АМЕРИКА ствара инвестициони фонд у Србији! ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ СРБИ…

АМЕРИКА ствара инвестициони фонд у Србији! ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ СРБИ…

13 децембра 2019

American and Serbian flag pair on desk over defocused background. Horizontal composition with copy space and selective focus.

САД планирају да у Србији створе инвестициони фонд за финансирање локалних медија, наводи се у саопштењу који је објавила Америчка агенција за међународни развој (УСАИД). Према званичницима ове владине структуре, подршка медијима у Србији је неопходна да би се ојачала евроатлантска интеграција земље. Међутим, према политолозима, „помоћ“ Вашингтона је покушај да интервенише у унутрашње процесе државе и усмерававање њеног политичког пута ка Западу. При томе Београд, истичу аналитичари, истовремено води уравнотежену политику, развијајући сарадњу и са евроатлантском заједницом и са Русијом.

Америчка Агенција за међународни развој (УСАИД) разматра могућност оснивања инвестиционог фонда у Србији за подршку медијима.„Једна од области предложеног програма је стварање независног и одрживог фонда за инвестиције у медије са циљем да професионалним медијима и осталим учесницима на медијском тржишту обезбеди неограничен програм финансирања / инвестиционог капитала за развој пословања“, објашњава се у документу УСАИД-а.

Како је наведено, медији морају да се ојачају како би се обезбедила стабилност и ојачала евроатлантска интеграција Србије.

Малим и средњим медијима у Србији недостаје финансијских средстава за решавање овог проблема, наводи се у документу. Како следи из документа, агенција намерава да новом фонду обезбеди почетни капитал и гаранције за прве губитке, те да ће га морати подржати и други инвеститори.

Медијима који могу пружити „објективне информације“, који имају значајну публику или потенцијал раста, потребна су улагања, те ће моћи користити средства фонда.

„Кључна компонента УСАИД-ове подршке за медијски инвестициони фонд биће етички критеријуми за улагање који ће се развијати у сарадњи са другим заинтересованим инвеститорима како би се подржао развој професионалних медија / информационих компанија, проширио јавни приступ поузданим и објективним информацијама и / или развила вештина критичког размишљања међу грађанима“, наводе службеници агенције.

Према речима старијег научног сарадника Центра за европске студије при ИМЕМО РАС-у Владимира Оленченка, Сједињене Америчке Државе покушавају да направе механизам који ће званично финансирати лојалне медије у Србији.

„Само оне публикације које подржавају америчке иницијативе квалификоваће се као објективне и добити средства. Говоримо о мешању у унутрашње процесе стране државе и покушају да утичу на њих уз помоћ новца“, прокоментарисао је УСАИД-ову иницијативу Оленченко у разговору за РТ.

У међувремену, Станислав Бишок, извршни директор организације за праћење ЦИС-ЕМО, приметио је да Србија још није у потпуности одлучила о свом евроатлантском избору, те да не припада ни Европској унији ни НАТО-у. С тим у вези, Вашингтон покушава да ојача западни курс Београда и да га окрене против Москве.

„Ако је циљ америчке иницијативе да повећа симпатије Србије према НАТО-у, онда то неће бити остварено, јер земља има тешко историјско искуство са војним савезом. Али, највероватније, говоримо о приближавању ЕУ, јер умешаност у европске послове подразумева мању солидарност са Русијом“, наводи Бишок.

Програм мешања у унутрашње послове

Идеја о стварању фонда развија се у уској сарадњи са већ постојећим програмом УСАИД-а за јачање српских медија, осмишљеним за четири године – од 2017. до 2021. године. Његовом применом требало би да се српски медији приближе стандардима Европске уније. Укупно је за програм издвојено скоро 6,5 милиона долара.

Прошле године Вашингтон је требао да покрене још један пројекат који ће „помоћи“ Србима да разумеју локални медијски пејзаж. Примећено је да су локални медији били „присиљени“ да дистрибуишу јефтине и популарне садржаје како би одржали своје постојање, а да је то утицало и на политичке ставове публике. Стога су Сједињене Америчке Државе одлучиле да Србији обезбеде „поуздане информације“. Кроз Агенцију за међународни развој, САД такође спроводе бројне програме за борбу против корупције, промовишу реформу правосуђа и подржавају цивилно друштво у Србији.

Поред тога, у балканској земљи делује и Национални фонд за подршку демократији (организација чија се активност на територији Руске Федерације одлуком Генералног тужилаштва од 28. јула 2015. године сматра непожељном).

Према извештају за 2018. годину, структура је поделила више од 650 хиљада долара за разне невладине организације које делују у Србији.

Новац је потрошен радећи с медијима, подржавајући независне новинаре и младе активисте, као и промовишући евроатлантске интеграције.

Један од прималаца грантова, Центар за евроатлантске студије, требало је да пронађе „канале утицаја“ Русије и Кине, а потом да о томе обавести српске и стране политичаре.

Како је приметио политолог Владимир Оленченко, САД сматрају да је потребно утицати на државе које имају историјску везу са Русијом.Уравнотежен приступ

У међувремену, Београд води уравнотежену спољну политику и развија односе и са Западом и са Русијом. Према речима шефа српског министарства спољних послова Ивице Дачића, земља тежи да се придружи Европској унији, али истовремено жели да одржи партнерство са Москвом.

„Наш стратешки курс је да постанемо чланица Европске уније. То је потпуно природно и логично, јер државе ЕУ чине готово две трећине наше укупне трговине, највеће инвестиције долазе из ЕУ, а географски и културно припадамо овој регији … Међутим, верујемо да наш стратешки курс не сме бити штетан по сарадњу са другима, посебно са Русијом, која је наш традиционални пријатељ и партнер“, рекао је он у интервјуу за ТАСС.

Председник Србије Александар Вучић такође је више пута изјавио важност билатералних контаката са Русијом. Почетком децембра, током састанка са руским председником Владимиром Путином у Сочију, поново је изразио захвалност на подршци Србији.

„Још једном, хтео бих да Вам искажем велику захвалност за сталну подршку Србији у очувању територијалног интегритета, независности и суверенитета, те Вашу подршку на међународном нивоу“, рекао је Вучић.

Путин је са своје стране током разговора приметио да земље активно сарађују како у политичкој сфери, тако и у области безбедности и економије.

Подсетимо да Руска Федерација и Србија имају заједничке енергетске пројекте, а гасовод „Турски ток“ ће проћи кроз територију Србије.

Земље такође повећавају трговину. Од јануара до септембра 2019. године, овај показатељ порастао је за више од 9% у односу на исти показатељ претходне године.

Такође се развија и одбрамбена сарадња. Раније је Русија пребацила у Србију, у оквиру војно-техничке помоћи, авионе МиГ-29, хеликоптере Ми-17, као и оклопна возила БРДМ-2, а две земље такође редовно изводе заједничке војне вежбе.

Према експертима са којима је разговарао РТ, Београд одржава пријатељске односе са Москвом, али међутим, ово приближавање две земље не одговара Вашингтону.

„У САД-у су уверени да ће моћи ослабити Русију њеним удаљавањем од партнера. Према томе, Србија није крајњи циљ, већ само инструмент“, закључио је Владимир Оленченко.

(Vostok.rs)

KOMENTARI13 коментара

 1. Djoka Brica says:

  Izdajnici SNS-a i AV omogucavaju dalje rushenje jedine nam Sv.Srbije!

  • Cia snajka, cia! says:

   "...Nekadašnji direktor Svetskog servisa BBC-a Piter Horoks i izvršni direktor ENEX-a Adrijan Vels su se pridružili vodećoj informativnoj platformi u jugoistočnoj Evropi. Oni su postali deo nezavisnog uređivačkog borda u kojem će imati savetodavnu ulogu. N1 sa sedištem u Luksemburgu i produkcionim centrima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu emituje vesti 24 časa dnevno, a gledaoci imaju priliku da vesti prate na portalu i to na domaćem i engleskom jeziku..."

 2. persida says:

  Nove generacije sorosoida vec cekaju u redu, prodace i majku rodjenu za koju kintu.

 3. Slobodanka says:

  Investicioni fond?! Naziv je neispravan jer to nije ulaganje u proizvodnju ili u proizvodne usluge (u bazu društva) nego u društvenu nadogradnju. Kakve investicije su Srbiji sada najpotrebnije? Investicije koje bi ojačale našuu proizvodnju i proizvodne usluge a time bi se povećala zaposlenost, smanjio bi se uvoz i/ili povećao izvoz. ... Svojevremeno Marks je društvo podelio na dve velike grupe: društvenu bazu i društvenu nadgradnju. Pod društvenom bazom, on je podrazumevao način proizvodnje materijalnog života, ovaj način proizvodnje materijalnog života je sastavljen od proizvodnih snaga i produkcionih odnosa. Produkcioni odnosi su determinisani (odredjeni) samim vlasničkim odnosima, a u te odnose proizvodnje ljudi stupaju nužno, nezavisno od svoje volje. Onaj ko je vlasnik sredstava za proizvodnju, u materijalnoj proizvodnji i reprodukciji života, on je vladajući subjekt društva, države, prava, te je svest tih vlasnika, vladajuća svest date epohe. Pod društvenom nadgradnjom, Marks je podrazumevao državnu, pravnu, političku sferu, kao i oblike društvene svesti. Dakle, mediji predstavljaju društvenu nadogradnju a ne bazu društva. Ulaganja u medije nisu investicije u pravom i zdravom smislu te reči. ... ZAKLJUČAK: zapadni kapitalisti-imperijalisti su odlično prostudirali i Marksovu političku ekonomiju sa ciljem da nas što bolje opljačkaju. Ma sve su oni proučili što im obezbedjuje bogaćenje, uključujući i prevare i pljačku. Ili su nam sankcijama i bombardovanjem uništili fabrike tj. sredstva za proizvodnju ili su ih tokom privatizacije oteli od nas, te oni kod nas diktiraju NERAZVIJENU proizvodnju. A sada bi da direktno kontrolišu i svest opljačkanih i osiromašenih robova putem njihovih medija. Iz njihovog ugla gledano - to jeste investicija koja čuva njihove pljačkaške tekovine.

  • Slobodanka says:

   Oni ne nameravaju ovde da stvore razvijenu proizvodnju koja bi povećala zaposlenost, nego očigledno da imaju nameru da rasele našu državu. A naprdnjačka vlast nam prodaje lažne nade kako će ti isti moćni lažljivi stranci ojačati našu proizvodnju i povećati zaposlenost.

 4. milorad2 says:

  da mogu oni da stvaraju medije ali je problem u tome što ne mogu više da spreče NEPOVERENJE i SUMNJIČAVOST.Nesrećni samoupravljači bivše SFRJ su bil idržani u tami i neznanju partijske mašine i bilo ih je lako prevesti žedne preko vode,ali sada posle svih laži koje su ovde proigravane više NIKO NIŠTA NIKOME ne veruje na "dodjem ti":)To znači da će se SVE proveravati a "Radio Mileva Inc." je nepotkupljiva i neuništiva.Čaki da preko toga pokušaju propagandu i sa zapada i sa istoka neće uspeti jer je zaista potrebno veliko umeće da se našteluje radio mileva a toliki napor za jednu vest koja bi i prošla se ne isplati:)Rusi su pametni i ne pokupavaju propagandu ovde sem što uzdižu snagu i veličinu rusije, ali se ne trpaju u naše rasudjivanje o rusiji ili NATO niti pokušavaju da daju savete šta da radimo dok VoA recimo predstavlja pišijadu od propagande, kad ih čitam ponekad se tresem od smeha šta oni pokušavaju da mi prodaju.Jer nemojte se zavaravati , informacija i porpaganda su ROBA isto kao i svaka druga roba.Jedini problem sa takvom robom je da NEMA GARANCIJE i garaqntnog roka:)Svako ko misli da ostane pri zdravom razumu i čiste svesti mora dobro da pretrkelja SVE izvore koji su dostupni i tu je i problem propagandnih magova.Naime da bi propaganda imala uspeh moraju SVI ostali zivori da se BLOKIRAJU a to ovde više nije moguće:)i svako ko bi tako nešto pokupo riziku8je zaista ozbiljnu POBUNU stanovništva.

 5. Nikanor says:

  Malo im je 18 NVO koje finansiraju da rovare protiv interesa sopstvene države, malo im je što su svi lokalni mediji stavljeni u službu njihove propagande, pored tzv. Javnih medijskih servisa, pa bi da osnuju medije u svakom selu koji će zagovarati "Zapadne vrednost" koje je Srbija debelo osetila preko svojih leđa, a glavni cilj im je naravno smanjenje ruskog uticaja na Srbiju. Smanjenje ruskog uticaja je na prvom mestu svake NVO. Investicioni Fond za podršku medijima u propagiranju "Zapadne demokratije" i "evroatlantske intergacije" (za neupućene uvlačenje Srbije u NATO) će se sprovesti preko Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID). To je onaj USAID koji neizostavno stoji na pultu iza kojeg nam slovo drži Ana Brnabić. Lepo istakoše druge dve najznačajnije VNO (ali i za svakog poznavaoca prilika u Srbji i najagresivnijih propagatora američke politike) CEAS (Centar za evroatlantske studije) čiji je direktor Jelena Milić. Centar za evroatlantske studije, trebalo je da pronađe „kanale uticaja“ Rusije i Kine, a potom da o tome obavesti srpske i strane političare. Jelena Milić je veoma čest gost na "nezavisnim medijima", a o ruskom uticaju je izrazila svoje mišljenje rečima:"Rusija postoji, nažalost". I osiromašeni uranijum za nju nije otrovan, pa me čudi kako ga ne reklamira kao Eurokrem. I naravno širenje "demokratije" će sprovoditi pored "nezavisnih medija" i preko "mladih aktivista". Mladi aktivisti su oni sa nazivom "Organiozacija mladih za ljudska prava" koji ponosno ulicama Beograda uzvikuju "Kosovo je nezavisna država". Važno je da su im džepovi puni zelembaća, jer su gadljivi na dinare, posebno ako bi morali nešto raditi, kao naprimer poštari koji tegle torbe teške i po 30 kg za šta primaju platu od 300 evra, pa su stupili u štrajk, a Boga mi mnogi i suspendovani s posla ili dobili otkaze. Članovi NVO ne moraju da se sekiraju za otkaz jer im je poslodavac veoma izdašan, a od radnog alata treba im samo prospekt i olovka. Takvima otkaz mogu dati samo Viktor Orban i Vladimir Putin, jer ne dozvoljavaju da im neko rovari protiv države.

 6. krojač says:

  Neka, nemojte da se trošite. Štedite pare trebaće vam za plaćanje ratne štete Srbiji.

 7. Goran says:

  Kakav crni investicioni fond, nameravaju da finansiraju antisprsku propagandu to je u pitanju! U isto vreme se nadaju preuzimanju RTS-a cime bi troskove antisrpske propagande prebacili na gradjane Srbije! Ne u nato, ne eu!

 8. Branimir says:

  He,he...ZGAZICEMO tu njihovu pro-NATO-NAZI propagandu u Srbiji...

 9. test01 says:

  Jacanje zapadne PROPAGANDE u Srbiji nema veze sa investicionim fondom nego bas obrnuto, dalje ispiranje mozga nesretnika u toj banana drzavi. Pored rezimske propagande sa da jos i ovo... crna Srbijo...

 10. Nikanor says:

  Pa režim i svira po taktu Nevladinih organizacija, odnosno sprovodi njihovu politiku. Samo je pogrešno ove u Srbiji nazivati Nevladine, obzirom da ih, pored ovih dobrotvora sa zapada, finansiraju i građani Srbije, dodelom sredstava iz budžeta. Što bi stručnjaci za prodaju magle trošili devize kad imaju dodatnu zaradu u dinarima. Tu smo mi penzioneri da im pomognemao da nam ispiraju mozak, jer je "velikom reformatoru" prvi reformski potez bio zavlačenje ruke u penzionerski džep. Saglasnost za to nije tražio ni od koga, a onaj izlapitis iz dinastije Krkobabić predstavlja samog sebe, obzirom da ga nikad niko nije izabrao za predsednika PUPS-a. Što se čovek bakće politikom pored imovine vredne dva miliona evra to mi nikad neće biti jasno. Gladnije oči od usta.

 11. petrovgrad says:

  Pa to su nase pare iznete iz zemlje posle 2000-te sada ih peru. Kakvi crni Amerikanci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u