АМЕРИКА ТОТАЛНО ЗБУЊЕНА: Уједињени Арапски Емирати уз Русију – Споразум са Москвом о одбрани и трговини

AMERIKA TOTALNO ZBUNJENA: Ujedinjeni Arapski Emirati uz Rusiju – Sporazum sa Moskvom o odbrani i trgovini

18 maja 2023

Emiratski predsednik Mohamed bih Zajed al Najhan prethodnih godina oajčao je odnose svoje zemlje sa Kinom i Rusijom, dok su odnosi UAE i Amerike u krizi.

Ujedinjeni Arapski Emirati su prošle godine postali centar za ruski kapital, a ta zemlja je uprkos protestima iz Vašingtona smanjila proizvodnju nafte i tako pomogla Rusiji, piše „Volstrit džornal“.Emiratski predsednik šeik Mohamed bin Zajed al Najhan sada je pozvan u Vašington, gde se očekuje da će SAD i UAE postići sporazum o odbrani i trgovini, nakon što su se zajednički obavezali da će uložiti 100 milijardi dolara u čiste izvore energije.

Emirati, ipak, u isto vreme produbljuju odnose sa Rusijom i Kinom, koje Amerika smatra rivalima, piše njujorški list.

Šeik Muhamed bin Zajed, poznatiji kao Em-Bi-Zi (MBZ), i Emirati izašli su kao pobednik geopolitičkog nadmetanja između Zapada, Rusije i Kine, ali ne bez određenih troškova. Strategija „prijateljstva sa svima“ stavila je odnose Abu Dabija sa svojim tradicionalnim saveznikom Vašingtonom na test.

Bliski saradnici šeika Mohameda tvrde da on ne smatra da bliski odnosi Emirata sa SAD sprečavaju njegovu zemlju da iste razvija i sa Rusijom i Kinom. Umesto toga, on veruje da ti odnosi Vašingtonu mogu da budu od pomoći.

„Mi ne želimo da nas definiše rivalstvo velikih sila“, rekao je seikov spoljnopolitički savetnik Anvar Gargaš.

Šeik Mohamed se, na primer, prošlog oktobra tokom posete Sankt Peterburgu i sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom založio za razmenu zatvorenika koja bi uključivala američku košarkašicu Britni Grajner i ponudio svoju pomoć, tvrde zvaničnici upoznati sa detaljima sastanka.

Osam nedelja kasnije, Grajnerova je zamenjena za ruskog biznismena Viktora Buta, koji je bio uhapšen i osuđen u Americi zbog trgovine oružjem.

Američki zvaničnici su ipak upozorili emiratskog lidera da bi isuviše bliska saradnja – vojna i obaveštajna – sa Rusijom i Kinom mogla da ugrozi saradnju sa SAD.

Zvaničnici su rekli da se Šeik Mohamed poslednjih meseci konsultovao sa Amerikancima u vezi sa Kinom i Rusijom, kao i da se odnosi sa UAE u SAD popravljaju, navodi „Volstrit džornal“.

Pre nego što je posetio Rusiju, na primer, MBZ je razgovarao sa zvaničnima iz Amerike i Ujedinjenih nacija, a nakon sastanka sa Putinom čuo se i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan pohvalio je Emiraćane zbog njihovih napora da deeskaliraj sukobe na prostoru Bliskog istoka.

Vašington na Abu Dabi gleda kao na partnera u borbi protiv terorizma i pokušajima da stabilizuje globalno tržište energenata. UAE su 2020. godine bili jedna od država koja je normalizovala odnose sa Izraelom, ključnim američkim saveznim u regionu.

Emirati produbljuju saradnju sa Rusijom i Kinom

Bin Zajed je, ipak, poslednjih godina izgradio bliske odnose i sa Rusijom i Kinom, zbog čega se našao na udaru kritika iz Vašingtona.

Izgradnja navodne tajne kineske vojne baze nedaleko od Abu Dabija uzdrmala je odnose Emirata i Amerike krajem 2021. godine. Američki zvaničnici su tvrdili da je šeik usled pritisaka iz Vašingtona obustavio projekat, dok su UAE tvrdili da je u pitanju najobičnija komercijalna luka.

Odnosi sa Kinom ugrozili su prodaju američkih lovaca F-35 Emiratima, dok su se Amerikanci pobunili i protiv toga što je Abu Dabi angažovao kineski „Huavej“ da izgradi 5G infrastrukturu u toj zemlji.

UAE su u poslednjih sedam meseci dva puta u koordinaciji sa Rusijom i drugim proizvođačima smanjili proizvodnju nafte, ignorišući kritike iz Vašingtona. SAD su Emirate kritikovali i zbog toga što navodno podržavaju Rusiji u zaobilaženju sankcija, zbog čega su se pojedine firme iz te zemlje našle na listi sankcija.

Visoke cene nafte i dolazak ruskog kapitala potpomogli su ekonomski rast u UAE. Kako navodi „Volstrit džornal“, Mohamed bin Zajed je nezavisnu spoljnu politiku razvio nakon što je uvideo koliko je su je američka politika nestabilna tokom poslednje četiri predsedničke administracije.„Ton u odnosima se promenio. Više nije reč o odnosu u kom Vašington pozove Abu Dabi, kaže im šta da rade i oni to momentalno učine“, rekla je saradnica Međunarodne krizne grupe Dina Esfandijari, prenosi „Volstrit džornal“.

„Drugu stranu toga predstavlja činjenica da UAE neće dobiti sve što traže od Amerike, zato što nisu učinili ono što su Amerikanci želeli“, dodala je ona.

Emirati tvrde da su izgubili poverenje u Ameriku nakon napada na saudijska naftna polja i tankere u Persijskom zalivu tokom 2019. godine, za koje su optužili Iran. Pre toga, kritikovali su Obaminu administraciju zbog tajnih pregovora sa Iranom koji su doveli do nuklearnog sporazuma 2015. godine, kom su se UAE protivili.

Oni su kritikovali i odgovor Vašintona na napad dronom na Abu Dabi koji su sproveli jemenski Huti početkom 2022. godine.

Emirati su svoje bogatstvo izgradili ne samo zbog prodaje nafte, već i kao regionalni finansijski, logistički i turistički centar, zbog čega im je bezbednost i stabilnost od ogromnog značaja.

„Čitav model je zasnovan na bezbednosti, sigurnosti i stabilnosti za ljude, protok dobara i roba“, rekla je ambasadora UAE u Njujorku Lana Nusijabeh za „Volstrit džornal“.

Predsednik Bajden, ipak, nije ni pozvao svog emiratskog kolegu nakon napada na Abu Dabi.

Kada je nekoliko nedelja kasnije jedan američki oficir posetio Abu Dabi, MBZ je odbio da se sastane sa njim, a slično je prošao i sam Bajden kada ga je pozvao da bi razgovarali o Ukrajini.

Odnosi SAD i UAE blago su se popravili nakon toga, ali su u dalje znatno lošiji nego pre nekoliko godina. Ministar za industrijsku i klimatsku politiku u vladi UAE Sultan al Džaber rekao je da Emirati žele da razvijaju svoje odnose sa SAD, ali ne po cenu odnosa sa drugim zemljama.

„Tako je sa SAD, Indijom, Evropom, Rusijom, Kinom“, dodao je on.

Odnosi sa Kinom produbljeni su tokom pandemije korona virusa, a trgovina između te dve zemlje danas prelazi 70 milijardi dolara godišnje. Ona nije ograničena samo na naftu, već i na finansijski i tehnološki sektor.

Interesi UAE takođe su sve bliži interesima Rusije, navodi list.

Abu Dabi je odbio da podrži rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u kojoj se osuđuje ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Emiratski investicioni fondovi su uložili milijarde dolara u Rusiju, a šeik Mohamed je izgradio lične veze sa predsednikom Putinom, sa kojim se redovno sastajao u poslednje dve decenije.

Šeik Mohamed je „bio veoma, veoma strpljiv u izgradnji ovog odnosa sa Rusijom“, rekao je Gargaš.

(RT)

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Ameri su se mnogo umislili,misle, da je ceo svet spreman,da crkne, ako se njima ćefne! Nisu oni to uradili, da bi pomogli Rusiji,nego gledaju na sebe!Ćega su se pa Ameri odrekli, da bi naudili Rusiji, samo traže to od drugih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *