АМЕРИКА У ШОКУ: Кина и ЕУ потписале споразум

АМЕРИКА У ШОКУ: Кина и ЕУ потписале споразум

2 јануара 2021

Закључивањем инвестиционог споразума са Kином, Европа улази у сукоб са Сједињеним Државама. Бајденови помоћници су отворено захтевали да се Европљани консултују са њима пре потписивања документа.

Судећи по потписивању у среду више пута одложеног инвестиционог споразума између ЕУ и Kине, стране су успеле да превазиђу разлике. Сада ће економије ЕУ и Kине постати зависније.Kина је већ други највећи трговински партнер Европске уније и по овом показатељу је друга само након Сједињених Држава. Обим трговине између ЕУ и Kине процењује се на више од милијарду евра дневно.

Главно питање преговора о споразуму било је отварање кинеских тржишта за европске инвеститоре, као и решење низа важних проблема у сарадњи Европе и Kине – субвенције из Пекинга кинеским компанијама, што их доводи у привилегован положај; државна контрола над предузећима и присиљавање европских компанија да деле технологију.

Вероватно ће се након потписивања споразума за инвеститоре из Kине отворити сектор за производњу електричних возила, сектор телекомуникација и сектор приватних болница.

Преговори о инвестиционом споразуму почели су давно, још 2013. године. Међутим, у протекле две године дошло је до великих промена у политичкој позадини које су их успориле. Питање је, пре свега, подсећа Гардиан, однос кинеских власти према Ујгурима, што се на Западу сматра узнемирујућим, и ситуација са слободом говора у Хонг Kонгу.

Предстојећи споразум изазвао је излив великог и стварног гнева у новој администрацији у Сједињеним Државама, која ће почети са радом за три недеље. Дошло је до тачке да је будући помоћник Џое Бајдена за националну безбедност јавно захтевао да се Брисел обавезно консултује с њим пре потписивања папира.

Занимљиво је да Француска донекле дели забринутост нове администрације. Париз је захтевао јаснију изјаву у споразуму о забрани пекиншког присилног рада Ујгура, што Пекинг природно негира.

„Несхватљиво је да је Европска унија пожурила да потпише споразум о улагању са Kином неколико недеља пре инаугурације Бајдена и његове администрације, упркос чињеници да је пре тога неколико година понављао о потреби заједничке трансатлантске политике према НР Kини.

На састанку амбасадора ЕУ у понедељак, генерална директорка Европске комисије за трговину Сабине Веианд нагласила је да Брисел, упркос приговорима у САД, и даље планира да потпише споразум о улагању са Kином 2020. године. Иначе, и Берлин инсистира на овоме. Немци желе да споразум буде потписан током њиховог шестомесечног ротирајућег председавања Европском унијом, које истиче 31. децембра.

Доналд Трамп “финализира” свој председнички мандат на голф терену и наставља да понавља тврдње о лажним председничким изборима. Администрација Бајдена још је три недеље удаљена од посла. Чини се да је Брисел одлучио да су ови дани релативне „анархије“ у Вашингтону идеалан тренутак за јачање независног курса политике према НР Kини.

„Амбасадори ЕУ поздравили су најновији напредак у преговорима између Брисела и Пекинга“, рекао је један европски дипломата. „Ниједна делегација није навела ниједан разлог који би могао спречити потписивање споразума.Можда је само шеф пољског Министарства спољних послова Збигниев Рау позвао ЕУ да не жури и да се више саветује са Вашингтоном.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је јуче да је последњих дана постигнут велики напредак у преговорима и нагласио да ће споразум бити од користи за обе стране.

Уговор о улагању између ЕУ и НРK биће потписан на видеоконференцији између председника Европске комисије Урсуле фон дер Лејен, председника Европског савета Шарла Мишела и председника кине, Kси Ђинпинга. Тада ће документ ићи на ратификацију у Европски парламент. Kоји је, иначе, у недавној прошлости званично осудио употребу присилног рада у Kини.

Време ће показати да ли ће бити несугласица између извршне и законодавне гране уједињене Европе или не. Нема сумње да ће споразум о улагању ратификовати кинески парламент, Национални народни конгрес (НПЦ).

(Wебтрибуне.рс)

 

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Ameriku je pregazilo vreme, sporo misle i jos sporije reaguju, bas kao i Rusi. Kina je vec sada najjaca sila.

  2. I Love persida says:

    Е бре људи Кина је сила какве нема, први су измислили компас, барут, папир и први били прекоокеанска сила на путу свиле преко океана. Нема тога шта Кина не може а што је најбитније одликује је част, поштење, дата реч, уметност у трговини. Они су народ сви као један а има их преко милијарду. Библија говори да тамо где се већ само двоје сложе у нечему могу да направе велике ствари. Сарађивати са Кином је велика част. А што се амеркике тиче? Е, па Трамп је упозоравао ово, човек беше то наслутио, али Европи је ваљда дозлогрдило да ради са лицимерним переварантима попут американаца, обзиром да и они и те како користе кинеске услуге и фабрикате.

  3. petrovgrad says:

    Кина ће да поједе ЕУ за два доручка. Сила је то. Швајцарска прецизност у односу на њих је мала маца. Код њих нема расипништво, фалш, површност, аљкавост. Следећа ствар што је најбитнија, а која им гарантује успих у конкуренцији јесте скромност. Нема бахаћења. Све је подређено држави и партији. То се питање не поставља.На ту тему нема полемисања са Кинезима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u