AMERIKA U PROBLEMU – Indija stala na stranu Rusije

AMERIKA U PROBLEMU – Indija stala na stranu Rusije

31 marta 2014

0312-India-Russia_full_600Podrška Indije Rusiji tokom krimske krize bi trebalo da bude poziv za buđenje Vašingtonu.

U osvit intervencije Vladimira Putina u Krimu, jedan deo međunarodne zajednice je izrazio zabrunutost. Dok su SAD i države člance EU bile najenergičnije u osudi postupaka Rusije, države poput Kine i Irana su bile uzdržane. Rusiju su direktno podržavale zemlje za koje je to moglo da se predvidi: Kuba, Venecuela i Sirija na primer.  I vrlo neočekivano Indija.

Podrška koju je Indija pružila za legitimne interese Rusije u Krimu, predstavljaju ozbiljan udarac američkoj politici otvaranja prema Indiji. Kao najveća demokratija na svetu, sa rastućom kapitalističkom ekonomijom i sve moćnijom vojskom, na Indiju se gledalo kao na protivtežu jačanju Kine. Na duge staze, odgovor Indije na krimsku krizu će biti zapamćen kao jedna od najbitnijih stavki. Savezništva koje će Indija napraviti u budućem multipolarnom svetu će imati ogromne posledice.

Podrška Indije Putinu je podsećanje da Zapad ne treba da uzme prijateljstvo Indije zdravo za gotovo. Naravno Indija je napravila neophodno okretanje Zapadu uoči kolapsa Sovjetskog Saveza. Indija je liberalizovala ekonomiju i postala je strateški partner Zapadu u mnogim oblastima. Usred razgovora o obnovi Hladnog rata u Evropi, zaboravljeno je da se hladno ratovski međunarodni odnosi nikada nisu prekinuli. U ovom slučaju, indijsko-ruski odnosi ostaju jedan od najbitnijih geostrateških interesa Indije.

Godine posle kolapsa Sovjetskog saveza su obeležene pokušajem SAD da zaustavi nuklearni program Indije. Posle 11. septembra, pažnja SAD je bila usmerena na odnose sa Indijom uz zadržavanje partnerskog statusa sa Pakistanom. Moskva još uživa mnogo poverenja u zvaničnom Nju Delhiju.

Indija i Rusija održavaju intenzivnu saradnju na političkom, vojnom i ekonomskom planu. Njihova trgovina je u rangu trgovine sa SAD, a indijske kompanije su imale velika ulaganja u Ruske energetske firme i projekte u zalivu Bengala. Dodatno, obe zemlje razvijaju severni trgovinski put od Rusije do Arapskog mora, koji će povećati ruski udeo u trgovini regiona Indijskog okeana.

Rusija i dalje obezbeđuje indijskoj vojsci više od 70 posto oružanih sistema i naoružanja, zajedno razvijaju sisteme odbrane, avione lovce  i transportne letelice. Rusija je jedina zemlja na svetu koja ima redovne godišnje sastanke ministara odbrane sa Indijom. Postoji međusobna saradnja u razvoji svemirskih programa i bilateralni nuklerni sporazum u vrednosti od desetine milijardi dolara. Tako snažni i razvijeni odnosi komplikuju perspektivu saradnje Indije sa Vašingtonom.

Posle odlaska Bušove administracije, na Indiju se gledalo kao uspeh njegovog predsedništva. Ekonomski odnosu su se poboljšali, diplomatske veze postale jačem, a potpisan je nuklearni ugovor. Sve je ukazivalo na to da će Indija postati strateški američki saveznik. Istorijski loši odnosi sa Kinom bi držali Indiju daleko od kineske orbite. Indija bi mogla tu da bude od koristi Americi u opkoljavanju Kine.

Međutim Indija nikada nije zaboravile svoje hladno ratovske prijatelje i indijski narod je uvek gajio sumnju prema Zapadnim silama i njihovom neokolonijalizmu. Američki političari su bili naivni misleći da će ekonomski rast, intenzivirana trgovina i nukelarni ugovor biti dovoljni da se Indija prebaci na američku stranu.

Putinova igra na Krimu je podsetila svet da Kina nije jedina rastuća svetska sila. Indija zauzima ključnu geostratešku poziciju između rastuće Kine, naftom bogatog Bliskog istoka i afričkih ekonomija u usponu. Posle najavljenih proširenja, indijska mornarica će da poseduje 150 brodova i više nosača aviona, tako će moći da blokira ključne tačke saobraćaja u Persijskom zalivu, moreuzu Malaka i Sueckom kanalu. Ekonomska predviđanja govore da će u ovom veku nadmašiti SAD po bruto društvenom proizvodu.

SAD sada najviše zabrinjava činjenica da je Indija u sporu oko Krima stala na stranu Rusije.

(THE DIPLOMAT, preveo Srbin.info – Teša Tešanović)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dejan says:

    Bravo za Istok. Ameri su zagrizli više nego što mogu da pojedu a oni jadni EU će samo da ispaštaju od uvlačanja u konflikt koji ih ameri uvlače. www.kavanali.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *