АМЕРИКА СТРАХУЈЕ: Ако пошаљемо оружје у Украјину, Русија ће одговорити четвороструко

AMERIKA STRAHUJE: Ako pošaljemo oružje u Ukrajinu, Rusija će odgovoriti četvorostruko

6 marta 2015

101566Zamenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken rekao je da ne veruje u vojno rešenje ukrajinskog sukoba, upozorivši, međutim, da će pritisak da se naoruža Ukrajina porasti ako se nastavi agresija proruskih snaga.

On je u izjavi nemačkom radiju DLF rekao da SAD već rade na snabdevanju Kijeva neubojitom opremom, uključujući pancirne prsluke, naočare za noćno osmatranje i druga sredstva, što je pomoć vredna 130 miliona dolara.

„Ali, ako se agresija nastavi, mislim da će biti sve veći i veći pritisak da im pošaljemo i druga sredstva da se zaštite“, istakao je on.

Dok se obe strane u ukrajinskom sukobu međusobno optužuju za kršenje primirja, američki predsednik Barak Obama i evropski lideri razmatraju sledeće korake u nastojanju da okončaju konflikt koji je dosad odneo 6.000 života.

Američki i evropski zvaničnici su zabrinuti da bi slanje oružja Kijevu moglo da izazove eskalaciju sukoba i da bi ih uvelo u rat preko posrednika sa Rusijom, ocenjuje Rojters.

Međutim, neki američki senatori vrše pritisak na Obamu da SAD pošalju oružje Kijevu.

Blinken je rekao da ne veruje da je moguće vojno rešenje i da naglasak mora biti na diplomatskim naporima.

„Sigurno je istina da ako bi neko od nas snabdeo Ukrajinu oružjem Rusija bi na to odgovorila dvostruko, trostruko ili četvorostruko više“, rekao je on.

Važno je, kako je naveo, imati u vidu da Ukrajinci treba da budu u stanju sami da se odbrane i mi ćemo pružiti Ukrajini značajnu bezbednosnu, odbrambenu, neubojitu pomoć, da to može da uradi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *