АМЕРИКА ствара инвестициони фонд у Србији! ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ СРБИ…

AMERIKA stvara investicioni fond u Srbiji! CILJ JE DA SE SRBI…

13 decembra 2019

American and Serbian flag pair on desk over defocused background. Horizontal composition with copy space and selective focus.

SAD planiraju da u Srbiji stvore investicioni fond za finansiranje lokalnih medija, navodi se u saopštenju koji je objavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Prema zvaničnicima ove vladine strukture, podrška medijima u Srbiji je neophodna da bi se ojačala evroatlantska integracija zemlje. Međutim, prema politolozima, „pomoć“ Vašingtona je pokušaj da interveniše u unutrašnje procese države i usmeravavanje njenog političkog puta ka Zapadu. Pri tome Beograd, ističu analitičari, istovremeno vodi uravnoteženu politiku, razvijajući saradnju i sa evroatlantskom zajednicom i sa Rusijom.

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) razmatra mogućnost osnivanja investicionog fonda u Srbiji za podršku medijima.„Jedna od oblasti predloženog programa je stvaranje nezavisnog i održivog fonda za investicije u medije sa ciljem da profesionalnim medijima i ostalim učesnicima na medijskom tržištu obezbedi neograničen program finansiranja / investicionog kapitala za razvoj poslovanja“, objašnjava se u dokumentu USAID-a.

Kako je navedeno, mediji moraju da se ojačaju kako bi se obezbedila stabilnost i ojačala evroatlantska integracija Srbije.

Malim i srednjim medijima u Srbiji nedostaje finansijskih sredstava za rešavanje ovog problema, navodi se u dokumentu. Kako sledi iz dokumenta, agencija namerava da novom fondu obezbedi početni kapital i garancije za prve gubitke, te da će ga morati podržati i drugi investitori.

Medijima koji mogu pružiti „objektivne informacije“, koji imaju značajnu publiku ili potencijal rasta, potrebna su ulaganja, te će moći koristiti sredstva fonda.

„Ključna komponenta USAID-ove podrške za medijski investicioni fond biće etički kriterijumi za ulaganje koji će se razvijati u saradnji sa drugim zainteresovanim investitorima kako bi se podržao razvoj profesionalnih medija / informacionih kompanija, proširio javni pristup pouzdanim i objektivnim informacijama i / ili razvila veština kritičkog razmišljanja među građanima“, navode službenici agencije.

Prema rečima starijeg naučnog saradnika Centra za evropske studije pri IMEMO RAS-u Vladimira Olenčenka, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da naprave mehanizam koji će zvanično finansirati lojalne medije u Srbiji.

„Samo one publikacije koje podržavaju američke inicijative kvalifikovaće se kao objektivne i dobiti sredstva. Govorimo o mešanju u unutrašnje procese strane države i pokušaju da utiču na njih uz pomoć novca“, prokomentarisao je USAID-ovu inicijativu Olenčenko u razgovoru za RT.

U međuvremenu, Stanislav Bišok, izvršni direktor organizacije za praćenje CIS-EMO, primetio je da Srbija još nije u potpunosti odlučila o svom evroatlantskom izboru, te da ne pripada ni Evropskoj uniji ni NATO-u. S tim u vezi, Vašington pokušava da ojača zapadni kurs Beograda i da ga okrene protiv Moskve.

„Ako je cilj američke inicijative da poveća simpatije Srbije prema NATO-u, onda to neće biti ostvareno, jer zemlja ima teško istorijsko iskustvo sa vojnim savezom. Ali, najverovatnije, govorimo o približavanju EU, jer umešanost u evropske poslove podrazumeva manju solidarnost sa Rusijom“, navodi Bišok.

Program mešanja u unutrašnje poslove

Ideja o stvaranju fonda razvija se u uskoj saradnji sa već postojećim programom USAID-a za jačanje srpskih medija, osmišljenim za četiri godine – od 2017. do 2021. godine. Njegovom primenom trebalo bi da se srpski mediji približe standardima Evropske unije. Ukupno je za program izdvojeno skoro 6,5 miliona dolara.

Prošle godine Vašington je trebao da pokrene još jedan projekat koji će „pomoći“ Srbima da razumeju lokalni medijski pejzaž. Primećeno je da su lokalni mediji bili „prisiljeni“ da distribuišu jeftine i popularne sadržaje kako bi održali svoje postojanje, a da je to uticalo i na političke stavove publike. Stoga su Sjedinjene Američke Države odlučile da Srbiji obezbede „pouzdane informacije“. Kroz Agenciju za međunarodni razvoj, SAD takođe sprovode brojne programe za borbu protiv korupcije, promovišu reformu pravosuđa i podržavaju civilno društvo u Srbiji.

Pored toga, u balkanskoj zemlji deluje i Nacionalni fond za podršku demokratiji (organizacija čija se aktivnost na teritoriji Ruske Federacije odlukom Generalnog tužilaštva od 28. jula 2015. godine smatra nepoželjnom).

Prema izveštaju za 2018. godinu, struktura je podelila više od 650 hiljada dolara za razne nevladine organizacije koje deluju u Srbiji.

Novac je potrošen radeći s medijima, podržavajući nezavisne novinare i mlade aktiviste, kao i promovišući evroatlantske integracije.

Jedan od primalaca grantova, Centar za evroatlantske studije, trebalo je da pronađe „kanale uticaja“ Rusije i Kine, a potom da o tome obavesti srpske i strane političare.

Kako je primetio politolog Vladimir Olenčenko, SAD smatraju da je potrebno uticati na države koje imaju istorijsku vezu sa Rusijom.Uravnotežen pristup

U međuvremenu, Beograd vodi uravnoteženu spoljnu politiku i razvija odnose i sa Zapadom i sa Rusijom. Prema rečima šefa srpskog ministarstva spoljnih poslova Ivice Dačića, zemlja teži da se pridruži Evropskoj uniji, ali istovremeno želi da održi partnerstvo sa Moskvom.

„Naš strateški kurs je da postanemo članica Evropske unije. To je potpuno prirodno i logično, jer države EU čine gotovo dve trećine naše ukupne trgovine, najveće investicije dolaze iz EU, a geografski i kulturno pripadamo ovoj regiji … Međutim, verujemo da naš strateški kurs ne sme biti štetan po saradnju sa drugima, posebno sa Rusijom, koja je naš tradicionalni prijatelj i partner“, rekao je on u intervjuu za TASS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je više puta izjavio važnost bilateralnih kontakata sa Rusijom. Početkom decembra, tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, ponovo je izrazio zahvalnost na podršci Srbiji.

„Još jednom, hteo bih da Vam iskažem veliku zahvalnost za stalnu podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta, te Vašu podršku na međunarodnom nivou“, rekao je Vučić.

Putin je sa svoje strane tokom razgovora primetio da zemlje aktivno sarađuju kako u političkoj sferi, tako i u oblasti bezbednosti i ekonomije.

Podsetimo da Ruska Federacija i Srbija imaju zajedničke energetske projekte, a gasovod „Turski tok“ će proći kroz teritoriju Srbije.

Zemlje takođe povećavaju trgovinu. Od januara do septembra 2019. godine, ovaj pokazatelj porastao je za više od 9% u odnosu na isti pokazatelj prethodne godine.

Takođe se razvija i odbrambena saradnja. Ranije je Rusija prebacila u Srbiju, u okviru vojno-tehničke pomoći, avione MiG-29, helikoptere Mi-17, kao i oklopna vozila BRDM-2, a dve zemlje takođe redovno izvode zajedničke vojne vežbe.

Prema ekspertima sa kojima je razgovarao RT, Beograd održava prijateljske odnose sa Moskvom, ali međutim, ovo približavanje dve zemlje ne odgovara Vašingtonu.

„U SAD-u su uvereni da će moći oslabiti Rusiju njenim udaljavanjem od partnera. Prema tome, Srbija nije krajnji cilj, već samo instrument“, zaključio je Vladimir Olenčenko.

(Vostok.rs)

KOMENTARI13 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Izdajnici SNS-a i AV omogucavaju dalje rushenje jedine nam Sv.Srbije!

  • Cia snajka, cia! says:

   "...Nekadašnji direktor Svetskog servisa BBC-a Piter Horoks i izvršni direktor ENEX-a Adrijan Vels su se pridružili vodećoj informativnoj platformi u jugoistočnoj Evropi. Oni su postali deo nezavisnog uređivačkog borda u kojem će imati savetodavnu ulogu. N1 sa sedištem u Luksemburgu i produkcionim centrima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu emituje vesti 24 časa dnevno, a gledaoci imaju priliku da vesti prate na portalu i to na domaćem i engleskom jeziku..."

 2. persida says:

  Nove generacije sorosoida vec cekaju u redu, prodace i majku rodjenu za koju kintu.

 3. Slobodanka says:

  Investicioni fond?! Naziv je neispravan jer to nije ulaganje u proizvodnju ili u proizvodne usluge (u bazu društva) nego u društvenu nadogradnju. Kakve investicije su Srbiji sada najpotrebnije? Investicije koje bi ojačale našuu proizvodnju i proizvodne usluge a time bi se povećala zaposlenost, smanjio bi se uvoz i/ili povećao izvoz. ... Svojevremeno Marks je društvo podelio na dve velike grupe: društvenu bazu i društvenu nadgradnju. Pod društvenom bazom, on je podrazumevao način proizvodnje materijalnog života, ovaj način proizvodnje materijalnog života je sastavljen od proizvodnih snaga i produkcionih odnosa. Produkcioni odnosi su determinisani (odredjeni) samim vlasničkim odnosima, a u te odnose proizvodnje ljudi stupaju nužno, nezavisno od svoje volje. Onaj ko je vlasnik sredstava za proizvodnju, u materijalnoj proizvodnji i reprodukciji života, on je vladajući subjekt društva, države, prava, te je svest tih vlasnika, vladajuća svest date epohe. Pod društvenom nadgradnjom, Marks je podrazumevao državnu, pravnu, političku sferu, kao i oblike društvene svesti. Dakle, mediji predstavljaju društvenu nadogradnju a ne bazu društva. Ulaganja u medije nisu investicije u pravom i zdravom smislu te reči. ... ZAKLJUČAK: zapadni kapitalisti-imperijalisti su odlično prostudirali i Marksovu političku ekonomiju sa ciljem da nas što bolje opljačkaju. Ma sve su oni proučili što im obezbedjuje bogaćenje, uključujući i prevare i pljačku. Ili su nam sankcijama i bombardovanjem uništili fabrike tj. sredstva za proizvodnju ili su ih tokom privatizacije oteli od nas, te oni kod nas diktiraju NERAZVIJENU proizvodnju. A sada bi da direktno kontrolišu i svest opljačkanih i osiromašenih robova putem njihovih medija. Iz njihovog ugla gledano - to jeste investicija koja čuva njihove pljačkaške tekovine.

  • Slobodanka says:

   Oni ne nameravaju ovde da stvore razvijenu proizvodnju koja bi povećala zaposlenost, nego očigledno da imaju nameru da rasele našu državu. A naprdnjačka vlast nam prodaje lažne nade kako će ti isti moćni lažljivi stranci ojačati našu proizvodnju i povećati zaposlenost.

 4. milorad2 says:

  da mogu oni da stvaraju medije ali je problem u tome što ne mogu više da spreče NEPOVERENJE i SUMNJIČAVOST.Nesrećni samoupravljači bivše SFRJ su bil idržani u tami i neznanju partijske mašine i bilo ih je lako prevesti žedne preko vode,ali sada posle svih laži koje su ovde proigravane više NIKO NIŠTA NIKOME ne veruje na "dodjem ti":)To znači da će se SVE proveravati a "Radio Mileva Inc." je nepotkupljiva i neuništiva.Čaki da preko toga pokušaju propagandu i sa zapada i sa istoka neće uspeti jer je zaista potrebno veliko umeće da se našteluje radio mileva a toliki napor za jednu vest koja bi i prošla se ne isplati:)Rusi su pametni i ne pokupavaju propagandu ovde sem što uzdižu snagu i veličinu rusije, ali se ne trpaju u naše rasudjivanje o rusiji ili NATO niti pokušavaju da daju savete šta da radimo dok VoA recimo predstavlja pišijadu od propagande, kad ih čitam ponekad se tresem od smeha šta oni pokušavaju da mi prodaju.Jer nemojte se zavaravati , informacija i porpaganda su ROBA isto kao i svaka druga roba.Jedini problem sa takvom robom je da NEMA GARANCIJE i garaqntnog roka:)Svako ko misli da ostane pri zdravom razumu i čiste svesti mora dobro da pretrkelja SVE izvore koji su dostupni i tu je i problem propagandnih magova.Naime da bi propaganda imala uspeh moraju SVI ostali zivori da se BLOKIRAJU a to ovde više nije moguće:)i svako ko bi tako nešto pokupo riziku8je zaista ozbiljnu POBUNU stanovništva.

 5. Nikanor says:

  Malo im je 18 NVO koje finansiraju da rovare protiv interesa sopstvene države, malo im je što su svi lokalni mediji stavljeni u službu njihove propagande, pored tzv. Javnih medijskih servisa, pa bi da osnuju medije u svakom selu koji će zagovarati "Zapadne vrednost" koje je Srbija debelo osetila preko svojih leđa, a glavni cilj im je naravno smanjenje ruskog uticaja na Srbiju. Smanjenje ruskog uticaja je na prvom mestu svake NVO. Investicioni Fond za podršku medijima u propagiranju "Zapadne demokratije" i "evroatlantske intergacije" (za neupućene uvlačenje Srbije u NATO) će se sprovesti preko Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID). To je onaj USAID koji neizostavno stoji na pultu iza kojeg nam slovo drži Ana Brnabić. Lepo istakoše druge dve najznačajnije VNO (ali i za svakog poznavaoca prilika u Srbji i najagresivnijih propagatora američke politike) CEAS (Centar za evroatlantske studije) čiji je direktor Jelena Milić. Centar za evroatlantske studije, trebalo je da pronađe „kanale uticaja“ Rusije i Kine, a potom da o tome obavesti srpske i strane političare. Jelena Milić je veoma čest gost na "nezavisnim medijima", a o ruskom uticaju je izrazila svoje mišljenje rečima:"Rusija postoji, nažalost". I osiromašeni uranijum za nju nije otrovan, pa me čudi kako ga ne reklamira kao Eurokrem. I naravno širenje "demokratije" će sprovoditi pored "nezavisnih medija" i preko "mladih aktivista". Mladi aktivisti su oni sa nazivom "Organiozacija mladih za ljudska prava" koji ponosno ulicama Beograda uzvikuju "Kosovo je nezavisna država". Važno je da su im džepovi puni zelembaća, jer su gadljivi na dinare, posebno ako bi morali nešto raditi, kao naprimer poštari koji tegle torbe teške i po 30 kg za šta primaju platu od 300 evra, pa su stupili u štrajk, a Boga mi mnogi i suspendovani s posla ili dobili otkaze. Članovi NVO ne moraju da se sekiraju za otkaz jer im je poslodavac veoma izdašan, a od radnog alata treba im samo prospekt i olovka. Takvima otkaz mogu dati samo Viktor Orban i Vladimir Putin, jer ne dozvoljavaju da im neko rovari protiv države.

 6. krojač says:

  Neka, nemojte da se trošite. Štedite pare trebaće vam za plaćanje ratne štete Srbiji.

 7. Goran says:

  Kakav crni investicioni fond, nameravaju da finansiraju antisprsku propagandu to je u pitanju! U isto vreme se nadaju preuzimanju RTS-a cime bi troskove antisrpske propagande prebacili na gradjane Srbije! Ne u nato, ne eu!

 8. Branimir says:

  He,he...ZGAZICEMO tu njihovu pro-NATO-NAZI propagandu u Srbiji...

 9. test01 says:

  Jacanje zapadne PROPAGANDE u Srbiji nema veze sa investicionim fondom nego bas obrnuto, dalje ispiranje mozga nesretnika u toj banana drzavi. Pored rezimske propagande sa da jos i ovo... crna Srbijo...

 10. Nikanor says:

  Pa režim i svira po taktu Nevladinih organizacija, odnosno sprovodi njihovu politiku. Samo je pogrešno ove u Srbiji nazivati Nevladine, obzirom da ih, pored ovih dobrotvora sa zapada, finansiraju i građani Srbije, dodelom sredstava iz budžeta. Što bi stručnjaci za prodaju magle trošili devize kad imaju dodatnu zaradu u dinarima. Tu smo mi penzioneri da im pomognemao da nam ispiraju mozak, jer je "velikom reformatoru" prvi reformski potez bio zavlačenje ruke u penzionerski džep. Saglasnost za to nije tražio ni od koga, a onaj izlapitis iz dinastije Krkobabić predstavlja samog sebe, obzirom da ga nikad niko nije izabrao za predsednika PUPS-a. Što se čovek bakće politikom pored imovine vredne dva miliona evra to mi nikad neće biti jasno. Gladnije oči od usta.

 11. petrovgrad says:

  Pa to su nase pare iznete iz zemlje posle 2000-te sada ih peru. Kakvi crni Amerikanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *