АМЕРИКА У ПАНИЦИ: Пола света жели С-400!

AMERIKA U PANICI: Pola sveta želi S-400!

22 decembra 2015

S-400 667Da od Rusa kupi protivavionski raketni sistem S-400 interesuju se već i druge zemlje – piše KONTRA MAGAZIN RT (https://russian.rt.com/inotv/2015-12-21/Contra-Magazin-Visokij-spros-na). U Vašingtonu to prate s osećanjeem teške zabrinutosti, piše autor članka, Marko Majer. I pri samoj pomisli na to da bi kupola ruske protiv-avionske odbrane (PVO) mogla da prekrije celu Aziju, u Pentagonu zavlada užas.

Nije Peking još ni uspeo da zaključi s Moskvom ugovor u vrednosti 3 milijarde dolara o isporuci raketnog sistema PVO S-400 „TRIJUMF“, a već su se i u Indiji zainteresovali o mogućnosti kupovine ovog super-efektivnog odbrambenog oružja – piše KONTRA MAGAZIN. U Vašingtonu se tome nedvosmisleno protive a američke političare od toga obuzima groznica, primećuje autor članka, Marko Majer. Oni se boje da bi u slučaju rata SAD i njihovi saveznici mogli zbog toga da pretrpe ogromne gubitke.

Prethodna verzija sistema PVO – S300, već se nalazi u naoružanju mnogih zemalja, kao što su, na primer, Egipat, Indija, Venecuela i Severna Koreja, piše list. Najnoviju verziju tog sistema PVO za sad imaju samo Rusija i Kina, koja ju je dobila u okviru dogovora o saradnji u vojnoj oblasti. Međutim, Rusija ne može da ostavi po strani ni druge svoje dobre saveznike i partnere – a to naročito ako SAD i NATO budu povećavali svoje neprijateljstvo, piše autor.

Ukoliko bude stvorena mreža PVO, koja će obuhvatiti celu Aziju, Amerika i njeni saveznici neće biti u stanju da u tome regionu nanose avio-udare koristeći obične avione lovce, bespilotne letilice i rakete – objašnjava magazin. Osim toga, ukoliko kupe S-400, Iran i Indija stiču mogućnost da drže pod kontrolom i veći deo vazdušnog prostranstva nad Pakistanom i Avganistanom, a u Pentagonu i od same pomisli na to zavlada užas – objašnjava Majer.


Dalje se citiraju komentari čitalaca KONTRA MAGAZINA:

Ctzn br. 5 piše: Pitanje je da li ća današnji dobri saveznici i partneri Rusije i ostati takvi za 30 godina. Ukoliko Kina počne da se širi, nije isključeno da će pre ili kasnije između Kine i RF doći do „nesuglasica“. Kinezi su već izjavljivali svoje pretenzije na delove Antarktika. Iako, po principu „posle mene potop“, ono što će možda biti za 30-40-50 godina i ne mora sada da nas brine. A i takve stvari potrebno je odrađivati u tajnosti – da Jenkiji ništa ne saznaju…

Analutiker – u odgovoru na komentar Ctzna br. 5 piše: Da li će (Rusija i Kina) ostati partneri ili ne, to nema nikakvog značaja. Kad se stvara takav sistem, on se uvek pravi tako da ga bude moguće kontrolisati, čak i kad ga prodaš drugome. Jedino što nervira Amere je to što nisu oni zaključili taj posao.

Kation2 piše: A što se Ameri toliko boje odbrambenog oružja?!? Ono je opasno samo za onog ko želi da napadne, a Ameri (kako oni i sami stalno ističu) – oni su miroljubivi… Ali, izgleda da značenje te reči svako shvata drugačije…

Lup u odgovoru na mišljenje Kationa2 piše: Postoji logično objašnjenje nelogične politike SAD. Zašto se oni boje odbrambenog oružja koje se nalazi u drugoj državi? Pa, niko normalan ne boji se pištolja u zlatari – osim ako ne namerasa da pokuša tu zlataru da opljačka.

(Marko Majer, KONTRA MAGAZIN / prevod: Vaseljenska TV)

KOMENTARI6 komentara

 1. Alojzije Stepinac says:

  Rijetko tendenciozan i neprofesionalno napisan članak. Gle kakve izraze i konstrukcije koristi autor: 1) počnimo od naslova koji je čisto senzacionalistički - "Amerika u panici". Ma da, eno već raste cijena nuklearnih skloništa, tv snimke su pune užasnutih ljudi koji čupaju kose od groze, stojeći u nevjerici, a Pentagon se već preselio kat niže u suterenske prostorije. Mislim ono, teška lakrdija od naslova. 2) "U Vašingtonu... s osećanjeem teške zabrinutosti" - Je, eno autor osobno bio u Washingtonu i vidio članove američke demonstracije kako nervozno šetaju po hodnicima Bijele kuće i Kongresa i pozdravljaju jedni druge s "Teško sam zabrinut. A ti?" - pita prvi. "Ma ja ti nisam mogao spvati cijelu noć od brige." - odgovara mu drugi. Da, svakako. hehehehe 3) "...u Pentagonu zavlada užas..." - ma naravno. Evo pustili su njihov kolektivni vrisak užasa na CNN-u i FOX Newsu. Još primjera autorovih bajkovitih snoviđenja: 4) "...američke političare od toga obuzima groznica..." - da nije epidemija prehlade u điru. :-D 5) "...u Pentagonu i od same pomisli na to zavlada užas..." - valjda su pročitali gornji članak. hahaha

 2. Alojzije Stepinac says:

  demonstracije = administracije

 3. spira says:

  Zločinac šta si zapenio kao sanitar. Ko je tebe šta pitao. Opet ste na suprotnoj strani . Ali znaj treći put neće imati ko da te spasava. Ovog puta ste konačno prduli u čabar.

 4. miroslav says:

  Pa oruzje svake vrste sluzi za prodaju.Ko nema nameru da ne napada on ce da kupi S-400,a ko nema nije zabrinut nego smislja kako da izbegne gubitke.Mi koji nemamo nista najvise brinemo.

 5. KOSTA says:

  “Ja neću da menjam Vladu u Srbiji. Kad pogledam sve pozitivno šta su uradile Dačićeva i Vučićeva Vlada i predsednik Nikolić, mi sve to podržavamo – kretanje ka EU, ekonomske reforme, dijalog sa Prištinom. Nema smisla, zašto bi mi sad obarali vladu. Možete da štampate šta god hoćete, ali to ne znači da je sve što pročitate u novinama tačno”, rekao je Kirbi. Cemu izbori u Srbiji. Ambasador SAD postavlja i smenjuje vladu Srbije, a mi kao nesto glasamo ili ti biramo. STRASNO

 6. darko says:

  MISLIM DA JE ZAMKA TRUMPA TA DA STVORI PAKT S RUSIJOM EKONOMSKI I VOJNI PROTIV KINE KAD KINU SRUSI EKONOMSKI UNISTITI CE I RUSIJU I TAKO CE SE NOVI SVETSKI POREDAK OSTVARITI BEZ RATA EKONOMIJOM I LUKAVSTVOM AKO RUSI NE VIDE IGRU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *