIMPAC).Ove modifikovane rakete tipa AIM-174B ukazuju na raketu vazduh-vazduh veoma dugog dometa, iako ovo oružje ima sposobnost da pogodi visoke kopnene ciljeve, delujući kao kvazibalističke rakete.

Dva vojna fotografa potvrdila su za Drajv da su tokom vežbe RIMPAC mogli da vide lovačke avione F/A-18E kako nose N projektile AIM-174B, a oznaka „N“ znači da su rakete modifikovane za specijalne testove.

Rakete su označene kao inertne, što znači da ne nose bojevu glavu i imaju plave trake, što znači da nemaju aktivan motor.

Čini se da je crno-žuta oznaka blizu centra trupa projektila oznaka za kalibraciju, što olakšava proučavanje ponašanja projektila nakon lansiranja ili za testiranje u zatvorenom prostoru.

Inače, kombinacija Super Horneta i SM-6 (AIM-174B) prvi put je primećena pre tri godine, ali je američka mornarica nikada nije zvanično priznala.

Slike koje su snimila dva fotografa na vežbi RIMPAC ukazuju na to da su mogućnosti vazdušnog lansiranja SM-6 možda čak i u završnoj fazi razvoja.

Međutim, još nije jasno za koje ciljeve se razvija raketa AIM-174B, iako njeno ime mnogo govori. Vazduh-vazduh je očigledno ključna sposobnost, ali pitanje je šta se dešava sa drugim sekundarnim sposobnostima SM-6, koje takođe mogu da pogode kopnene i morske ciljeve.

Treba reći da se rakete SM-6 mogu lansirati sa ratnih brodova opremljenih sistemom Aegis, ali i iz kontejnerskog, prenosivog, kopnenog lansera raketa, kao što je prikazano na slici iznad.

Raketa SM-6 koja se lansira sa kopna je prvobitno bila dizajnirana da se suprotstavi pretnjama vazduh-vazduh dugog dometa, kao i balističkim projektilima kasne faze, a sada se tvrdi da takođe ima sposobnost da deluje protiv hipersoničnog oružja pod određenim okolnostima.

Kao raketa vazduh-vazduh, AIM-174B bi navodno omogućio Super Hornet lovcu da se bavi raznim vazdušnim pretnjama udaljenim stotinama kilometara, što je značajna prednost u odnosu na trenutni AIM-120 AMRAAM, posebno pošto je obećani AIM-260 JATM, još uvek u razvoju.Podsećamo da je domet kopnene rakete SM-6 više od 370 kilometara, ali to zavisi od mnogih faktora, uključujući i način na koji se koristi.

Lansirana iz vazduha brzinom i nadmorskom visinom na kojoj rade lovački avioni znači da raketa može imati veći domet i poboljšane performanse u odnosu na varijantu koja se lansira sa zemlje, iako varijanta AIM nema „pojačivač“ koji koristi standardni SM-6.

ODGOVOR NA RUSKE I KINESKE RAKETE

Ovakva raketa velikog dometa bila bi odličan dodatak upravo u sektoru gde SAD čini se da kaskaju, ukoliko postane operativna, s obzirom da Kina već uvodi svoje rakete vazduh-vazduh veoma velikog dometa.

Podsetimo, Dana 17. aprila, lovački avion američke mornarice Boeing F/A-18E/F Super Hornet primećen je po prvi put iznad poligona Čajna Lejk u Kaliforniji sa standardnom brodskom raketom SM-6 koja se nalazila ispod njegovog krila, o čemu smo tada izvestili.

Ova raketa bi mogla čak da bude odgovor na kinesku raketu vazduh-vazduh velikog dometa PL-15 sa radarskim navođenjem, a pojedini smatraju čak i na rusku hipersoničnu raketu vazduh-vazduh R-37 sa veoma velikim dometom, već uveliko dokazanu u ukrajinskom sukobu.

Korišćenje AIM-174B predstavljalo bi veliku pretnju ruskim i kineskim avionima. AIM-174B bi takođe dala lovcu Super Hornet mogućnost da gađa kopnene ili pomorske površinske ciljeve oružjem koje je teško presresti na značajnim dometima.

Dostizanje brzina blizu ili veće od hipersonične brzine tokom završne faze leta činilo bi ovu raketu glavnim adutom SAD.

Mogućnosti rakete poput ove, ukoliko se razvije do kraja i uvrsti u naoružanje SAD, bile bi veoma relevantne u potencijalnom sukobu sa Kinom na Pacifiku, do tada uživamo u fotografijama gore pomenutih fotografa.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    "Mogućnosti rakete poput ove, ukoliko se razvije do kraja"..to je zeka koji iz šešira neće dugo izaći...problem za NASA i američki vojni ind.sektor su legure oplate rakete i motori...motore su KOPIRALI sa ruskih raketa koje su kupili od rusa da lansiraju satelite (energija klasa) i nedavno je NASA objavila to kao svoj patent koji je navodno program AI otkrio,raketni motori sa izduvom u rotirajućim superponiranim udarnim talasima i navodno su odštampali prototip na 3D štampačima...to rusi imaju odavno a ovi su konačno shvatili dizajn još samo da otkriju hemijski sastav goriva i legirani sastav komore za sagorevanje za ovakav motor i možda će i da polete duže od par min.:)...hipersonična tehnologija je toliko isprd svog vremena da niko neće moći bar još 10 sledećih godina da uradi nešto samsostalno i krene u samostalnu proizvodnju a osim toga hipersonični motori su sledeća generacija raketnih motora ,daleko napredniji od ovoga što se NASA "pohvalila"...oni jednostavno NEMAJU raketne motore ni blizu ruskih to je kao da uporedjujete moderne raketne motore sa petardama na kineskom vatrometu,princip je isti ali sve ostalo je različito:)...

  2. padre says:

    Neznam, šta će sad Rusi i Kinezi, ovi jih svake nedelje slome kroz desetak godina! Sad smo mi smislili nešto, štaće biti strsšnije od onog, što imaju Rusi i Kinezi!Jeste da nismo uspeli da napravimo nešto slićno, što ima i Kina i Rusija i Iran, ali ovo što mi planiramo, ubit će jih u pojam! A plus toga, zaradit će naš vojno industrijski kompleks deset puta više nego njihovi zajedno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *