АМЕРИКА СРБИЈИ ЛУПИЛА „ПАЦКУ“! Ево шта кажу стручњаци

АМЕРИКА СРБИЈИ ЛУПИЛА „ПАЦКУ“! Ево шта кажу стручњаци

12 децембра 2019

Санкције које су Сједињене Америчке Државе увеле појединим извозницима оружја из Србије представљају упозорење Београду због пропуста наше администрације, иако су се на „црној листи“ нашле приватне компаније и појединци, а не државна предузећа или функционери, оцењују за Данас стручњаци за спољну политику.

Саговорници истичу да се најновија одлука Вашингтона могла „наслутити“ након недавне посете директора у Стејт департменту задуженог за санкције Томаса Зарзецког.Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво, наводи за Данас да „санкције показују кретања у односима између две државе, тога се многи сећају из деведесетих када нас је државни врх увукао у озбиљне санкције“.

– Овде нису у питању санкције које су усмерене ка Србији, већ ка појединцима, али показују пропуст наше администрације да реагује и повећају посматрање једне земље. Даљи однос државе према онима који су под санкцијама Америке је следеће што се ће се посматрати. Реакција државе зависи од много фактора, између осталог, и од озбиљности саме државе, али и од мера које може предузети како би ту озбиљност показала, указује Антонијевић.

Игор Новаковић, директор истраживања ИСАЦ фонда, коментарише за Данас да потез Америке представља „управо оно што је власт најавила након посете Зарзецког – „таргетиране санкције на појединце и компаније“.

– Важно је да су у овом случају то приватне компаније, а не државне, као и то да нико од државних функционера није на листи. На овом случају се, очигледно, радило годинама и на неки начин представља логичан след околности. Међутим, мислим да је ово јасно упозорење и свакако ће имати одређене политичке импликације на односе САД и Србије. Управо на тој равни је и најава од пре недељу дана да се Србија више неће наоружавати. Чини ми се да је то порука западним партнерима, пре свега, Сједињеним Државама, истиче Новаковић.

Марко Савковић, програмски директор Београдског фонда за политичку изузетност, констатује за Данас да ће амерички ембарго негативно утицати на односе Србије и САД „само ако се покаже да иза Слободана Тешића стоје људе који су повезани, или су у служби наше државе, односно ако таква сумња постоји у Вашингтону“.

– Можда није у директној вези, али подсећам да су САД упозоравале да би набавка хеликоптера „миг 35“ Србију учинила подложном режиму санкција. Након што су четири хеликоптера допремљена у Београд, председник Александар Вучић је изјавио како Србија стаје са набавкама и да се даље „неће наоружавати“. С друге стране, САД су исувише уложиле у унапређење односа и пре свега, имиџа Америке у Србији у протекле две године, акцијама које су подсећале на својеврсну „офанзиву шарма“. Ово је сада постао проблем који је изашао из оквира унутрашње политике и на који Београд мора да реагује. Узимајући у обзир природу посла какав је трговина наоружањем и војном опремом, постоји ризик да кредибилитет државе буде додатно нарушен, сматра Савковић.„Олако изрицање казни“

Историчар и аналитичар Драгомир Анђелковић каже да „САД олако дају себи за право да изричу санкције“. „Америчке санкције не би смеле да утичу на то да Србија престане да купује наоружање од Русије, нама је потребан ефикасан систем одбране. САД наоружавају наше опоненте у региону – Албанију и Хрватску“, поручује он.

(Данас)

KOMENTARI4 коментара

 1. Gardista says:

  Ma Vucko rekao i tera po svom dok ne prodju izbori, a posle ajmo Putine, salji dalje a MMF neka daje kredite.

 2. Dusan says:

  Sve moj do mojega, na platnom spisku amerike, daju "kao" izjave, da covek povrati!

  • Beli Orao says:

   Хаха , како ђубрад брзо реагују на ами критике , одмах прпа па “нећемо више.....” ?,! Како су људи јефтини на једну страну ми смо неутрална држава ........ на другу “ нећемо више .........” , хехехеееее !!!

 3. Nika says:

  Da Dušane svi su oni na platnom spisku Amerike, samo ih, po tvom skromnom mišljenju, ne finansira najviše gospodin Soroš. I izgleda da takvi kao ti ne znaju ko se iz samog vrha vlasti sastaje upravo sa Sorošem i njegovim sinom, dogovarajući naseljavanje Srbije migrantima. Malo je nezgodno da sebi priznaš da si jedan od strastvenijih obožavalaca onoga ko je sa Zoranom Zaevom i Edi Ramom, koji se vide na slici sa Sorošem, razgovarao o "Malom Šengenu" kojim će se olakšati promet robe, ljudi i kapitala (a naročito ljudi). Ali tebi pričati o tome isto je k'o gluvom pevati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u