АМЕРИКА У ШОКУ – ВОЈСКА У НЕВЕРИЦИ: Чим се спреме за Иран, Руси им непознатим оружјем искључе све системе! ПАНИКА У ЕВРОПИ

AMERIKA U ŠOKU – VOJSKA U NEVERICI: Čim se spreme za Iran, Rusi im nepoznatim oružjem isključe sve sisteme! PANIKA U EVROPI

2 januara 2020

Rusija koristi Bliski Istok kao poligon na kom testira kako da ometa američku elektroniku.

Ruske snage su kočile GPS sisteme na Bliskom Istoku. Operacija za elektronsko ratovanje mogla bi da utiče na američke snage koje se okupljaju u regionu pre potencijalnih napada na Iran.„Od prošlog proleća, piloti koji su leteli kroz Bliski Istok, tačnije oko Sirije, primetili su da su njihovi GPS sistemi pokazali pogrešnu lokaciju ili su u potpunosti prestali da rade“, preneo je Times of Israel krajem juna 2019. godine.

Signal koji narušava satelitsku navigaciju za avione koji lete kroz izraelski vazdušni prostor poslednjih nedelja potiče iz ruske vazdušne baze unutar Sirije, prema podacima koje je prikupio američki istraživač.

Čini se da ovo mešanje u GPS nije posebno usmereno na Izrael, već je jevrejska država verovatno kolateralna šteta u nameri Moskve da zaštiti svoje trupe od napada bespilotnog oružja i potvrdi svoju dominaciju u oblasti elektronskog ratovanja, rekao je profesor sa Univerziteta u Teksasu za Times of Israel.

Izraelski izvori “sve su uvereniji” da su tri sedmice remećenja GPS-a za civilne letove sporedni efekat ruskog ometanja u Siriji, prenosi Breaking Defense. “Moskva pokušava da se meša u oba zapadna aviona – uključujući F-22 i F-35 – i improvizovane terorističke bespilotne letelice”.

Američke vazduhoplovne snage su, počevši od aprila 2019. godine, rasporedile F-22 i F-35 u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, kao deo šireg sastava snaga, kako se Vašington sukobljava sa Teheranom, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD jednostrano povuku iz sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program.

Sada je situacija prepuna glasina, a izraelska vlada izbegava da da bilo kakvu zvaničnu izjavu i dalje istražuje druge izvore. Ali ako Rusija zaista slučajno kvari GPS prijateljske nacije, zašto se nije zaustavila?

Odgovor se možda krije u granicama ruskog elektronskog ratovanja, koje se – iako daleko moćnije od američkog- još uvek više oslanja na sirovu snagu nego na precizno ciljanje.

IFALPA i izraelska uprava aerodroma su krajem juna 2019. objavili da su mnogi letovi izgubili GPS satelitski signal tokom leta u ili iz aerodroma Ben Gurion u Izraelu. Prema IAA, nije bilo rizika za putnike. Pogođeni avion se jednostavno prebacio na rezervne sisteme.

“Intrigantno je da GPS na zemlji nije pogođen“, primećuju Breaking Defense. „Zbog toga je ometanje vazduhoplovnog GPS-a sumnjivo i još jedan znak da to nije običan propust, već neka vrsta elektronskog oružja. A Rusi su uložili velika sredstva u visokofrekventne sisteme koji šalju lažne GPS signale do 500 puta jače od stvarnih, vodeći civilne navigatore miljama u pogrešnom pravcu”.

Rusija je takođe poremetila GPS u Evropi.

“Kodirani GPS signali su prvi put otkriveni tokom većih NATO vežbi u Norveškoj krajem oktobra 2018.”, navode Defense News.

„Norveška odbrambena obaveštajna agencija saopštila je da je pratila izvor ometanja signala koji je dopirao iz ruske vojne baze na obližnjem, dobro utvrđenom Koljskom poluostrvu “.Krajem 2018. godine i Finska i Norveška su podnele žalbe Rusiji zbog remećenja. „Šefovi odbrane i civilnog vazduhoplovstva u Finskoj i Norveškoj upozorili su da ometanje GPS-a predstavlja ozbiljan rizik i za vojne i komercijalne avione koji koriste pogođeni vazdušni prostor na krajnjem severu“, napominje Defense News.

„Rusija je tražila dokaze. Dali smo im dokaz“, rekao je norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen. Dokaz se sastojao od merenja koja pokazuju da su signali ometani.

Rusija je rekla: „Hvala, mi ćemo se oglasiti kad to pregledaju naši stručnjaci“, dodaje ministar: “Imati takav odgovor iz Rusije je pozitivna stvar”.

On je nagoveštavao da je ometanje namerno. “Vežbali su vrlo blizu granice i znali su da će to uticati na područja na drugoj strani”, dodao je Jensen.

Vojska SAD-a planira da u Evropi testira GPS sisteme otporne na ometanja, kao potencijalni korak ka suzbijanju ruskog elektronskog ratovanja.

Nemačka je trebalo da dobije takav novi GPS sistem do kraja 2019. godine.

(Webtribune)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Americi iskljuciti struju, sto pre. Vreme da kauboji malo meditiraju.

 2. krojać says:

  Ahaaa, hoće to Ruje, hoće. Vole da se mešaju u američke ratove protiv slabijih više nego leba da jedu. Samo nisam baš razumeo ono o preciznosti, odnosno nepreciznosti ruskog oružja. Jel' oni to misle na onaj "kolibri" koji je onomad preputovao četvrtinu planete i tresnuo pravo u cilj? A nije trebalo pravo u cilj, nego bar metar-dva levo ili desno. Jel' na tu nepreciznost izraelci misle? Živi bili, braćo Rusi! Samo im brkajte pamet, dosta je njihovog sludjivanja planete hiljadama načina, metoda i sredstava. Planeta je više zgadjena nad njihovim nedelima.

 3. marko says:

  to je rat nato-a i rusije i to je to tko koga

 4. Karital says:

  Skoro vam povjerovah!

 5. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Ništa novo, ništa nepoznato. Kad im provališ frekvenciju, podesiš svoj odašiljač na istu i ometaš njihov signal. Ja to radio još 78 godine kada su televizori bili na spoljnu antenu. Dakle i amerima treba signal preko kabla ili optičkog kabla, a dotle će da ih iscepaju rusi ko svinja masan džak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *