АМЕРИКА СТРАХУЈЕ: Ако пошаљемо оружје у Украјину, Русија ће одговорити четвороструко

АМЕРИКА СТРАХУЈЕ: Ако пошаљемо оружје у Украјину, Русија ће одговорити четвороструко

6 марта 2015

101566Заменик америчког државног секретара Антони Блинкен рекао је да не верује у војно решење украјинског сукоба, упозоривши, међутим, да ће притисак да се наоружа Украјина порасти ако се настави агресија проруских снага.

Он је у изјави немачком радију ДЛФ рекао да САД већ раде на снабдевању Кијева неубојитом опремом, укључујући панцирне прслуке, наочаре за ноћно осматрање и друга средства, што је помоћ вредна 130 милиона долара.

„Али, ако се агресија настави, мислим да ће бити све већи и већи притисак да им пошаљемо и друга средства да се заштите“, истакао је он.

Док се обе стране у украјинском сукобу међусобно оптужују за кршење примирја, амерички председник Барак Обама и европски лидери разматрају следеће кораке у настојању да окончају конфликт који је досад однео 6.000 живота.

Амерички и европски званичници су забринути да би слање оружја Кијеву могло да изазове ескалацију сукоба и да би их увело у рат преко посредника са Русијом, оцењује Ројтерс.

Међутим, неки амерички сенатори врше притисак на Обаму да САД пошаљу оружје Кијеву.

Блинкен је рекао да не верује да је могуће војно решење и да нагласак мора бити на дипломатским напорима.

„Сигурно је истина да ако би неко од нас снабдео Украјину оружјем Русија би на то одговорила двоструко, троструко или четвороструко више“, рекао је он.

Важно је, како је навео, имати у виду да Украјинци треба да буду у стању сами да се одбране и ми ћемо пружити Украјини значајну безбедносну, одбрамбену, неубојиту помоћ, да то може да уради.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u