АМЕРИKА СВЕ СЛАБИЈА, РУСИЈА СВЕ ЈАЧА! Потез који је подигао Русе и ДОТУKАО АМЕРИЧKУ KОАЛИЦИЈУ

AMERIKA SVE SLABIJA, RUSIJA SVE JAČA! Potez koji je podigao Ruse i DOTUKAO AMERIČKU KOALICIJU

19 avgusta 2019

Prvi put za osam godina Rusija bi mogla da prestigne Saudijsku Arabiju i izbije na četvrto mesto zemalja sa najvećim rezervama stranog novca, plemenitih metala i ostalih hartija od vrednosti, procenjuje jedna medijska kompanija.

Dodaje se da će ruske zlatne i devizne rezerve nadmašiće rezerve Saudijske Arabije. Tako će Moskva „preskočiti“ Rijad na međunarodnoj rang-listi, a ispred nje će i dalje biti Švajcarska (3), Japan (2) i Kina (1).

Stabilno rastuće zalihe verovatno će omogućiti Rusiji pojačan uticaj u okviru OPEK-a i stabilizovati njenu nacionalnu valutu rublju, čak i u slučaju pada cena nafte.Slaba potražnja nafte

Procenu su dali analitičari, koji su zaključili da su ruske međunarodne rezerve porasle za 45 odsto u poslednje četiri godine, dok je prema podacima koje je objavila Centralna banka Rusije, ta cifra iznosila otprilike 520 milijardi dolara krajem jula.

Tokom istog četvorogodišnjeg perioda, zalihe saudijskog zlata i deviza smanjile su se za četvrtinu, sa 700 milijardi dolara u aprilu 2015. na 527 milijardi u junu 2019. godine, čime je smanjena velika razlika između Moskve i Rijada.

Zanimljivo je da obe ekonomije zavise od izvoza ugljovodonika, a situacija na naftnom tržištu sve je neizvesnija.

Agencija je ocenila da su tekući trgovinski ratovi, koji su već prouzrokovali kolaps transportne industrije širom sveta, glavni razlog za veoma slabu potražnju za gorivom. Nerešeni trgovinski spor između Kine i Sjedinjenih Američkih Država i uvođenje novih američkih carina na kinesku robu u septembru samo će pogoršati postojeći trend, gurajući potražnju za transportnim gorivom i cene nafte u dalji pad.

Ako se događaji budu odvijali na taj način, Saudijska Arabija će morati da troši novac iz svojih rezervi, dok je u Rusiji situacija drugačija.

Pad vrednosti američkih hartija od vrednosti

U proteklih nekoliko godina, Rusija je konstantno nagomilavala zlato, čime je postala najveći svetski kupac plemenitog žutog metala u prvoj četvrtini 2019. godine, istovremeno drastično smanjujući svoje vlasništvo nad američkim državnim hartijama od vrednosti u okviru takozvane akcije dedolarizacije (od 160 milijardi dolara početkom 2013. na 10,8 milijardi dolara u junu 2019. godine).

Saudijska Arabija drži više od 170 milijardi u američkim državnim hartijama od vrednosti, ali su njene zlatne rezerve iznosile svega 0,08 odsto od juna, dok je udeo plemenitih metala u rezervama Banke Rusije skočio sa 3,5 na 18,6 odsto tokom petogodišnjeg perioda.

U međuvremenu je dobit američkih državnih hartija od vrednosti prošle nedelje opao na rekordno niske vrednosti – manje od dva odsto godišnje. Zlato obara dugoročne rekorde, pošto je cena za jednu uncu (30 grama) porasla sa 1.280 dolara početkom juna na 1.530 dolara prošlog petka.

Očekuje se da će cena tog plemenitog metala i dalje rasti usled sve većih zabrinutosti investitora zbog nadolazeće globalne krize ili takozvanog „zida zabrinutosti“, koji uključuje trgovinske ratove, „bregzit“, političku krizu u Venecueli, proteste u Hongkongu, eskalaciju tenzija u Iranu, obnovljeni sukob između Indije i Pakistana zbog sporne regije Kašmira…Nagomilavanje uticaja?

Sa „zidom zabrinutosti“ na vidiku, investitori ne žele da rizikuju, što im ne ostavlja druge mogućnosti nego da novac prebace sa zaliha na zlato, što će podstaći potražnju za tim plemenitim metalom i prouzrokovati skok njegove cene. Analitičari švajcarske banke veruju da će u naredna tri meseca zlato poskupeti na 1.575 dolara za uncu.

Nakon toga će vrednost ruskih zlatnih rezervi porasti, što praktično garantuje četvrto mesto na međunarodnoj rang-listi.

– OPEK više ne može da ignoriše Rusiju zbog njenog značaja kao izvoznika nafte i njene ekonomije. Rusi će nastaviti da rade samo onoliko koliko je dovoljno da sarađuju sa Saudijcima u proizvodnji nafte – prenosi Blumberg reči Eline Ribakove, zamenice glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne finansije u Vašingtonu.

Osim što će dobiti više uticaja u okviru OPEK-a, rastuće međunarodne rezerve Rusije garantovaće stabilnost rublje bez obzira na kolebanja svetskih cena nafte.

(Bloomberg)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    još su daleko rusi od amerike po mnogim parametrima, ali baš daleko.Medjutim zaista brzo napreduju, i ako ovako nastave za jedno 20 god. s obzirom na rasulo i opadanje amerike biće blizu.Tu se u stvari vidi sav malgni mentalitet krupnog kapitala u americi i surova ljudožderska narav tog društva,uništi i rasturi SVAKOGA ko može d im ugrozi primat makar čak to bilo hipotetično.Ta suluda pohlepa će im i doći glave definitivno.Rusi i kinezi drugačije rade i to amerikance ubija u pojam a rat je veoma opasna opcija ut om slučaju, mada suicidnos tog društva i opsednutost smrću ne treba potcenjivati.Sposobni su oni za mnogo nepredvidljivih i sumanutih poteza.Celokupn svetksa ekonomija je sad izašla iz okvira EKONOMIJE i sve zavisi od politike i armije a to je loš znak,svaki put kaa se tak onešto dešavalo veliki ratovi su izbijali.

  2. doktrina soka says:

    Zv kao da ce mir trajati 1000g,a pripremi se kao da ce rat pocet sutra,tako rade Rusi i Kinezi,kao i onaj raketas iz S.KOREJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *