АМЕРИКА У ШОКУ – ВОЈСКА У НЕВЕРИЦИ: Чим се спреме за Иран, Руси им непознатим оружјем искључе све системе! ПАНИКА У ЕВРОПИ

АМЕРИКА У ШОКУ – ВОЈСКА У НЕВЕРИЦИ: Чим се спреме за Иран, Руси им непознатим оружјем искључе све системе! ПАНИКА У ЕВРОПИ

2 јануара 2020

Русија користи Блиски Исток као полигон на ком тестира како да омета америчку електронику.

Руске снаге су кочиле ГПС системе на Блиском Истоку. Операција за електронско ратовање могла би да утиче на америчке снаге које се окупљају у региону пре потенцијалних напада на Иран.„Од прошлог пролећа, пилоти који су летели кроз Блиски Исток, тачније око Сирије, приметили су да су њихови ГПС системи показали погрешну локацију или су у потпуности престали да раде“, пренео је Times of Israel крајем јуна 2019. године.

Сигнал који нарушава сателитску навигацију за авионе који лете кроз израелски ваздушни простор последњих недеља потиче из руске ваздушне базе унутар Сирије, према подацима које је прикупио амерички истраживач.

Чини се да ово мешање у ГПС није посебно усмерено на Израел, већ је јеврејска држава вероватно колатерална штета у намери Москве да заштити своје трупе од напада беспилотног оружја и потврди своју доминацију у области електронског ратовања, рекао је професор са Универзитета у Тексасу за Times of Israel.

Израелски извори “све су уверенији” да су три седмице ремећења ГПС-а за цивилне летове споредни ефекат руског ометања у Сирији, преноси Breaking Defense. “Москва покушава да се меша у оба западна авиона – укључујући Ф-22 и Ф-35 – и импровизоване терористичке беспилотне летелице”.

Америчке ваздухопловне снаге су, почевши од априла 2019. године, распоредиле Ф-22 и Ф-35 у Катар и Уједињене Арапске Емирате, као део ширег састава снага, како се Вашингтон сукобљава са Техераном, након одлуке америчког председника Доналда Трампа да се САД једнострано повуку из споразума којим се ограничава ирански нуклеарни програм.

Сада је ситуација препуна гласина, а израелска влада избегава да да било какву званичну изјаву и даље истражује друге изворе. Али ако Русија заиста случајно квари ГПС пријатељске нације, зашто се није зауставила?

Одговор се можда крије у границама руског електронског ратовања, које се – иако далеко моћније од америчког- још увек више ослања на сирову снагу него на прецизно циљање.

ИФАЛПА и израелска управа аеродрома су крајем јуна 2019. објавили да су многи летови изгубили ГПС сателитски сигнал током лета у или из аеродрома Бен Гурион у Израелу. Према ИАА, није било ризика за путнике. Погођени авион се једноставно пребацио на резервне системе.

“Интригантно је да ГПС на земљи није погођен“, примећују Breaking Defense. „Због тога је ометање ваздухопловног ГПС-а сумњиво и још један знак да то није обичан пропуст, вец́ нека врста електронског оружја. А Руси су уложили велика средства у високофреквентне системе који шаљу лажне ГПС сигнале до 500 пута јаче од стварних, водец́и цивилне навигаторе миљама у погрешном правцу”.

Русија је такође пореметила ГПС у Европи.

“Кодирани ГПС сигнали су први пут откривени током већих НАТО вежби у Норвешкој крајем октобра 2018.”, наводе Defense News.

„Норвешка одбрамбена обавештајна агенција саопштила је да је пратила извор ометања сигнала који је допирао из руске војне базе на оближњем, добро утврђеном Кољском полуострву “.Крајем 2018. године и Финска и Норвешка су поднеле жалбе Русији због ремећења. „Шефови одбране и цивилног ваздухопловства у Финској и Норвешкој упозорили су да ометање ГПС-а представља озбиљан ризик и за војне и комерцијалне авионе који користе погођени ваздушни простор на крајњем северу“, напомиње Defense News.

„Русија је тражила доказе. Дали смо им доказ“, рекао је норвешки министар одбране Франк Баке Јенсен. Доказ се састојао од мерења која показују да су сигнали ометани.

Русија је рекла: „Хвала, ми ћемо се огласити кад то прегледају наши стручњаци“, додаје министар: “Имати такав одговор из Русије је позитивна ствар”.

Он је наговештавао да је ометање намерно. “Вежбали су врло близу границе и знали су да ће то утицати на подручја на другој страни”, додао је Јенсен.

Војска САД-а планира да у Европи тестира ГПС системе отпорне на ометања, као потенцијални корак ка сузбијању руског електронског ратовања.

Немачка је требало да добије такав нови ГПС систем до краја 2019. године.

(Webtribune)

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Americi iskljuciti struju, sto pre. Vreme da kauboji malo meditiraju.

 2. krojać says:

  Ahaaa, hoće to Ruje, hoće. Vole da se mešaju u američke ratove protiv slabijih više nego leba da jedu. Samo nisam baš razumeo ono o preciznosti, odnosno nepreciznosti ruskog oružja. Jel' oni to misle na onaj "kolibri" koji je onomad preputovao četvrtinu planete i tresnuo pravo u cilj? A nije trebalo pravo u cilj, nego bar metar-dva levo ili desno. Jel' na tu nepreciznost izraelci misle? Živi bili, braćo Rusi! Samo im brkajte pamet, dosta je njihovog sludjivanja planete hiljadama načina, metoda i sredstava. Planeta je više zgadjena nad njihovim nedelima.

 3. marko says:

  to je rat nato-a i rusije i to je to tko koga

 4. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Ništa novo, ništa nepoznato. Kad im provališ frekvenciju, podesiš svoj odašiljač na istu i ometaš njihov signal. Ja to radio još 78 godine kada su televizori bili na spoljnu antenu. Dakle i amerima treba signal preko kabla ili optičkog kabla, a dotle će da ih iscepaju rusi ko svinja masan džak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u