Amerika traži izgovor za rat

Amerika traži izgovor za rat

4 avgusta 2013

rohaniNovi predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da SAD traže izgovor za sukob sa Iranom oko nuklearnog programa Teherana.

Kako je kasno sinoć javila iranska državna televizija, Rohani je to rekao tokom sastanka sa zvaničnikom Severne Koreje Kim Jong Namom, koji će danas prisustvovati zvaničnoj inauguraciji novog iranskog predsednika.

„Smatramo da SAD i Zapadnjaci traže izgovor za sukob sa zemljama koje ne smatraju prijateljskim“, kazao je Rohani, prenela je agencija AP.

Rohani (64) je u subotu preuzeo dužnost predsednika Irana od Mohameda Ahmadinedžada, pošto ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio za čelnika države na ceremoniji u Teheranu. On će kasnije tokom dana položiti zakletvu u iranskom parlamentu. U jučerašnjem govoru Rohani se zarekao da će raditi na podizanju međunarodnih sankcija nametnutih Teheranu zbog iranskih kontroverznih nuklearnih ambicija.

Rohani, koji je nenadano pobedio na junskim predsedničkim izborima, bivši je iranski pregovarač u pregovorima o teheranskom nuklearnom programu i bio je islamski aktivista pre revolucije 1979.

Njega podržava iranski reformski pokret koji hoće da novi predsednik sprovede stvarne promene – uključujući oslobađanje političkih zatvorenika i ukidanje međunarodnih sankcija koje su uništile privredu zemlje. Ali on neće biti glavni u donošenju odluka, jer u Iranu poslednju reč ima vrhovni verski vođa, a ne predsednik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *